Politică

Australia pune biciul fiscal pe corporaţiile care scot profitul din ţară

QUESTION TIMEJoe Hockey, ministrul australian al Trezoreriei, a anunţat că Guvernul va introduce o taxă îndreptată împotriva a 30 de multinaţionale, pe care nu le-a nominalizat însă dar despre care a spus că „sunt evidente”.

Hockey (foto) a menţionat că „marile corporaţii mută profitul făcut în Australia departe de această ţară, în paradisuri fiscale sau în jurisdicţii cu taxe mici”. Legea prezentată de ministru drept „prima de acest fel la nivel mondial” va fi introdusă marţi în Parlament.

Giganţii IT Google, Apple şi Microsoft sunt printre firmele frecvent acuzate de transferul profiturilor realizate local în diverse state cu regim fiscal mai prietenos.

Presa internaţională notează că, prin iniţiativa taxei de penalizare pentru astfel de companii, Australia se alătură Marii Britanii, în legislaţia căreia există deja taxarea pentru cei care încearcă să evite prin externalizare impozitarea profitului.

Ministrul Hockey susţine însă că textul australian merge „mult mai departe” decât actuala legislaţie britanică. Se estimează că proiectul, odată adoptat de Parlament, va intra în vigoare la începutul anului viitor.

Declaraţia oficialului vine cu o zi înainte de publicarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru următorul an financiar şi a politicii fiscale multi-anuale.

O mare parte din veniturile bugetului australian provine din concesiunile miniere pentru exploataţiile de fier sau cărbune. Însă, conform Guvernului, scăderea preţului la minereul de fier a pus guvernul în faţa unor pierderi de venituri de miliarde de dolari. În ciuda acestui fapt, autorităţile spun că bugetul va înregistra un excedent.

Sursa: Pagina de politica.ro