Politică

Băieţii deştepţi şi interesul naţional

Ştiţi care este strategia naţională a României pentru 2011? Nici eu! Şi asta pentru că nu există aşa ceva. Au trecut patru ani de când am intrat în Uniunea Europeană şi România nu a avut niciodată o strategie naţională, o prioritate zero.

Dacă 2007 ar fi fost anul infrastructurii, 2008 al agriculturii, 2009 al întreprinderilor mici şi mijlocii şi toate deciziile politice ar fi fost luate în acest sens, poate astăzi am fi avut drumuri, agricultură europeană şi un mediu de afaceri sănătos. Priorităţile naţionale sunt altele, din păcate. Sunt mici, neînsemnate, de grup, locale, lipsite de substanţă. Se alocă bani găştilor din teritoriu, că ştiu ei mai bine de ce au nevoie în judeţe. Şi aşa, după patru ani de la aderare, inaugurăm 30, 40, 50 de kilometri de autostradă, cu panglică şi aplauze deşănţate. România e şchioapă pentru că în ultimii patru ani cei care ne-au condus nu au ştiut să prioritizeze interesele naţionale. În ajun de Crăciun am aflat însă că este de interes naţional ca statul să piardă 40 de milioane de euro într-o afacere cu energie. Compania Hidroelectrica, deţinută de stat, va cumpăra de pe piaţă energie cu 230 de lei pe megawat oră ca să o vândă apoi indienilor de la combinatul siderurgic din Galaţi la un preţ de 130 de lei pe megawat oră. Statul pierde 40 de milioane de euro la afacerea asta, dar ordinul vine din vârful dealului Cotrocenilor şi este de interes naţional. Este firesc ca al doilea cel mai mare consumator de energie din România să primească energie la un preţ mai mic, dacă Hidroelectrica ar fi avut acea energie. Dar nu o are şi va trebui s-o cumpere scump ca s-o vândă ieftin. Acesta este interesul naţional?

Şi filiera Pinalti (Gheorghe Ştefan, primarul din Piatra Neamţ) care a primit cadou un contract de export de energie, aşa cum a scris „Adevărul” zilele trecute, tot interes naţional era. Alro Slatina, Arcelor Mittal, şmenurile cu contracte dubioase semnate la presiunea secretarilor de stat plantaţi în ministere de băieţii deştepţi sunt adevăratele interese naţionale. Restul e vrăjeală. Sau politică…

autor: Ovidiu Marincea

sursa: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • CE PACAT CA SE IROSESTE TIMPUL CU ACESTI TERMENI FILOZOFICI.STRATEGIA CARE ESTE COMANDATA DE FASCISTII EUROPENI CU CONCURSUL CELOR DIN DEALUL COTROCENILOR.DISTRUGETI SI FURATI TOT;CA SA AJUNGETI LA CERSIT CU MANA INTINSA PRIN EUROPA.ASA SA AJUNS LA CIFRA DE 200MILIARDE DE EURO DATORIA EXTERNA.CAUTATI IN DICTIONARUL FILOZOFIC CUVANTUL”STRATEGIE”SI VEDETI CE SEMNIFICAT ARE.AMIN.