Politică

Austriacul care ne lasă de zece ani fără păduri

schweighofer-geraldGerald Schweighofer a venit în România în 2003 ca investitor străin, cu planul de a face afaceri cu lemn. A început cu o fabrică la Sebeş şi se pregăteşte să o deschidă pe a cincea. Astăzi, cam 89.000 de vagoane de tren pline cu buşteni intră anual pe porţile fabricilor sale. Într-un vagon de tren intră circa 45 de metri cubi de lemn, iar firma austriacului prelucrează anual circa patru milioane de metri cubi.

Deşi au circulat multe zvonuri despre el, omul de afaceri nu este implicat în nici o cercetare penală, nefiind suspectat de vreo încălcare a legii. Lucrează “nemţeşte”, cu documente, fără să taie vreun copac fără acte şi fără să cumpere vreun buştean “la negru”.

Este drept că a beneficiat încă de la început de oarecare ajutor din partea oamenilor politici de pe la noi, dar asta este altă poveste.

O lege l-a scos din Austria

Probabil că prin 2001, când era încă asociat cu marea companie italiană de exploatare a lemnului, Stora Enso Timber, Gerald Schweighofer nici nu auzise de Rădăuţi, Siret sau Sebeş. Însă o schimbare legislativă din Austria, care viza conservarea pădurilor şi exploatarea sustenabilă a pădurilor, era deja pregătită şi urma să intre în vigoare din 2002.

O altă lege l-a adus în România

Iar efectele vizitelor sale au început să se vadă. Cumva a reuşit să intervină pe lângă fostul prim-ministru Adrian Năstase pentru adoptarea în regim de urgenţă a două acte normative prin care s-au creat, practic, condiţiile demarării exploatării masive a fondului forestier de orice firmă din România sau de oriunde.

A fost promovată o ordonanţă de urgenţă pentru încheierea de către Regia Naţională a Pădurilor a contractelor de vânzare- cumpărare pe termen lung a masei lemnoase, aprobată în acelaşi an prin lege. În 2003, când au început licitaţiile, doar firma lui Schweighofer avea capacitatea de a prelua aceste contracte – ceea ce s-a şi întâmplat.

Au urmat zece ani de prosperitate pentru investitorul austriac. Acum are patru fabrici în România, iar la anul o deschide pe a cincea. Asta, deşi cu numai un an în urmă spunea că nu va mai deschide încă o fabrică.

Nici nu e de mirare dacă e să observăm ce bani a făcut doar în ultimii cinci ani: profit net de 330 milioane de euro în perioada 2008 -2013 şi o cifră de afaceri cumulată de 1,9 miliarde de euro.Echivalentul în lemn este uriaş.

Sursa: Pagina de agricultura

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Nu era austriacul era altcineva… Nu cred ca austriacul face vreun rau , daca intelegi ce vreau sa zic. Sa fie mai clar, nu este vina lui.

  • Nu e de condamnat austriacul, el e capitalist si stie sa produca bani.
    Prosti au fost cei ce -au permis investitiile, adica cei ce-au luat spagile, adica acei ” rosii” care vor sa puna mana cu orice pret pe puterea absoluta asupra Romaniei,urmasii lui liesku si Nastase, cei mai mari criminali ai poporului roman!

  • Daca era roman mai considerati ca facea rau Romaniei sau spuneati ca da de munca la oameni. Asta este natia noastra , acceptam la conducere oameni care nu stiu decit sa vinda viitorul tarii, viitorul oamenilor. Nu inteleg de ce este de vina austriacul ca noi nu avem legi care sa ne apere si oameni care sa le aplice. Sa vina rusii sa faca ordine in tara sa ne puna pe toti la munca.

  • Iată cum se vinde România!ușor -ușor vom rămânea fără păduri, ca copacii despuiați, vom fi spălați de ape, căci de unde protecție, cînd se taie atîtea păduri!Doamne! Ajută-ne!

  • Buna! Nu va suparati pe mine am fost de curand in Austria au paduri virgine, care nu au fost atinse. la granita cu Germania.Casele lor sunt construite din lemn romanesc, dar asta este, parerea mea este ca daca noi am opri licitatile indiferent ca este roman s-au austriac, nu s-ar intampla nimic, de vina nu este austriacul, ci de vina sunt cei de la Guvern. Sa le fie rusine!