Analize și opinii Politică

Băsescu este ilegitim. Liderii socialiştilor şi liberalilor europeni au apărat România

Liderii socialiştilor şi liberalilor europeni au apărat RomâniaPropaganda portocalie a suferit un eşec major. Tema „Europa critică derapajele guvernanţilor”a devenit istorie. Liderii a peste 50% dintre europarlamentari au arătat care este situaţia reală din România şi au criticat prestaţia lui Traian Băsescu.

Integral discursurile liderilor socialişti şi liberali

Hannes Swoboda (lider al socialiştilor europeni): Imediat după intervenţia Comisiei şi, de altfel, şi înainte de intervenţia Comisiei, am spus că voi respecta ceea ce constată Comisia. Deci, nu vreau să… Dar o poziţie ca a dumneavoastră, domnule Weber (PPE – n.a.), sau a colegului Daul vizvi de Ungaria, nu am auzit niciodată, pentru că evident că din afară aţi luat partea preşedintelui Băsescu, fără să ţineţi seama de opinia poporului român. Doamnă vicepreşedinte, vă apreciez foarte mult în multe aspecte, dar prin observaţiile dumneavoastră, astăzi, aţi pus iar sub semnul întrebării obiectivitatea Comisiei, pentru că aţi vorbit de mai multe ori despre o lovitură de stat parlamentară. Aceasta este o contradicţie în sine.

Nu este vorba despre o lovitură de stat, pentru că există şi situaţii în care un preşedinte să poată fi suspendat prin decizia Parlamentului, fără referendum. Acum a avut loc şi un referendum şi dumneavoastră ştiţi foarte bine că Băsescu ştia la ce trebuie să se aştepte şi, de aceea, a insistat asupra introducerii cvorumului de 50%. Eu sunt împotriva acestei situaţii, dar Ponta, de fapt, şi-a respectat promisiunea, a respectat cvorumul. Să vorbeşti despre o lovitură de stat în aceste condiţii mi se pare total nedrept. De ce nu s-a reacţionat cu luni înainte faţă de faptele lui Băsescu? Comisia atunci a tăcut mâlc, iar acum spune că avem de a face cu un scandal. Aceasta nu este o reflectare a obiectivităţii şi eu cer să acţionaţi obiectiv. Şi încă un element, e foarte interesant: domnul Băsescu a fost ales de către 5,3 milioane. Acum, 7,4 milioane au fost pentru suspendare, deci l-au respins. Iată că, de fapt, sarcina unui preşedinte este ca oamenii să fie aduşi la un loc, să fie uniţi. De fapt, toata lumea trebuie să contribuie în acest sens.

Eu nu văd care este, din acest punct de vedere, contribuţia lui Băsescu, pentru că 7,4 milioane înseamnă mult peste numărul celor care l-au ales. Asta ne spune ceva despre cât de popular sau de nepopular este un preşedinte. Şi boicotul pe care el l-a promovat în ce priveşte neparticiparea la referendum iarăşi vorbeşte de la sine. Deci, acel om, de fapt, nu şi-a asumat sarcinile pe care le-ar avea ca preşedinte. Mulţi români au privit atitudinea sa în acest sens şi aşa văd şi eu comportamentul preşedintelui.

Graham Watson (liderul liberalilor democraţi – echivalentul în PE al PNL): România ne dă un exemplu al dificultăţilor tranziţiei de la comunism, un preşedinte care se spune că a fost membru al Securităţii nu se aduce publicităţii trecutul şi cu 30 de ani mai târziu încă nu s-a putut elimina corupţia comunismului. Niciuna dintre părţi nu este foarte curată, din ceea ce s-a întâmplat şi nici Comisia Europeană. Nu este vorba de o lovitură de stat, nici în fraza dumneavoastră, o lovitură de stat parlamentară. Un Parlament ales de o majoritate a votat să suspende un preşedinte care a abuzat de puterea sa pentru că a încercat să transforme statul într-un stat prezidenţial şi nu o democraţie parlamentară. Chiar preşedintele a acceptat procedura atunci când a apărut în Parlament penru a răspunde la întrebări. Ce s-a întâmplat după aceea este stupefiant aproape. Este ca din poveşti. Suntem de acord cu Emil Constantinescu, în scrisoarea sa către preşedintele Schulz, că mandatul actual al preşedintelui român este ilegal. Numirile la Curtea Constituţională sunt politice, Transparency International, Freedom House şi alte organizaţii au avertizat în legătură cu situaţia precară a statului de drept. Nu este prima dată când domnul Băsescu a fost supus unui referendum. A schimbat Legea referendumului, însă prietenul său, Avocatul Poporului, a refuzat să chestioneze decizia Curţii Constituţionale. De ce Comisia insistă asupra unei reguli care nu se aplică în nicio altă ţară?

În orice alt stat, dacă peste 50% dintre votanţi votează că preşedintele trebuie să plece, acel preşedinte pleacă, însă, în România preşeditntele vrea să îşi… PPE-ul vrea, în Europa, să îşi consolideze puterea şi primeşte în rândurile sale preşedinţi cum ar fi Berlusconi şi Băsescu. Socialiştii europeni s-au hotărât să nu ţină conferinţa la Bucureşti, ci la Bruxelles. Ştim că PPE-ul nu are acest simţ al ruşinii, pentru că l-au salutat şi l-au aplaudat pe prim-ministrul Orban timp de cinci minute. Au acelaşi spirit ca Saakaşvili. Vă amintesc de cuvintele domnului Adenauer: “Nu puneţi limite înţelepciunii umane, ci stupidităţii umane”. Doar dacă toate partidele europene sunt scrupuloase în legătură cu apărarea democraţiei şi statului de drept. Dacă acest lucru nu se întâmplă, viitorul Europei este în pericol. Cel mai bun lucru pentru România ar fi noi alegeri, atât parlamentare, cât şi prezidenţiale şi după aceea, o convenţie între toate partidele, pentru a stabili câteva reguli de bază în legătură cu comportarea într-o democraţie. Şi Uniunea Europeană, doamna comisar Reding, ar putea să reflecte în legătură cu avantajele unui sistem parlamentar şi nu prezidenţial.

Diana Dumitrescu
sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu