Analize și opinii Extern Politică

BLACKWATER : mercenari pentru elita mondială ?!

w_blackwater-xeDocumente interne dezvăluie activități clandestine ale companiei pentru marile corporații ale lumii: Monsanto, Chevron, Walt Disney Company, Royal Caribbean Cruise Lines și coloșii bancari Deutsche Bank și Barclays

Conform documentelor obținute de publicația The Nation, de-a lungul ultimilor câțiva ani, entități având legături strânse cu firma privată de securitate Blackwater au furnizat informații, instruire și servicii de securitate către guverne străine și către cel american, cât și către mai multe companii multinaționale, inclusiv Monsanto, Chevron, Walt Disney Company, Royal Caribbean Cruise Lines și coloșii bancari Deutsche Bank și Barclays. Serviciile companiei Blackwater pentru corporații și agențiile guvernamentale au fost contractate cu ajutorul a două companii deținute de fondatorul și proprietarul Blackwater, Erik Prince: Total Intelligence Solutions și Terrorism Research Center (TRC). Prince este înregistrat ca fiind președintele ambelor companii în documentele interne, aceasta demonstrând felul în care rețeaua de companii funcționează ca o operațiune coordonată la nivel înalt. Oficialii din cadrul Total Intelligence, TRC și Blackwater (care acum se autointitulează Xe Services) nu au răspuns la numeroasele cereri de a comenta acest articol.

Unul dintre detaliile cele mai incendiare din aceste documente este faptul că Blackwater, prin intermediul Total Intelligence, a urmărit să devină “arma informațională” a companiei Monsanto, oferindu-se să furnizeze agenți care să se infiltreze în grupurile de activiști care manifestă împotriva multinaționalei specializate în biotehnologie vegetală.

Printre beneficiarii guvernamentali ai serviciilor de informații și instruire în domeniul contraterorismului oferite de companiile lui Prince se numără Regatul Iordaniei, poliția militară a Canadei și a Olandei, mai multe baze militare americane, inclusiv Fort Bragg, reședința unității de elită Joint Special Operations Command (JSOC) și Fort Huachuca, unde sunt instruiți anchetatori militari, conform documentelor. Mai mult, Blackwater a activat prin intermediul copaniilor pentru Defense Intelligence Agency (Agenția de Informații de Apărare), Defense Threat Reduction Agency (Agenția de Apărare pentru Reducerea Amenințărilor) și US European Command (Centrul de Comandă European al Statelor Unite).

Pe data de 3 septembrie, New York Times a raportat că Blackwater a “creat o rețea de mai mult de 30 de companii sau subsidii parțiale pentru a obține milioane de dolari prin intermediul contractelor guvernamentale americane, după ce compania de securitate a trecut printr-un val intens de critici pe motiv de comportament irațional în Irak.“ Documentele obținute de publicația The Nation dezvăluie detalii care nu au fost date publicității anterior despre mai multe asemenea companii și oferă o perspectivă mai puțin vizibilă a informațiilor sensibile și operațiunilor de securitate pe care Blackwater le furnizează pentru o serie de corporații puternice și agenții guvernamentale. Noile dovezi dezvăluie de asemenea și rolul important pe care îl joacă foști oficiali de top din CIA care s-au alăturat companiei Blackwater.

Coordonatorul acțiunilor CIA sub acoperirea Blackwater, un fost ofițer paramilitar al CIA, Enrique “Ric” Prado, a fondat o rețea globală de agenți străini, argumentând că “dezmințirea plauzibilă” este un mare avantaj pentru potențialii clienți ai Blackwater, conform documentelor companiei. CIA a utilizat vreme îndelungată forțe delegate pentru a desfășura activități în afara legii sau pentru a masca,la o verificare minuțioasă,implicarea guvernului american în anumite operațiuni dezagreabile. În anumite cazuri, aceste forțe străine “care pot fi dezmințite”, nici măcar nu știu pentru cine lucrează. Prado și Prince au construit o rețea formată din asemenea străini, în timp ce Blackwater a fost în spatele programului de asasinare din cadrul CIA, începând cu anul 2004. Ei au instruit unități speciale de misiune pe una dintre proprietățile lui Prince din Virginia, cu intenția de a vâna suspecții de terorism la nivel global, de multe ori utilizând agenți străini. Un fost oficial superior al CIA a declarat că avantajul folosirii agenților străini ai companiei Blackwater în operațiunile CIA era că “urmele implicării americane sunt indezirabile.”

În timp ce rețeaua era fondată de la început pentru a fi utilizată în operațiunile CIA, documentele arată că Prado o considera ca fiind de un folos potențial și pentru alte agenții guvernamentale. Într-un e-mail din octombrie 2007 cu subiectul “POSIBILĂ OPORTUNITATE ÎN DEA- CITEȘTE ȘI ȘTERGE”, Prado i-a scris unui director de la Total Intelligence cu o prezentare pentru Drug Enforcement Administration. Acel director era o persoană cu o vechime de 18 ani în DEA, având vaste conexiuni guvernamentale și care ulterior s-a alăturat firmei. Prado a explicat că Blackwater a dezvoltat “o rețea mondială care se dezvoltă rapid de oameni care pot face orice, de la supraveghere la culegere de informații și perturbarea operațiunilor.” El a adăugat: “Aceștia sunt toți de naționalitate străină (cu excepția unor cazuri în care persoane din Statele Unite sunt intermediarii, dar nu mai ‘joacă’ pentru echipă), astfel încât dezmințirea este asigurată și ar trebui să fie un mare avantaj.”

Directorul a răspuns la mail și a sugerat că “ar putea exista ceva interes” pentru acele servicii propuse. Directorul a sugerat de asemenea și că “unul dintre cele mai bune locuri pentru a începe ar putea fi Special Operations Division SOD (Divizia de Operațiuni Speciale), care se găsește în Chantilly, Virginia”, spunându-i lui Prado numele agentului special care se ocupă. SOD este un comandament asociat din cadrul Departamentului de Justiție, coordonat de DEA. Este folosit ca centru de comandă și control pentru unele dintre cele mai sensibile operațiuni contra narcoticelor și de aplicare a legii întreprinse de forțele federale. Directorul a spus de asemenea lui Prado că atașații Statelor Unite în Mexic,  de la Bogota în Columbia și din Bangkok, Thailanda ar putea fi interesați de rețeaua lui Prado. Nu se poate ști dacă această rețea a fost activată și nici pentru ce clienți. Un fost angajat al Blackwater care a lucrat în cadrul programului pentru CIA a refuzat să comenteze despre activitatea lui Prado pentru companie, citând statutul de informații clasificate.

În noiembrie 2007, reprezentanți ai companiilor lui Prince au dezvoltat o structură costisitoare pentru securitate și servicii de informații pentru companii private și pentru persoane bogate. Un reprezentant a scris că Prado avea capacitatea de a “dezvolta infrastructuri” și de a “conduce activități de strângere de informații și activități de securitate”. Conform listei de prețuri, potențialii clienți l-ar putea angaja pe Prado și alți directori ai Blackwater pentru a activa în Statele Unite și la nivel global: America Latină, Africa de Nord, țările francofone, Orientul Mijlociu, Europa, China, Rusia, Japonia, Asia Centrală și de Sud-Est. O echipă de patru oameni condusă de Prado pentru servicii de contra-supraveghere în Statele Unite costa 33.600 de dolari săptămânal, în timp ce  “locațiile sigure, nesupravegheate” puteau fi asigurate pentru 250.000, plusc costurile operaționale. Servicii identice erau oferite la nivel global. Pentru 5.000 de dolari pe zi, clienții îl puteau angaja pe Prado sau alți reprezentanți superiori ai CIA, Cofer Black și Robert Richer pentru “reprezentare” la nivel decizional. Înainte de a se alătura companiei Blackwater, Black, un veteran cu experiență de 28 de ani în CIA, conducea centrul de contra-terorism al agenției, în timp ce Richer era directorul adjunct de operațiuni în cadrul agenției. (Nici Black și nici Richer nu mai lucrează în acest moment pentru companie.)

Având în vedere implicarea Blackwater în controversa care a urmat masacrului de la Nisour Square, Prado și-a înființat propria sa companie, Constellation Consulting Group (CCG), luând cu el în mod aparent și o parte din operațiunile sub acoperire ale CIA de la Blackwater, deși a menținut legături strânse cu fostul său angajator. Într-un e-mail către un director de la Total Intelligence din februarie 2008, Prado a scris că “avusese un mare succes în a dezvolta adevărate talente în Africa (Mali) care sunt de un interes extrem pentru sponsorul nostru principal și care va lansa în curând un efort substanțial prin intermediul micului meu magazin.” El a solicitat ajutorul din partea Total Intelligence pentru a analiza “problema teroristă dintre Mali de Nord și Niger.”

În octombrie 2009, directori din cadrul companiei Blackwater s-au confruntat cu o criză atunci când nu au putut să justifice existența unității înființate de guvern, Secure Telephone Unit, care este folosită de către CIA, Agenția pentru Securitate Națională și de către alte servicii militare și de informații pentru a securiza comunicațiile. Un val de e-mail-uri au fost trimise, în timp ce personalul din mai multe entități ale Blackwater au încercat să localizeze sursa. Un fost reprezentant al Blackwater a scris că fiindcă părăsise compania, aceasta nu era deloc problema sa, în timp ce un altul declara “nu sunt interesat de subiect și nu mă afectează în niciun fel.” În cele din urmă, Prado a intervenit, trimițând e-mail reprezentanților de la Blackwater pentru a le transmite celor de la CIA datele sale de contact.

Natura relațiilor dintre firma lui Prado CCG și CIA nu este cunoscută. O versiune mai timpurie a website-ului companiei sale se lăuda că “profesioniștii CCG au desfășurat deja operațiuni pe cinci continente și și-au dovedit abilitatea de a îndeplini cele mai pretențioase cerințe pe care le are clientul” și că firma are “capacitatea de a se ocupa de contracte ultra secrete”. Site-ul CCG spunea despre companie că “este orientată spre a furniza servicii pe care nicio altă companie nu le poate furniza și poate oferi rezultate în cele mai îndepărate zone cu foarte puțin sau fără niciun pic de sprijin.” Printre serviciile menționate se numără “Informații și Contra-Informații (umane și electronice), Operațiuni Militare Neconvenționale, Servicii de Aviație, Informații Concurențiale, Acces la Zone Restricționate și … Instruire Paramilitară.”

Publicația The Nation a dezvăluit anterior activitățile Blackwater pentru CIA și JSOC în Pakistan. Noi documente relevă un istoric al activităților legate de Pakistan din partea Blackwater. Fostul prim ministru pakistanez, Benazir Bhutto a lucrat cu compania atunci când s-a întors în Pakistan pentru campania electorală din 2008, conform documentelor. În octombrie 2007, când rapoarte ale presei au dezvăluit că Bhutto angajase “forțe de securitate americane”, Robert Richer de la Blackwater a scris directorilor companiei “E nevoie să avem grijă cu această situație din mai multe unghiuri. Dacă numele nostru iese la suprafață, reacția presei pakistaneze va fi foarte importantă. Va trebui să urmărim și efectele sale în lumea musulmană.” Richer a scris că “ar trebui să fim pregătiți să (sic!) o declarație (în original: communique, n. tr.) din partea unui afiliat al Al-Qaida dacă apare la suprafață numele nostru (BW). Asta va avea un impact asupra profilului de securitate.” Evident că lipsește un cuvânt din e-mail sau e o greșeală de redactare care aruncă o umbră de dubiu asupra a ceea ce Richer vroia să spună atunci când a menționat fraza Al Quaida communique. Bhutto a fost asasinată două luni mai târziu. Reprezentanții Blackwater au organizat imediat după aceea o întâlnire cu membrii familiei sale la Washington, în ianuarie 2008.

Prin intermmediul companiilor Total Intelligence și Terrorism Research Center, Blackwater a făcut afaceri de asemenea și cu mai multe corporații multinaționale. În conformitate cu documentele de comunicare din Total Intelligence, colosul Monsanto- cel mai mare furnizor mondial de semințe modificate genetic- a angajat firma între 2008 și 2009. Relația dintre cele două companii pare să se solidificat în ianuarie 2008 atunci când președintele Total Intelligence, Cofer Black s-a întâlnit la Zurich cu Kevin Wilson, directorul de securitate pe probleme globale al companiei Monsanto.

După întâlnirea de la Zurich, Black a trimis un e-mail către alți directori ai Blackwater, inclusiv lui Prince și Prado, pe adresele lor de e-mail de la Blackwater. Black a scris că Wilson “înțelege că putem extinde culegerea de informații de la Internet la locații specifice, având justificare legală și protejând numele Monsanto… Înainte de informațiile din grafic și explicații/atenție se află ceea ce are el nevoie.” Black a mai specificat că multinaționala Monsanto era preocupată de activiștii pentru drepturile animalelor și că au discutat despre modul în care “am putea face ca oamenii noștri să se alăture în mod legal grupurilor de activiști”. Black a scris că plățile inițiale către Total Intelligence ar proveni din “bugetul generos de protecție al Monsanto” dar în cele din urmă va deveni o linie de buget în cadrul bugetului anual al companiei. El a estimat posibilele plăți către Total Intelligence între 100.000 și 500.000 de dolari. Conform documentelor, Monsanto a plătit servicii către Total Intelligence în valoare de 127.000 de dolari în 2008 și 105.000 dolari în 2009.

Întrebat prin telefon despre întâlnirea cu Black din Zurich, Wilson a declarat inițial că “Nu voi discuta acest subiect cu voi.” Într-un ulterior e-mail către publicația The Nation, Wilson a confirmat că s-a întâlnit cu Black în Zurich și că Monsanto a angajat compania Total Intelligence în 2008 și a lucrat cu ea până la începutul anului 2010. El a negat că împreună cu Black a discutat infiltrarea de agenți în grupurile de activiști, declarând că “nu a existat o astfel de discuție.” El a susținut că Total Intelligence doar a furnizat companiei Monsanto “rapoarte despre activități ale grupurilor sau indivizilor care ar prezenta risc pentru personalul companiei sau pentru operațiunile  companiei din toată lumea și care au fost obținute prin monitorizarea presei locale și ale altor informații disponibile în mod public. Subiectul în discuție se referă la informații cu privire la incidente teroriste în Asia, răpiri în America Centrală și la scanarea conținutului de pe blogurile și paginile de Internet ale activiștilor.” Wilson a pretins că Black i-a spus că Total Intelligence era o “entitate total diferită față de Blackwater.”

Monsanto nu a fost singura corporație importantă care a apelat la serviciile companiilor din cadrul constelației Blackwater. Walt Disney Company a angajat Total Intelligence și TRC pentru a realiza un gen de “evaluare a pericolelor” pentru posibile locații de filmare în Maroc, cu foștii reprezentanți CIA Black și Richer care au apelat la fostele lor surse informaționale marocane pentru a obține informații. Unul dintre directorii companiei scria despre contract că “exista o mare șansă de a-i impresiona pe cei de la Disney”. Cât de impresionați au fost aceștia, nu este foarte clar, dar în 2009 compania a plătit celor de la Total Intelligence doar 24.000 de dolari.

Total Intelligence și TRC au furnizat de asemenea rapoarte informaționale despre China celor de la Deutsche Bank. “Amenințarea din partea tehnicii contra-informațiilor chineze este una dintre cele mai mari din lume,” a scris un analist de la TRC, adăugând: “Multe dintre camerele noastre de patru și cinci stele sunt monitorizate live atât video cât și audio ” de către serviciile de informații chineze. De asemenea, el a mai spus că toate dispozitivele electronice (computere, PDA-uri) lăsate nesupravegheate în camerele de hotel pot fi clonate. Telefoanele celulare care folosesc rețele chineze, scria analistul, pot avea microfoane care pot fi activate de la distanță, asta însemnând că acestea pot opera ca fiind dispozitive permanente de ascultare. El a concluzionat că reprezentanții Deutsche Bank nu ar trebui să ia vreun dispozitiv electonic cu ei în China. Tot el a avertizat asupra existenței agenților femei în China: “Dacă acasă la tine nu ești foarte des abordat de femei, ar trebui să fii suspicios dacă ele încep să te abordeze atunci când ești în China.” Pentru aceste lucruri și alte servicii, banca a plătit către Total Intelligence 70.000 de dolari în 2009.

TRC a desfășurat de asemenea și verificări în ceea ce îi privește pe oamenii de afaceri libieni și saudiți pentru uriașa corporație bancară Barclays. În februarie 2008, un director TRC a scris un e-mail către Prado și Richer dezvăluind faptul că Barclays a solicitat companiilor TRC și Total Intelligence să execute verificări asupra unor directori de top de la Saudi Binladin Group (SBG) și posibilele lor “asocieri sau legături cu familia regală și legăturile cu Osama bin Ladin.” În cadrul acestui raport, Richer a scris că președintele SBG, Sheikh Saleh bin Laden, este “cunoscut ca fiind agent al serviciilor arabe și vestice” și pentru colaborarea la urmărirea lui Osama bin Ladin. Un alt director SBG, Sheikh Saleh bin Laden, este descris de Richer ca fiind un „om de afaceri foarte educat”, care „s-a dedicat cu o transparență totală operațiunilor desfășurate de serviciile de securitate saudite” și este considerat ”cel mai vehement din cadrul extinsei familii bin Ladin în ceea ce privește criticarea acțiunilor și credințelor lui Osama bin Ladin.”

În august, Blackwater și Departamentul de Stat au ajuns la un acord de 42 de milioane de dolari pentru violarea reglementărilor referitoare la controlul exportului din Statele Unite. Printre încălcările menționate se afla exportul neautorizat de informații tehnice către forțele militare canadiene. Între timp, acordurile companiei cu reprezentanții iordanieni fac acum obiectul unui proces federal a cinci dintre foștii directori de top ai companiei Blackwater. Guvernul iordanian a plătit celor de la Total Intelligence mai mult de 1,6 milioane de dolari în 2009.

O parte din instruirea furnizată de Blackwater către forțele militare canadiene s-a regăsit în cursul Mirror Image furnizat de Blackwater și TRC, unde cursanții trăiesc într-o celulă improvizată Al Qaeda pentru putea înțelege tiparul mental și cultura insurgenților. Literatura de referință a companiei descrie acest curs ca fiind “un curs teoretic și o instruire pe teren menit să simuleze recrutarea teroristă, instruirea, tehnicile și tacticile operaționale.” Documentele arată faptul că în martie 2009, Blackwater și TRC au cheltuit 6.500 de dolari pentru a achiziționa îmbrăcăminte cu specific local în Afghanistan și materiale propagandistice asortate: afișe, hărți ale Pakistanului Urdu, etc. pentru Mirror Image și alți 9.500 de dolari pe alte materiale similare în luna ianuarie a anului trecut în Pakistan și Afghanistan.

În conformitate cu documente interne, doar în 2009, forțele militare canadiene au plătit companiei Blackwater mai mult de 1,6 milioane de dolari prin TRC. Un reprezentant al forțelor militare canadiene a elogiat programul de instruire într-o scrisoare către centru, afirmând că a furnizat o ”conștientizare culturală unică și validă, o instruire a implementării specificităților unei misiuni pentru soldații noștri din Afghanistan,” adăugând faptul că “a fost un program de instruire foarte eficient și valid din punct de vedere operațional care este folositor misiunii noastre.”

Vara trecută, Erik Prince a scos Blackwater la vânzare și s-a mutat la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, dar nu pare să fi părăsit lumea tenebroasă a securității și a informațiilor. El spune că s-a mutat la Abu Dhabi pentru a fi aproape de de posibile oportunități de-a lungul întregului Orient Mijlociu și pentru logistica extraordinară”, adăugând faptul că „Abu Dhabi are un climat propice afacerilor, cu taxe scăzute, tinzând către zero, comerțul este liber și nu există avocați care și-au pierdut controlul sau sindicate, un climat pro-afaceri și oportunitate.” De asemenea, am adăuga noi, nu are acord de extrădare cu Statele Unite.

Autor: Jeremy Scahill

Sursă link: thenation.com

Traducerea: Alina Stredie

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • „Abu Dhabi … nu are acord de extrădare cu Statele Unite.” Nu că s-ar grăbi SUA să-l recupereze și să-l ia la întrebări, că doar nu-s islandezi! ;)

  • Evident ca la un moment dat apar astfel de informatii. Sa nu cumva insa sa ne lasam pacaliti de prima impresie. Ne putem gandi ca este vorba despre tapi ispasitori scosi raspunzatori pentru a ascunde adevarul. Nu vom putea stii niciodata adevarul…