Analize și opinii Cultură și Familie Extern Politică

Biserica ortodoxa din Cipru se pronunta pentru iesirea ordonata din zona euro.Seful puternicii biserici ortodoxe din Cipru, monseniorul Chrysostomos, care a pus la dispozitia statului averea acestui cult, se declara in favoarea unei iesiri ordonate a tarii din zona euro, scrie AFP.

“Nu este usor, dar va trebui sa-o consacram tot atat timp cat si cel folosit pentru a intra in zona euro”, considera acest inalt prelat, reputat pentru simtul ascutit al afacerilor si aflat in fruntea unei biserici care este cel mai mare proprietar imobiliar al insulei si unul dintre marii sai actori economici.

“Cu un astfel de comportament, euro nu poate rezista, nu spun ca se va prabusi maine, dar cu creierele care se afla la Bruxelles este sigur ca pe termen lung nu va rezista si cel mai bine este sa reflectezi la o modalitate de a scapa”, a declarat acesta, intr-un interviu acordat cotidianului grec Realnews.

Monseniorul Chrysostomos a confirmat ca oferta sa de a ipoteca bunurile Bisericii pentru a strange fondurile necesare statului, prezentata miercuri presedintelui cipriot Nicos Anastasiades, ramane in vigoare.

“Presedintele cipriot a acceptat aceasta propunere (…) dar probleme legale trebuie rezolvate inainte (…) se lucreaza deja pentru a gasi formula adecvata pentru ca ea sa fie aprobata de Parlament si aplicata pentru a putea aduce bani”, a explicat el.

Demnitarul ortodox a imputat “amatorismului” precedentului presedinte cipriot, comunistul Demetris Christofias, responsabilitatea crizei prin care trece insula, amenintata de faliment.

Guvernul cipriot este angajat intr-o cursa contracronometru pentru a incheia un acord inainte de ziua de luni cu partenerii europeni si a semna astfel un plan de salvare financiara, respins marti de parlament in prima sa forma, care prevedea o taxa exceptionala asupra tuturor depozitelor bancare.

sursa: hotnews.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • pentru ce este necesar sa se amestece biserica atit de mult in politica?daca intradevar,vroia cu adevarat sa ajute,biserica trebuia sa doneze bunurile la cei care au improprietarit-o cu ele:adica poporului.Trecind ,,cadoul“prin ,,buzunarele statului,deja ofera posibilitatea celor ce au furat si deposedat inainte poporul,sa o mai faca odata.Dar inca odata iese in evidenta,intentia nejustificata (prin principiile crestine) si lupta de a ajunge la puterea social-politica a bisericii ortodoxe.Si asta este o clara incalcare a democratiei;pt.ca odata ajunsa acolo alte confesiuni nu vor mai avea dreptul de exprimare.