Politică

Bancherii, publicitate împotriva dării în plată pe coperta Ziarului Financiar și ultima pagină din Adevărul

pozitia-pbr-privind-legea-defaimarii_tb730Consiliul Patronatelor Bancare din România (PBR) a cumpărat prima pagină a publicației Ziarul Financiar și ultima pagină a ziarului Adevărul pentru a publica un text împotriva legii dării în plată, despre care spun că “dăunează grav României”.

Printre efectele negative ale legii dării în plată prezentate de PBR se numără blocarea pieței imobiliare, pierderea unor locuri de muncă, creșterea chiriilor și dispariția programului prima casă.

Iată textul apărut pe coperta ZF sub semnătura Consiliului Patronatelor Bancare din România:

“Legea asta a dării în plată e o lege bună pentru oameni. Așa ți-au spus. Ce nu ți-au spus însă e pentru ce oameni. Că pentru omul obișnuit, care se duce în fiecare zi la muncă și e foarte atent cu banii ca să se ajungă de la o lună la alta, nu e.

Ar fi chiar foarte bună pentru cei câțiva care au cumpărat nu un apartament, ci multe. Și poate și multe terenuri, că tot ‘imobile’ sunt. Doar că, pentru ca ei să scape de ‘pagube’, o generație întreagă va plăti. Asta nu ți-a mai spus nimeni.

Nu ți-au spus nici că există o lege a insolvenței persoanelor fizice. O lege care îl poate proteja pe omul simplu, ajuns în necaz. La fel cum ți-au spus nici ce consecințe are legea asta a dării în plată. Nu ți-au spus că va crește avansul pentru credite. Nu ți-au spus că va dispărea programul prima casă. Nu ți-au spus că un tânăr va trebui să aștepte 8 ani în plus ca să poată să își ia o casă.

Și nu ți-au spus nici că piața imobiliară se va bloca. Că în provincie probabil nu se va mai vinde și nu se va mai cumpăra nimic.

Și că greu, foarte greu, se va mai construi ceva.

Nu ți-au spus nici că mulți își vor pierde poate locurile de muncă. La fel cum nu ți-au spus nici că vor crește chiriile. Și că, în final, pierderea asta o vom plăti cu toții. De la buget. Din banii țării. Din banii noștri.

Ți-o spunem noi. Și te întrebăm: chiar e o lege bună pentru oameni? Una care face ca 19 milioane de români să plătească pentru câteva sute?

Legea dării în plată dăunează grav României.”

Autor: Carmen Maria Andronache

Sursa: Pagina de Media