Dacă nu esti pe Facebook nu exiști. Toată lumea a auzit de ”viralele” de pe Facebook, de ”followers” și mai ales toată lumea știe ce înseamnă și cum arată ”like”. Practic, Facebook a luat lumea așa cum o știam noi și a modelat-o după forma rețelei. Acum toți suntem conectați, putem comunica între noi, ba chiar suntem legați emoțional de această bucățică de lume virtuală. Rețeaua Facebook a ajuns la 1.6 miliarde de utilizatori, este prima platformă online care atins 1 miliard de useri în același timp. Trendul global se manifestă și în România. În acest moment, numărul conturilor a sărit de 8.5 milioane iar până la finalul anului 2016 cel mai probabil Facebook România va depăși 9 milione.
Rețeaua transformată în republică
Prezentarea Facebook ne spune că este o rețea social media, construită pentru comunicare. Ceea ce nu ne spune Facebook este că această comunitate este mai mult de atât, este o masă de manevră, este o piață de desfacere, este un mijloc ideal de manipulare.
Facebook este construit pe două paliere, avem conturile personale și paginile care pot fi de brand sau de persoană publică. Masa de manevră este constituită din simpli utilizatori iar banii sunt caștigați cu ajutorul paginilor care sunt obligate să plătească (să-și facă promovare) pentru a ajunge la o audiență optimă.
Ni se spune clar că Facebook este gratis, dar el vine cu niște costuri enorme. Este construit ca un mall imens în care ești bombardat cu reclame la tot felul de lucruri care nu-ți trebuie . Dar aceasta este partea cea mai puțin întunecată a Facebook-ului.
Partea complexă a rețelei lui Mark Zuckerberg ține de manipulare. Bineînțeles nimeni nu te obligă să ai cont de Facebook, dar dacă nu ai, este o problemă pentru că toată lumea este acolo. Toți prietenii tăi au Facebook, până și președintele țării dă mesaje în exclusivitate pe Facebook. Această rețea a ajuns atât de mare încât nu o poți evita. Ziarele scriu despre ce se întâmplă pe Facebook, ce a postat sau ce a răspuns o vedetă sau un politician.
Acum că am stabilit că toată lumea este pe Facebook să ne imaginăm ce bază de date uriașă deține compania lui Mark Zuckerberg. Este foarte posibil să fie cea mai mare bază de date din lume. Interesant este că Facebook nu are doar o listă de nume. Nu, ei construiesc tipare comportamentale și dupa 6-12 luni de utilizare, Facebook știe exact la ce fel de stimuli reacționezi, când dai Like, Share sau comment și în ce perioadă a lunii primești salariul, pentru că atunci accesezi magazinele online (evident tot de pe pagina de Facebook).
Imaginați-vă cum poate fi folosită o astfel de mașinărie în timpul alegerilor. Cât de dificil este pentru candidat neagreat să-și livreze mesajul și câtă susținere poate primi un candidat agreat.
În România, Facebook nu are filială, Facebook România ține de Facebook UK, practic, compania nu este reprezentată, nu plătește TVA, nu depinde de legile românești dar totuși are o putere imensă. Această situație este întâlnită în multe state europene.
Facebook este mai mult decât o rețea de socializare, Facebook este mai mult decât un canal prin care îți poți promova produsele, Facebook este o imensă bază de date și o mașină de propagandă ideală. Mark Zuckerberg a reușit să creeze o republică virtuală în care el este singurul decident. Schimbările Facebook nu sunt anunțate, nimeni nu votează pentru ele. Suntem prinși într-o republică cu un dictator care ne influențează viața și deciziile fără să observăm.
Autor: Alexandru David
Adauga comentariu