Analize și opinii Politică

Bloomberg: Managerii cu tulburari de personalitate ai marilor corporatii au declansat criza financiara

In plina criza economica apare o teorie fascinanta: turbulentele au fost provocate de “psihopatii corporatisti” de la carma marilor institutii financiare, scrie Bloomberg. Recent, Journal of Business Ethics a publicat un articol intitulat “Psihopatii corporatisti: Teoria crizei financiare mondiale” al “relativ obscurului” profesor Clive R. Boddy (dupa cum il caracterizeaza Bloomberg), care arata ca multe persoane cu functii de conducere din marile institutii financiare sunt psihopate.

Clive R. Boddy, profesor la Nottingham Business School din cadrul Nottingham Trent University, spune ca psihopatii, care reprezinta 1% din populatie, nu au constiinta, au putine emotii si sunt incapabili sa aiba sentimente, simpatie sau empatie pentru alte persoane. In schimb, acestia se califica pentru posturile de conducere pentru ca sunt “extrem de reci, mult mai calculati si mai nemilosi decat cei mai multi dintre oameni”. Actionarii marilor companii, mai cu seama cele financiare, sint interesati de rezultate rapide si, prin urmare, aleg in functiile de conducere manageri cu acest tip de comportament, sustine autorul teoriei. Numai ca, acumulind aceasta putere imensa, psihopatii ajung “o amenintare pentru compania in care lucreaza si pentru societate”.

Boddy mai sustine ca psihopatii, ajungand in pozitii de conducere in cadrul corporatiilor financiare moderne, sunt capabili sa influenteze climatul din intreaga organizatie si sa detina o putere considerabila, lucru care a cauzat in mare parte criza bancara.

Cum ajung insa astfel de oameni cu defecte evidente de personalitate in esalonul superior al unei corporatii? Clive R Boddy spune ca ei profita de “natura relativ haotica a corporatiilor moderne”, care se afla in “schimbare rapida, reinnoire constanta”. Aceste circumstante le permit sa promoveze printr-o combinatie de farmec si charisma, asfel incat comportamentul lor trece neobservat si ii face sa para normali si chiar liderii ideali.

Teste pentru a angaja psihopati

Teoria lui Boddy este sprijinita de Brian Basham, PR-ist, antreprenor si jurnalist, care relateaza in cotidianul britanic The Independent marturisirea “uluitoare” a unui oficial al unei banci de investitii din Marea Britanie.

Astfel, bancherul i-ar fi spus, sub protectia anonimatului, ca la una din marile banci de investitii pentru care a lucrat se foloseau “teste psihometrice” pentru a recruta psihopati, deoarece caracteristicile lor se potrivesc exact pentru functiile de conducere din institutiile financiare.

Boddy nu prezinta astfel de cazuri in articolul din Journal of Business Ethics, dar sustine ca acest tip de personalitate poate fi usor recunoscut in perioada crizei financiare.

El spune ca aceste persoane nu par a fi afectate de prabusirea corporatiilor cauzata de ei. Acesti psihopati nu sunt tulburati de haosul din jurul loc, nu sunt interesati de cei care si-au pierdut locurile de munca, economiile, investitiile si nu au regrete.

“Ei mint cu voiosie in legatura cu implicarea lor in evenimente, sunt foarte convingatori in blamarea altora pentru ceea ce s-a intamplat si nu au indoieli cu privire la valoarea lor. Ei sunt fericiti sa traverseze dezastrul economic pe care au reusit sa il provoace, care le-a adus beneficii uriase si pozitii in consilierea guvernelor pentru a preveni astfel de catastrofe economice”, mai arata Clive R Boddy.

Vezi aici mai multe lucrari ale lui Clive R. Boddy

sursa: hotnews.ro