Desigur, toate marile puteri vorbesc despre drepturile omului, despre democrație, despre libertate și nu se sfiesc să bombardeze în stânga și în dreapta invocând aceste frumoase principii.
Însă fiecare mare putere are sub aripa sa protectoare mai mulți dictatori mici, care în timp ce încalcă libertățile, drepturile și aspirațiile supușilor lor, au grijă să își satisfacă financiar și militar protectorii.
China, de exemplu, are sub aripa ei ocrotitoare Coreea de Nord, poate cel mai atroce totalitarism.
Rusia privește protector spre despoții din Asia Centrală, ajută pe Assad care nu e vreun spirit liberal și caută alianțe cu Iranul și Turcia, o teocrație în fapt și una în devenire.
SUA nu se sfiește să își declare periodic iubirea față de tiranii atroce, precum cea saudită, diferitele monarhii absolutiste din zona Golfului, diverși dictatori africani și se concurează cu rușii pentru a peți pe sultanul tot mai atotputernic al Turciei.
Și Franța, și UK, au avut și poate că mai au mici dictaturi africane pe care le protejau sau le protejează cu paternă grijă. Să nu uităm că genocidul din Rwanda putea fi redus ca impact printr-o reacție fermă a comunității internaționale. Dar interesele Franței nu coincideau cu cele ale milionului de victime de acolo.
Evident, pentru prostime, toate marile puteri luptă contra dictaturii. Dar evident a dictaturilor din zonele de influență ale altora.
Să nu ne facem iluzii că lumea ar putea funcționa altfel. Dacă mâine România ar deveni vreo super-putere, ar deveni imediat protectoarea și beneficiara câte unui regim marionetă sau dictaturi sângeroase din vreun colț de lume. Asta doar pentru că companiile românești ar scoate un ban ”cinstit” de acolo.
Însă lumea poate funcționa bine atunci când super-puterile sunt într-un relativ echilibru și dialog între ele. Iar ca să se întâmple asta, nu trebuie să se ”calce pe bătături”.
Din motive care au atâta treabă cu drepturile omului și respectarea libertăților și democrației pe cât are Arabia Saudită cu democrația și libertatea, SUA și-a convins partenerii occidentali, tot mai slăbiți, să ….calce pe bătături.
Primii călcați pe bătături au fost chiar marii din UE, care au trebuit să aplaude cum vine democrația buluc în lumea arabă și apoi …cum vine buluc lumea arabă peste Europa fugind de….roadele libertății aduse lor cu sprijin american: islamismul și războaiele civile.
Practic primăverile arabe au scos Uniunea Europeană din jocul mediteranean. Că vedem acum cum o Franță încearcă să mai mimeze că ar conta în Siria, ca anexă a intervențiilor americane, asta este secundar.
Apoi au fost călcați pe bătături rușii. Așa s-a născut criza ucraineană, de fapt o provocare americană la adresa zonei de influență rusești.
Americanii au speculat acolo naționalismul ucrainean, aruncând a doua țară ca mărime din Europa într-un război civil cu sfârșit improbabil, doar pentru împiedica stabilizarea zonelor de influență rusă.
Așa s-a reactivat și criza nord-coreeană, ca o formă a americanilor de a băga bățul în gard chinezilor. Kim cel mic o fi nebun, dar e nebunul chinezilor în jocul de șah din Asia- Pacific.
De ce se întâmplă toate acestea? Speculația mea este aceea că SUA își simte amenințată hegemonia asupra lumii, hegemonie obținută în urma prăbușirii URSS. Și știe că dacă nu acționează acum, chiar cu riscul unui al treilea război mondial, va pierde puterea.
UE, Rusia, China sunt concurenții SUA în această bătălie. Și toți provocați. UE este împiedicată de SUA să aibă relații bune cu Rusia. Este provocată de SUA la o cursă a înarmărilor (celebrii 2 la sută din PIB) care afectează și așa fragilele economii europene, este dezbinată și descurajată.
Rusia este transformată în diavolul de serviciu iar China e târâtă într-un război comercial cu parfum nuclear nord-coreean.
În schimb, tiraniile bune, aflate sub umbrela SUA, prosperă. Căci nu e așa, când o femeie este omorâtă cu pietre pentru adulter în Arabia Saudită acest lucru este incomparabil mai benign decât atunci când poliția rusă arestează niște golance care profanau o biserică (Pussy riots)
Autor: Bogdan Duca
Sursa: Bogdan Duca Blog
Mizerabila si infecta politica americana si-a dorit intotdeauna, o pozitie dominatoare, de intaietate, oriunde in Lume, acest deziderat urmand sa se realizeze prin intermediul varfurilor ei de lance: ambasadori, diplomati , membrii ai serviciilor de informatii. Asfel, orice stat, guvern , autoritate nationala sau individ care nu era intru totul de acord cu politica SUA, era etichetat drept extremist, retrograd, totalitar, nedemocratic, antisemit, rasist , homofob, etc, de parca americanii ar fi posesorii de drept ai sensurilor si intelesurilor acestor cuvinte.
Foc la Cetatea Poienari!
fara teapa, fara foc, fara razboaie…
ce viata ar fi!