Politică

Avocat Gheorghe Piperea: ”Alegerile prezidențiale ar trebui de urgență suspendate!”

Conform CCR, rolul BEC in analiza dosarului cu semnaturile de sustinere a candidaturilor la functia de Presedinte al Romaniei este pur formal, nefiind posibil ca o analiza de fond sa fie efectuata, in asa fel incat sa se poata ajunge la concluzia valabilitatii substantiale, faptice, a semnaturilor.



Tot CCR retine ca propriul rol in acest proces este, de asemenea, pur formal. De aici concluzia, pe care nu o extrage CCR, dar care poate fi extrasa din aceasta afirmatie oficiala de orice om rational, ca semnaturile de sustinere a candidaturilor sunt complet inutile, indiferent daca sunt originale sau false.

Milioanele de semnaturi, reale sau falsificate, au fost adunate doar pentru spectacol, si nu pentru a proba o sustinere reala a candidatoruii celor n-shpe mii de candidati.

In mod cu totul surprinzator, CCR indica necesitatea modificarii urgente a legii alegerilor prezidentiale, pentru a permite autoritatilor implicate sa verifice autenticitatea semnaturilor.

Personal, am considerat inca din 2009 (cand am incercat, cu titlu de experiment, sa colectez semnaturi de sustinere a candidaturii la prezidentiale) ca aceasta poveste cu sustinerea candidaturii este o ipocrizie fara margini si o incalcare fatisa a Constitutiei.

Consider ca aceasta nedemocratica restrictie a dreptului cetateanului de a fi ales ar trebui sa fie inlaturata total, in favoarea unui sistem de desemnare a candidatilor in interiorul partidului din care acestia fac parte (dupa modelul alegerilor primare americane), dublat de posibilitatea oricui de a candida, in baza unui numar rezonabil de semnaturi de sustinere a candidaturii independente (de pilda, nu mai mult de 10 de mii), verificabile sub raportul originalitatii si al valabilitatii procesarii datelor cu caracter personal ale semnatarilor prin toate mijloacele de proba, in instanta.

In orice caz, este evident ca procesul democratic in Romania este la ananghie. Intr-o tara care tine la fundamentele sale democratice, procesul electoral ar trebui de urgenta suspendat, poate chiar de catre Curtea Constitutionala, in vederea modificarii de urgenta a legii, pentru a face posibila o selectie corecta si onesta a candidatilor la functia cea mai inalta in stat.

Altfel, orice castigator in alegeri va avea o pata de nesters pe intregul sau mandat, data fiind suspiciunea oficiala, facuta publica atat de AEP si de BEC (care au si facut denunturi penale pentru fals si uz de fals in unele dosare de candidatura sau, dupa caz, afirmatii publice ca TOATE dosarele contin semnaturi false), cat si de CCR, in decizia mediatizata azi.

Daca nu a fost clar din cele de mai sus, repet : alegerile prezidentiale ar trebui de urgenta suspendate!

Autor: Gheorghe Piperea

Sursa: Gheorghe Piperea Facebook