Politică

Bogdan Duca: ”Dincolo de masca propagandei”

Încă de la începutul poveștii covid, a existat o propagandă care a apărut ”spontan”. A apărut curcubeul, eventual ca și cum ar fi fost desenat de copii, cu mesajul” Totul va fi bine”. A apărut ”eroul din linia 1”. Odată cu acesta a apărut o artă eroică, care a variat de la fotografii, la tablouri care dintre care mai stranii. A apărut și un cult al ”eroilor din linia 1”, de la regii artistice, team-buildinguri bine regizate și filmate, cu oameni în arest la domiciliu aplaudând pe ”eroi”, la panouri, mesaje, pliante și chiar strategii de afaceri (de exemplu puteai plăti călătoriile cu taxiul ale ”eroilor”, puteai să le subvenționezi prânzul și, desigur, să donezi).

În etapa în care suntem acum, ”eroii din linia 1” am devenit noi. Simplul purtat al măștii, ne spune propaganda, e un act de altruism, e o formă de a salva vieți, e un mesaj prin care îți arăți un angajament, înregimentarea în brava lume nouă, dar și solidaritatea cu sistemul în lupta sa sfântă pentru sănătate.

Fascinant e că propaganda prinde. Sunt oameni care chiar cred că salvează vieți purtând masca aia. Sunt oameni care chiar cred că cei care nu poartă mască sunt o amenințare la fel de mare precum covidul pentru sănătatea și viețile lor și celor dragi lor.

Niciun pic de rațiune critică nu le strică aceste certitudini militante. Și de ce le-ar strica? Masca e un adjuvant psihologic, pe mai multe planuri. În spatele ei se poate ascunde frica. Nu e onorant să fii speriat de o boală care nici măcar nu e spectaculoasă, în ciuda bunei mediatizări. Apoi contezi: devii și tu ”eroul din linia 1„, împiedicând intrarea unui virus de 6 microni cu o plasă cu găuri de 30 de microni. Dar …te vede lumea. Și, ce e mai important, te vezi tu.

Apoi ești integrat în noua lume: nu ești diferit. Ești uniformizat, ești parte a ei. Or asta e important pentru majoritatea.  Nu întâmplător regimurile totalitare au fost cu atât mai atractive cu cât sugerau uniforme: pur și simplu uniforma dădea sentimentul comod de apartenență. Și de protecție: ești al sistemului, nu în afara lui, deci un dușman…. Căci cine nu e cu noi e împotriva noastră, lucru pe care o să îl vedem în episodul următor. Sau, mă rog, cei bătuți de polițiști și jandarmi din pricina măștii au văzut deja.

E interesant că propaganda guvernamentală românească, cel puțin, nu s-a sfiit să prezinte din prima această dimensiune psihologică a măștii. ”Poartă mască! Arată că îți pasă!” Deci nu porți mască că te protejează, ci că trebuie să transmiți un mesaj public, civic, ideologic: ești parte activă a sistemului.

Autor: Bogdan Duca

Sursa: Bogdan Duca Facebook

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • “împiedicând intrarea unui virus de 6 microni cu o plasă cu găuri de 30 de microni”
    Este o greseala aici, desi concluzia finala este corecta, adica mastile comune (chirurgicale), intr-adevar, nu au nicio sansa sa blocheze virusurile. Virusul SARS-CoV-2 are numai 120 nM, nu 6 microni. Doar bacteriile pot avea 6 microni, iar mastile chirurgicale nu pot retine in totalitate nici macar aceste bacterii, ci numai o parte a lor. Virusul poate fi blocat numai de la nivelul FPP2 in sus.

  • Este de fapt principiul Ocultei aplicat peste tot in Lume, “pulimii”, adica al “turmei de oi”!

  • Dnei. Eugenia, “Daca distanta dintre fibre este de 60 de microni …atunci fibrele probabil ca au un diametru de ca. 1000 de microni,”
    In fapt 1000 de microni este un milimetru, iar fire de un milimetru grosime nu gasim decat la saci si la covoare, nu la mastile sanitare. Imaginatia este bogata cand vrei sa arati ca nu esti las si fricos …

  • Domnului CD,
    Da aveti dereptate – diametrul variaza de la tesatura la tesatura poate ca este de 500 de microni sau doar de 400 de microni – Firele sunt vizibile – distanta dintre fire este invizibila ! Deci exista o diferenta foarte mare ! Pe zona vizibila (a firelor) virusurile, bacteriile. praful sunt opriti. Tinand cont ca masca este facuta din mai multe straturi de tesatura pana la urma datorita mastii suntem protejati si protejam pe cei din jur. Eu ma refer la o masca simpla din bumbac pe care o spal cand ajung acasa, o fierb si o refolosesc. “De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tău şi nu observi bârna din ochiul tău?!” Va ingrijoreaza spatiul invizibil dintre fire prin care un virus poate trece…dar nu va ganditi ca firele opresc si mai multe particule de praf, virus, aerosoli etc. Sau ce rol au dupa parerea dumneavoastra firele tesaturii din care este facut filtrul ?