Politică

Biologul francez Jacques Testart: ne indreptam spre o “eugenie soft, invizibila si democratica”

eugeniaIntervievat de publicațiile Le Point (Violaine de Montclos, 27 februarie 2014) șiJDD (Anne – Laure Barret, 1 martie 2014), inainte de lansarea, in aceasta saptamana, a noii sale carți „Faire des enfants demain”, biologul francez Jacques Testart, pionierul fertilizarii in vitro din Franța, „de stanga și ateu”, vorbește despre neliniștile sale cu referire la evoluția societații spre o „eugenie soft, invizibila și democratica”, acceptata prin selectarea embrionilor prevazuți pentru diagnosticul genetic de preimplantare (DGP). El este preocupat de „fabricarea copiilor la comanda”, de riscul „clonarii sociale”, provenit din normarea genomului și regreta faptul ca dorința de a avea copii duce la revendicari ce plaseaza medicina pe un teren ce nu ar trebui sa fie al ei.

Pentru Jacques Testart, problemele de bioetica trebuie sa faca fața parametrilor ce depașesc cadrul medicinii. Primul este dorința de a avea un copil, care face ca toate cuplurile nerabdatoare sa recurga la procrearea asistata medical și atunci cand nu au nevoie. Al doilea este pretențiile egalitare ce justifica, de exemplu, congelarea ovulelor, „deoarece barbații pot procrea fara limita de varsta, atunci de ce nu și femeile?”. Acest lucru se refera și la pretențiile homosexualilor, care reclama egalitatea procrearii cu parinții heterosexuali, și la cele ale celibatarilor care doresc drepturi egale cu ale cuplurilor casatorite, la femeile mai in varsta, care doresc drepturi egale cu cele ale tinerelor etc.

„Nu cred ca medicina, ce presupune ca trateaza patologiile, sa aiba de a face cu ele din interior”. Concepția este o chestiune privata și ar trebui sa ramana așa, precizeaza Jacques Testart, cu privire la procrearea asistata medical pentru cuplurile de femei, care „se descurca”, deoarece inseminarea artificiala „nu este o procedura medicala complicata”.  Mai mult, el este impotriva gestației pentru altul (mamei-surogat), caci „aceasta este sclavie”. Privitor la anonimatul bancilor de sperma, el evoca vocabularul similar cu cel al „selecției practicate pe bovine”, de aici practicile opace in care tentația obsesiei „calitații copilului” este foarte reala și „amintește de eugenie”.

Oficial se opune diagnosticului genetic de preimplantare. Inca din 1986, in cartea sa „L’œuf transparent”, Jacques Testart s-a opus diagnosticului genetic de preimplantare (DGP), permis de  legea franceza din 1994 privind bioetica. Testart reafirma azi : „Trierea embrionilor este așa de ușoara […]. Luați in considerare faptul ca in Anglia strabismul este recunoscut ca motiv valabil pentru a face DGP”. Pentru a lupta impotriva tentațiilor eugeniste [in Franța] el a sugerat pastrarea o perioada cat mai lunga a limitelor actuale de utilizare a DGP la „o singura boala grava” pe cuplu. (Stiri © Asociatia Provita Media / Sursa: Gènéthique.org , 4 martie 2014)

Sursa: Cultura vietii

GANDEȘTE.ORG RECOMANDĂ:

ALDOUS HUXLEY, Minunata lume noua/ CUMPARA AICI