Analize și opinii Politică

100 Years in 10 Minutes (1911 – 2011 in 10 Minutes)

Ultimul secol a fost plin de evenimente, cu doua razboaie mondiale, numeroase alte conflicte si schimbari dramatice ale hartii si ordinii mondiale.

Un utilizator al site-ului Youtube a postat un filmulet cu cele mai importante evenimente din ultimii 100 de ani, condensate in putin mai mult de 10 minute.

Clipul prezinta evenimentele pe care autorul sau (si nu numai) le-a considerat printre cele mai importante in anul respectiv, intr-o derulare de imagini, evenimente si ani.
De la Roald Amundsen, care a atins Polul Sud pe 14 decembrie 1911, la dezastrul de la Fukushima, din martie 2011, sunt prezentate cele mai importante intamplari din ultimii 100 de ani.

In continuare este infatisat Primul Razboi Mondial, din anii 1914-1918, Marele Crah Financiar din 1929 si al Doilea Razboi Mondial, cel mai sangeros din istorie, desfasurat intre 1939 si 1945.

Revolutia din Cuba, asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, razboiul din Vietnam, primul om pe Luna sau masacrul de la Jocurile Olimpice Munchen, din 1972, au marcat primii 30 de ani postbelici.

Caderea Zidului Berlinului, reunificarea Germaniei, razboiul din Bosnia, prima misiune pe Marte, anul 2000, atentatele din 11 septembrie 2001, moneda euro, razboiul din Irak sau criza financiara sunt cele mai recente evenimente ale ultimilor 100 de ani, care au ramas in memoria noastra.

Cutremurele, inundatiile, alte calamitati naturale, evenimentele din economie si din sport sunt multe alte momente marcante ale acestei perioade, in care autorul clipului nu a inclus Uniunea Europeana, revolutiile din fostele tari comuniste sau The Beatles.

Titanic, Ford, Albert Einstein, Benito Mussolini, Iosif Stalin, Al Capone, Ghandi, Cupa Mondiala la fotbal, Empire State Building, Adolf Hitler, Mao Zedong, Hindenburg, Francisco Franco, bomba atomica, Sputnik, Muhammad Ali, Greenpeace, Watergate, Camasile Rosii, Papa Ioan Paul al II-lea, Ronald Reagan, Bhopal, Mihail Gorbaciov, Ronald Reagan, naveta Challanger, Cernobil, Bill Clinton, Barrack Obama sau Primavara Araba sunt numele care au marcat ultimul secol, poate cel mai alert din istoria omenirii.