Politică

Blair al Balcanilor, cunoscut şi sub numele de Javră Ordinară

ponta4Pentru că va ajunge în vizită la Washington fără Roşia Montană şi cu Chevron oprit din explorări de vasluieni, Ponta a avut parte de un studiu şi un eveniment de la un institut din Washington. Studiul îl numeşte pe Ponta “Blair al Balcanilor”.

On the eve of Romanian Prime Minister Victor Ponta’s Washington visit, the Democracy Institute cordially invites you to the National Press Club on 15 October 2013 for a provocative discussion on our timely report, Balkan Tiger or Balkan Backwater? Today’s Threat to Romania’s Economic Future – Why It Matters to America

Home



Un raport de genul ăsta şi un eveniment pe măsură trebuie să coste câteva zeci de mii de dolari, mai ales când premierul se alege cu menţiunea “Blair al Balcanilor” şi cu lauda “tânărul, dinamicul Ponta este un lider orientat spre reforme” (“the youthful, dynamic Ponta is a reform-minded leader “) . Pentru că institutul în cauză spune că nu a primit bani de la vreo instituţie menţionată în raport, trebuie să ne întrebăm ce companii finanţează în general institutul care a găsit timpul să scrie lucruri aşa frumoase despre tânărul conducător.

Raportul se întreabă dacă nu cumva potenţialul României de a fi un tigru economic în Balcani este ameninţat de protestele ecologiste împotriva exploatării de la Roşia Montană. Mai mult, cazul Roşia este prezentat ca un test pentru exploatările de gaze de şist : “ political test case for future domestic and international projects, such as shale gas exploration in the country.”

Raportul institutului american urmează aceeaşi linie manipulatoare de pe vremea lui Ceauşescu : agenturile străine împiedică proiectele .

Autorul are grijă să îi menţioneze pe Soroş, pe toate “cadrele şi agitatorii” de la Greenpeace şi Friends of the Earth, pe Vladimir Putin şi pe inamicii politici ai tânărului conducător Ponta. Autorul a ajuns la acest pomelnic de duşmani în urma discuţiilor cu Bogdan Chireac, Senior Editor DC News.

Aceeaşi linie de discurs – duşmanii dezvoltării ţării – o primeşte Ponta mai ieftin direct de la DC News, spre exemplu un editorial de Val Vâlcu pe care premierul a găsit de cuvinţă s­ă-l posteze pe pagina de Facebook:

“Câțiva agenți de influență ai concurenței de la Est, doi-trei feudali îmbrăcați în sutane, hipsterii locali și multă, multă spaimă, au scos oamenii în stradă, pentru a bloca investiția americanilor” (sursa)

Premierul care ieri pupa moaştele consideră azi că preoţii care protestau ieri la Pungeşti sunt “doi-trei feudali îmbrăcaţi în sutane”.

Raportul american mai susţine că Ponta nu este popular printre studenţii şi intelighenţia din marile oraşe, dar că este apreciat de oamenii “unsophisticated”. În consecinţă vasluienii care se opun exploatărilor sunt musai “hipsterii locali” în interpretarea lui Val Vâlcu.

Bogdan Chireac livrează aceste dezinformări pentru că poziţia de “contra”, de opozant, este mereu una dubioasă: ţie ce-ţi iese?, eşti întrebat dacă te opui unor proiecte din care se fac bani.

Ar fi de precizat aici că deja o majoritate a opozanţilor nu sunt ecologişti, ci doar vor să îl sancţioneze pe “dinamicul” Ponta care dovedeşte ipocrizie la marginea schizofreniei , care a angajat consilier sociologul ce a realizat un sondaj favorabil exploatărilor de la Roşia Montană, care a avansat o lege neconstituţională şi cu aviz negativ de la Ministerul Justiţiei în favoarea RMGC, care face sute de concedieri la Apele Române, exact instituţia care ar urma să verifice efectele exploatărilor de gaze de şist, care l-a destituit pe şeful Institutului de Geologie la câteva zile după ce acesta nu a exclus legătura dintre exploatările de gaze şi cutremure. În fine, dinamicul Ponta al cărui guvern tocmai a reclamat Realitatea Media la Parchet pentru contracte încheiate acum nouă ani (citiţi aici), după ce Guvernul a ajuns la batjocura incredibilă să susţină că un contract de miliarde de dolari cu firma Bechtel nu a putut fi găsit în arhivele guvernului.

Despre acest Ponta strigă oamenii în piaţă “Javră ordinară”, fără convingeri ecologiste sau a fi plătiţi de Putin sau Soroş.

Autor:Ciprian Domnisoru
Sursa: Vox Publica

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • In mai putin de doi ani “JAVRA ORDINARA” a ajuns sa califice nu unul, dar doi top oficiali ai guvernului Romaniei. Si nu intamplator, numele li se potriveste si lui Basescu si lui Ponta. Si pentru a merita denumirea, ambii se intrec la marsavii incalificabile la adresa natiunii Romane. Ambii coabiteaza sa serveasca clientela externa, dovada ca sunt niste intermediari in transferarea valorilor nationale in buzunarele externe. Cum au reusit naceste Javre Ordinare sa e INFILTREZE la butoane ? Bine de stiut pentru alegerile care se apropie.