Politică

Avocatul Piperea dă în vileag amestecul american în Proprietatea

fondul-proprietateaAvocatul Gheorghe Piperea, cunoscutul reprezentant al clienţilor în procese colective pe clause abuzive cu băncile, invocă producerea unori ilegalităţi de către conducerea Fondului Proprietatea în sensul că au avut şi vor mai avea loc reduceri de capital astfel încât fondul riscă să se lichideze, pentru că va rămâne fără active.

”În câteva zile, o să fie o adunare generală a acționarilor (AGA) care va decide o reducere de capital social”, a Piperea, luni, la o emisiunea de la Antena 3. Conform acestuia, este vorba de o reducere aparent nesemnificativă, de 0,05%, dar suma implicată calculată este de 450 milioane de lei.

”Reducerea se face doar dacă nu e justificată de pierderi”, susţine avocatul. Potrivit datelor prezentate de FP, fondul a înregistrat la 30 septembrie 2015 un profit nete de 471,1 milioane de lei, iar avocatul Piperea susţine că mai mult ca sigur anul 2015 va fi încheiat pe plus.

În luna decembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a obligat Fondul Proprietatea să-și evalueze activele și figura cu pierderi. Mai mult, cele 100 milioane de euro nu vor fi impozitate, ceea ce este o altă fentare a legii, spune Piperea.

Avocatul Gheorghe Piperea atrage atenţia asupra unei manevre pe care milionarul american Paul Singer a ajuns să controleze prin holdingul Elliott Associates 21% din acţiunile Fondului Proprietate şi peste 21% din drepturile de vot. Spre sfârşitul anului 2015, Manchester Securities și Beresford Energy, deţinute de Elliott Associates, au ajuns la pragul de 21% nu în urma unei tranzacţii de vânzare-cumpărare de acţiuni ci ca efect al răscumpărării de acţiuni proprii. Ce înseamnă asta? Că administratorul FP, Franklin Templeton, s-a angajat, la ordinul acţionarului cel mai puternic, Paul Singer, să transfere valoarea din conturile şi portofoliile Fondului spre cele ale acţionarilor prin aşa numita operaţiune “vânzare pe bucăţi”. Practic, FP vinde cele mai bune acţiuni din portofoliu şi cu banii încasaţi îşi răscumpără acţiunile, le anulează apoi, reduce capitalul şi distribuie diferenţa de bani acţionarilor. Şi în felul aceasta Elliott Associates, cu Paul Singer în spate, şi celelalte fonduri de investiţii care populează acţionariatul FP pun mâna pe hălci din ce în ce mai mari din capital.

Astfel că FP, creat pentru a despăgubi persoanele care au fost deposedate de proprietăţi de către regimul comunist, a ajuns să transfere bani altor personaje. Sunt voci pe piaţa de capital care spun că acţiunea aceasta de răscumpărare urmăreşte de fapt desfiinţarea FP. În ultimul timp, Franklin Templeton a vândut pachete semnificative de acţiuni ale OMV Petrom, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.

Operaţiunile de transfer de avere de la FP la acţionari, cu Elliott Associates în frunte, au ajuns undeva la un miliard de euro, un sfert din banii pe care Guvernul susţinea în urmă cu zece ani că îi va da prin FP păgubiţilor.

Franklin Templeton, presat de acţionari, a schimbat politica de remunerare a acţionarilor în sensul că nu va mai distribui dividende ci va face o returnare de capital social. Avantajele acestei mişcări este aceea că dividendele sunt purtătoare de impozit, 16%, în timp ce modalitatea gândită de acţionari nu este.

Pentru profitul scos în 2013, acţionarii au primit 150 de milioane de euro. Fondul Proprietatea este cel mai mare fond de investiţii închis din lume (fond care nu face emisiune continuă de titluri proprii). Capitalul social al FP a fost constituit, în principal, ca urmare a aportului unor pachete de acțiuni deținute în portofoliul autorităților publice, emise de societăți comerciale de naționalitate română.

Astfel că FP a ajuns să deţină participaţii de 10-20% la cele mai importante companii energetice din ţară. Paul Singer, omul din spatele mişcărilor de la FP dar şi de la Roşia Montană, este supranumit “hoitarul de pe Wall Street” pentru modul cum ştie să facă bani de pe urma unor aşa zise hoituri, companii şi naţiuni falimentare.

Financial Times spune despre el că a ieşit în evidenţă prin creativitatea şi tenacitatea strategiilor puse în aplicare la nivel internaţional de fondurile sale folosindu-se de studiile juridice. Singer a pus pe picioare Elliott Management, unul dintre cele mai mari fonduri speculative din lume, care administrează active de circa 25 de miliarde de dolari. Interesul său converge către achiziţia de datorii cu risc mare de rambursare. Singer este absolvent de psihologie şi ştiinţe juridice. A plecat la drum cu Elliott, după ce a strâns 1,3 milioane de dolari de la rude şi prieteni în 1977.

De numele său se leagă restructurările de la Chrysler şi Lehman Brothers dar şi de al doilea faliment al Argentinei. În 2008, Elliott a cumpărat obligaţiuni de stat emise de Argentina pentru 48,7 milioane de dolari. Compania a cerut plata integrală, incuzând dobânzi şi penalităţi, echivalent al unei sume care se ridică la 1,44 miliarde de dolari, potrivit Huffington Post. Adică un câştig de 30 de ori mai mare decât investiţia făcută de Singer. Difernedul cu autorităţile de la Buenos Aires se dispută acum la curţile internaţionale.

Mai înainte de Argentina, Singer a scos bani din Peru şi Congo. În 1996 a recuperat o datorie de 58 de milioane de dolari ,pe care a cumpărat-0 mai înainte cu 11,4 milioane de dolari. De la guvernul din Congo primit 90 de milioane de dolari, pentru datorii pe care le-a cumpărat cu mai puţin de 20 de milioane de dolari.

Autor: Cristian Cretu

Sursa: Cotidianul