Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Autodenunț: Raluca Prună a mințit Curtea Europeană a Drepturilor Omului în problema penitenciarelor

A recunoscut-o chiar ea, si nu oriunde, ci in fata membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Autodenuntul a fost facut la ultima sedinta de Plen a CSM, joi 6 octombrie 2016, unde Raluca Pruna a participat la dezbaterile pe tema Memorandumului pentru justitie – document redactat de asociatiile profesionale ale magistratilor la inceputul lunii trecute si adoptat de mai bine de jumatate dintre instante si de alte cateva zeci de parchete.

Raluca Pruna

Fosta asistenta a Monicai Macovei s-a inflamat dupa o afirmatie a judecatorului Horatius Dumbrava, intr-un moment in care Plenul dezbatea problema amanarii investitiilor in sediile de instante. In clipa in care Horatius Dumbrava a aratat cu degetul inspre Directia de Investitii a Ministerului Justitiei, unde s-ar fi „intamplat ceva”, nu stim ce, Raluca Pruna a intervenit brusc peste membrul CSM: „S-a intamplat ca am schimbat exact pe cei care au promis si… Stiti cum e, domnule judecator, e ca la penitenciare, unde eu m-am dus si-am mintit la CEDO, si spun bine mintit la CEDO, ca eu am crezut ca daca mi se da o hartie sub semnatura cuiva din statul roman…, si eu am mintit acolo spunand noi am asigurat buget pentru sapte penitenciare a cate 150 de milioane fiecare penitenciar, ergo, aproape un miliard de euro. Dar astea erau niste bune intentii, pentru ca in realitate in buget noi nu avem acesti bani”.


Nonsalanta lui Pruna i-a lasat masca pe membrii CSM

Scena pare ca i-a bulversat pe membrii Consiliului Superior al Magistraturii, cel putin pe cei prezenti la prezidiu alaturi de ministresa Justitiei, a caror reactie a fost surprinsa de camera video. Presedintele CSMMircea Aron si judecatorul Marius Tudose au intors oripilati capul inspre Raluca Pruna, uimiti de cele auzite, in timp ce sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Cristina Tarcea, mai ca era sa se inece. Vicepresedinta CSM, procuroarea Luminita Palade, nu a bagat de seama, ori s-a facut ca nu aude.

Ministresa Justitiei a fost la CEDO in iunie 2016 pentru a discuta problema sistemului penitenciar

Raluca Pruna nu a dat detalii despre contextul in care a mintit, in numele statului roman, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Dintr-un comunicat emis de CEDO stim insa ca ministresa Justitiei a efectuat o vizita de lucru la Strasbourg, cu putin timp inaintea vacantei judecatoresti: „La 14 iunie 2016, Raluca Alexandra Pruna, ministru roman al Justitiei, a vizitat Curtea fiind primita de presedintele Guido Raimondi. La intrevedere au mai participat Iulia Motoc, judecator ales in numele Romaniei, si Roderick Liddel, grefier sef”. Iar motivul intrevederii a vizat, potrivit Ralucai Pruna, problema sistemului penitenciar romanesc si posibila optiune a CEDO de a declansa procedura hotararii-pilot impotriva Romaniei, din cauza conditiilor din inchisori.

Prezentam in continuare scena din sedinta Plenului CSM in care ministresa Justitiei Raluca Pruna a marturisit ca a mintit la CEDO:

Horatius Dumbrava:Din pacate, tot ce s-a construit anul trecut ca proiectie a ramas intr-un semi-blocaj. Acel memorandum vorbea de mai multe protocoale care trebuiau incheiate, trebuie sa facem cumva sa deblocam, iar o propunere pe care eu i-o fac domnului presedinte este de a gandi o foaie de parcurs. Acum, am avut o discutie si cu delegatia Comisiei Europene, acum trei saptamani, si exact pe acest subiect ne-am calat. Oare nu ar fi bine sa avem o foaie de parcurs comuna – ordonatori principali de credite, comisia nationala de investitii (Compania Nationala de Investitii – n.r.), MDRAP (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice – n.r.), ordonatorii secundari si tertiari de credite, sa fie cumva si ei implicati in toate aceste discutii si sa spunem asa: avem anumite criterii transparente de prioritizare, acestea sunt sediile care urmeaza sa intre in constructie, sunt si constructii noi, reparatii, sunt acestea: 1, 2, 3, 4, 5; ce trebuie facut? In materialul dumneavoastra scrie acest lucru. Problema este ca au fost foarte multe blocaje… umane, nu stiu… Dar, in orice caz, foarte multe investitii care au fost gandite acum un an jumate – doi ani sau cu mult timp inainte s-au blocat. Ba ca s-au cerut clarificari din partea membrilor comisiei nationale de investitii si a celorlalti membri ai comisiilor din afara acestei institutii, ba ca la Ministerul Justitiei Directia de Investitii s-a intamplat ceva…

Raluca Pruna:S-a intamplat ca am schimbat exact pe cei care au promis si… Stiti cum e, domnule judecator, e ca la penitenciare, unde eu m-am dus si-am mintit la CEDO, si spun bine mintit la CEDO, ca eu am crezut ca daca mi se da o hartie sub semnatura cuiva din statul roman…, si eu am mintit acolo spunand noi am asigurat buget pentru sapte penitenciare a cate 150 de milioane fiecare penitenciar, ergo, aproape un miliard de euro. Dar astea erau niste bune intentii, pentru ca in realitate in buget noi nu avem acesti bani. Asa s-a-ntamplat si cu investitiile. Stiti, pe mine nu ma costa nimic si pe niciun ministru sa facem o foaie foarte frumoasa, sa spunem ne trebuie doua miliarde de euro ca noi asa avem o infrastructura tip top in Romania, dar cata vreme nu ai acoperire in buget, lucrurile astea nu se vor intampla. Deci acest Guvern – pe care ma simt obligata, nu pentru ca fac parte neaparat din el, dar ma simt obligata sa-l apar – a mostenit asta: o colectie de bune intentii. Si a trebuit sa ies eu sa spun nu pot sa fac sapte penitenciare, ca nu am banii sa fac sapte penitenciare. Pe instante la fel, am discutat, va asigur, cu MDRAP-ul, cu CNI-ul, am facut cat am putut de transparenta procedura. Avem bani imprumutati de la Banca Mondiala, am trimis acestui Consiliu lista si am zis astea sunt instantele pe care ati decis – in trecut, nu acum, Consiliul, impreuna cu CNI, impreuna cu MJ – sa le refaceti. V-am cerut sa-mi reconfirmati ca ele nu vor fi… desfintate nu, dar rearondate, ca nu investesc intr-o cladire… stiu toate astea! Stiu ca si la Brasov s-a pierdut acum cativa ani, in mod rusinos, cladirea, si in loc sa construim la Braasov unde am curte de apel, s-a construit la Sfantu Gheorghe. Ma veti intreba de ce. N-am un raspuns pentru asta. Lucram acum la asta, insa eu nu pot sa promit ca in doua luni de mandat, si mai putin, cat am eu, voi putea veni cu un road-map, ma rog, cu o foaie de parcurs care sa fie…, sa fie, cum sa zic, serios facuta. Timpul este foarte scurt”.

Autor: Alex Puiu

Sursa: Lumea Justitiei

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • “…buget pt 7 penitenciare a cate 150 milioane…” in scopul implementarii standardelor europene in materie de cubaj, conditii umane/cap de detinut. Aceleasi standarde, in materie de cubaj, dotari se impun a fi respectate si implementate si in ce priveste suferindul din spitale!!!!!!!!!!!

    Construim/reabilitam penitenciare, mai inaintea spitalelor??????????????????

    Decizia CEDO este mai presus de lege?!
    Strigator la CER!

  • Nonsalanta Ralucai = Nonsalanta lui Moromete: “Daca n-am de unde sa-ti dau!”

    Problema sistemului penitenciar este problema comuna turor sistemelor: medical, invatamant, cercetare, economie, agricultura, armata, sport, comert, turism, problema TARII: N-am! Consecinta deturnarii de la realitatea obiectiva, fonduri publice, identitatea nationala, individuala, acoperita de birocratia monstruoasa prin protocoale, memoramdumuri, foi de parcurs, in ce directie, destinatie?!
    Daca nonsalanta ne ajuta sa ne dezmeticim, sa privim obiectiv realitatea, atunci, sa fim nonsalanti!

  • Nu sint sustinator al tehnocratilor (ne-resonsabili umanoizi) dar aici nu e nci minciuna, nici “auto-denunt”: minciuna este neadevarul despre ceea ce ESTE iar bugetul nu exista…
    Denuntul se defineste in raport cu o ilegalitate – nu este asa ceva!
    Daca incepeti saq va jucati cu “timpul” cum se joaca idiotii cand epuizeaza cntradictiile semnatice ale termenilor… nu e drept si nici inteligent.
    Duduia le-a spus ce ar putea sa fie, si poate ca a fortat spunand ca ar sustine…
    Dar ce voiati?
    Sa sustina ceea ce tinea de alt minister?
    Repet – locul tehnocratilor este sa fie slugi celui care-i plateste, nicidecum sa fie “faclie” pentru popor.
    De asta Cio-ros &Co. ar merita sa mearga in puscarie pebtru subminarea puterii de stat.