Politică

Avertismentele nu tin loc de solutii

Romania merge din rau in mai rau. Optimismul de fatada, inconstienta electorala, deciziile economice rupte de realitate, lupta pentru putere, diversiunile si promisiunile nu mai pot musamaliza o situatie alarmanta. Aflat in campanie electorala, inca din prima zi a mandatului sau, presedintele Basescu recunoaste ca Romania va intra in recesiune, iar optimismul BNR a fost unul fara acoperire. Din pacate, tragerea semnalului de alarma este insuficienta si denota doar o demagogie uriasa, fara intreprinderea unor masuri urgente pentru a se salva ce se mai poate. Pana nu va fi prea tarziu. In caz contrar, fuga de raspundere fata de ceea ce se anunta pana la sfarsitul anului va deveni sport national pentru o clasa politica incapabila sa isi depaseasca conditia. Previziunile economice sunt tot mai sumbre iar seful statului, dornic sa obtina cel de-al doilea mandat, incearca in ciuda declaratiilor oficiale sa se disocieze de balbele unui guvern pe care il conduce de la Palatul Cotroceni. Realitatea anului 2009 nu mai poate fi ascunsa sub pres, cat timp nemultumirile sociale vor escalada de la o zi la alta. Actuala Putere si-a demonstrat incapacitatea de a reduce consecintele crizei. Somajul a devenit un flagel greu de tinut sub control, falimentele firmelor mici si mijlocii ingrijoreaza, indicatorii economici sunt tot mai alarmanti, ca si decredibilizarea accentuata a institutiilor statului. Decidentii zilei – Basescu, Geoana, Boc si ceilalti – se intrec in constatari peste constatari, asigurandu-ne ca sunt pe urmele celor vinovati de situatia deplorabila in care se afla educatia, justitia, agricultura, sanatatea, administratia publica, protectia sociala.
Avem o Putere care se afla in Opozitie, iar acest lucru reprezinta un semnal de alarma pentru viitorul Romaniei. Sistemul juridic este unul putred, in contextul in care interesele si coruptia fac legea in actul de justitie, Administratia publica, descentralizata sau nu, este un musuroi de politizare excesiva si incompetenta, iar nivelul calitativ al Educatiei pierde tot mai mult teren in fata tarilor civilizate. Incotro ne indreptam? Cine raspunde de directia haotica in care merge Romania? Cine este vinovat de disperarea in care se gaseste populatia? De 20 de ani, clasa politica promite. Liderii alterneaza Puterea cu Opozitia, intr-un carusel al compromisurilor reciproce. Situatia in care se gaseste tara este una dramatica. O spun chiar liderii politici. Divergentele apar, insa, in momentul identificarii celor vinovati. Actuala Coalitie acuza haosul lasat de liberali, in timp ce partidul condus de Antonescu tipa ca din gura de sarpe, aratand spre ineficienta Cabinetului Boc. Si atunci, de ce sa ne mai miram ca ne indreptam spre… nicaieri. De sase luni, liderii Coalitiei nu fac altceva decat sa incerce anihilarea reciproca. De la ultima filiala din comuna X pana la liderii de la varf, social-democratii si democrat-liberalii incearca sa obtina cat mai mult, functii, fonduri, influenta, in dauna partenerului de guvernare. Neincrederea generalizata s-a transferat la adresa intregii Romanii. Peste 13 milioane de alegatori au refuzat sa se prezinte la scrutinul din 7 iunie. Dispret, dezamagire, vot de blam? Posibil toate la un loc, daca incercam sa privim prin ochii unui recent disponibilizat, tata al unei familii cu copii si o sotie casnica. Protectia sociala, infrastructura, absorbtia fondurilor europene, totul scartaie in Romania. Doar lupta politica troneaza falnic si sfideaza totul. In numele Puterii s-au dat cele mai mari tunuri financiare, s-au realizat cele mai nerusinate privatizari, s-au dat cu dedicatie sute de miliarde de euro din banii publici pentru clientela politica, pentru sleahta de profitori care se invart de doua decenii pe langa bugetul unei tari de tranzitie. Seful statului a atentionat asupra recesiunii, fara insa a misca un deget pentru combaterea acesteia. La fel si presedintele Senatului, mare lider al PSD. La fel ca multi altii, prea multi, prea inconstienti si prea avizi de Putere pentru a combate o criza atat de mare.
Alegerile prezidentiale vor avea loc, cel mai probabil, in noiembrie. Chiar credeti ca liderii se vor opri, macar pentru o clipa din lupta electorala, pentru a se gandi si la interesele Romaniei? Sa fim seriosi. De altfel, incerc sa identific un singur exemplu in care vreun politician postdecembrist a ales sa isi sacrifice cariera politica printr-un gest de mare curaj care sa slujeasca milioanele de romani… Avem nevoie de o altfel de politica. Una in care alesii sa se gandeasca, din cand in cand, si la viitorul tarii careia ar trebui sa ii apere interesele. De mincinosi, lichele, iresponsabili si demagogi ne-am saturat. Cine va raspunde, totusi, cand achitarea salariilor si a pensiilor va deveni un lux pe care politicul nu si-l va mai putea permite, indiferent de imprumuturile externe? Cine va plati cand nemultumirile sociale vor exploda? Intrebari la care liderii ar trebui sa isi raspunda macar lor, pentru ca exista riscul ca raspunsurile sa fie unele devastatoare. Pentru ei, pentru clientela politica, pentru profitorii tuturor regimurilor…

Iulian BADEA

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu