Analize și opinii Cultură și Familie Economie Politică

Averea și datoriile lui Vasile Blaga

Senatorul Vasile Blaga, până astăzi și co-președinte al PNL și-a depus ultima declarație de avere pe 16 iunie 2016. În prezent acesta este acuzat de DNA pentru trafic de infleunță și anchetat sub control judiciar. Susține, însă că este nevinovat și că-și va demonstra nevinovăția. De asemenea a precizat că nu va mai candida pentru un nou mandat de senator.

vasile-blaga

Analizând declarația de avere, aparent, politicianul trăiește din salariul de senator de aproximativ 5.000 de lei pe lună, iar pe lângă acesta mai deține un apartament de lux în București, pentru care a plătit 860 000 de euro, o vilă de lux în Mamaia pentru care numai avansul a fost de 200 000 de euro și 2 case în județul Bihor. În conturi mai figurează 454.022 lei și  26.738 euro plus un împrumut de 45.000 de lei pe care l-a acordat partidului.

Pe parcursul anilor, din analiza declarațiilor de avere ale lui Vasile Blaga reies mai multe tranzacții -achiziții sau achitări de diverse datorii ceea ce a generat în mod evident schimbări în palmaresul financiar al senatorului, prin care a reușit să-și achite casele de lux.

Însă ceea ce rămâne constant de aproape 10 ani este datoria de 11 miliarde lei vechi (aproximativ 330 000 de euro) pe care o are de achitat, fară dobândă, până în iulie 2017.

Împrumutul vine de la două persoane fizice Doina Stoia și Cristian Valer. Doina Stoia este sora lui Florin Muntean, fost director al Transgaz, care este și cel mai bun prieten al lui Blaga, după cum chiar el recunoștea în 2008, în timpul unui interviu acordat Hotnews când se afla în campanie pentru Primăria Capitalei.

Păi, cum să spun? Armată, aceeași cameră la facultate, vreo cinci ani. Deci am fost colegi în armată, în facultate și e cel mai bun prieten al meu„, a mărturisit Vasile Blaga.

Presat de jurnaliști să răspundă cu ce se ocupă cele două persoane care au fost atât de generoase încât să-i dea cu împrumut 11 miliarde de lei vechi fără dobândă, pentru 10 ani,  Vasile Blaga a răspuns: ”Au afaceri private, nu au nicio afacere cu administratia publică, nu se ocupa de constructii, sunt din Medias, și o cunosc pe Doina din 1976, de când eram în școala generala, sunt prietenii mei.  Este sora celui mai bun prieten al meu, al fratelui meu (este vorba de Florin Muntean -n.r.)”,potrivit Antena 3.

Autor: Anca Andrei

Sursa: Bugetul.ro