Politică

Aurel I. Rogojan: “Guantanamo România- Băsescu are, totuşi, şi o performanţă absolută, de dimensiuni cu adevărat istorice. A reuşit să golească ţara de câteva milioane de locuitori.”

1398335107BasescuUn personaj activ al vieţii politice din ultimul sfert de veac, care ne-a ocupat şi un deceniu de istorie naţională, în înalta demnitate de preşedinte al României, a pus ţării, în fruntea căreia poporul l-a aşezat, o ştampilă: “România este Guantanamo!“.
Într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune, a acuzat o „guantanamizare” a României, în care procurorii ţin acuzaţii “la beci” până când spun ce a spus denunţătorul, o practică similară cu cea de la Guantanamo, unde suspecţii de terorism erau ţinuţi prizonieri “până ce spuneau ce voiau să audă ofiţerii CIA”.

Prin similitudini şi context, afirmând că România este un lagăr de prizonieri ai unei justiţii pentru a cărei “reformare şi modernizare” fostul preşedinte şi miniştrii săi de Justiţie au căpătat cununile de lauri ale Departamentului de Stat al SUA şi ale Comisiei Europene, declaraţia citată exprimă tocmai ceea ce “reformatorii” au gândit şi împlinit. Au impus “legi ale autoritarismului politic”, ignorând dezbaterile democratice, au expediat în derizoriu Constituţia şi Parlamentul, pentru a adopta “legile justiţiei politice” prin asumarea răspunderii guvernului.

La dimensiuni mai reduse, dar nu mai puţin importante, acelaşi lucru îl afirma, într-o altă expresie, fostul secretar de stat de la Justiţie şi şef la Direcţia de Investigare şi Combatere a Crimei Organizate, reproâşndu-şi că a gândit şi modificat legislaţia penală doar în componenţa excesiv represivă, ignorând protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

Declaraţiile “Băsescu – Bica” au o şi parte de adevar, cotidianul.ro găzduind dezbateri oportune în legătură cu inepţiile de “Gulag” ale noii legislaţii penale,Ireversibila criză a justiţiei; C.T. Popescu şi Bogdan Chirieac se prind în plasa unei diversiuni. Numai că, la momentele respective, nici Elena Udrea, nici Alina Bica, nici Horia Georgescu, nici Mircea Băsescu, nici ginerele Pricop & Comp. nu erau în custodia poliţiei ori invitaţi la parchete, pentru a colabora la convertirea “informaţiilor secrete” în mijloace de probă.

Indicele de valoare a “reformei Justiţiei” s-a transformat în contrariul său, imediat ce “legislatorii” au devenit justiţiabili. Şi cu câtă emfază şi nedisimulată satisfacţie a ţinut să-şi lege numele de de toate codurile, asemenea lui Cuza! Iar acum, cine reneagă “Codex Băsescus”?! El însuşi! Toată viaţa şi cariera sa par a se întemeia pe renegări. De colegi, de prieteni, de camarazi politici, de colaboratori, de poporul alegător şi, de ce nu, renegarea Patriei?! Pe care a asemuit-o cu Guantanamo.

Când mai recurge şi la compararea anchetatorilor DNA cu ofiţerii CIA, nu ştim cât de măguliţi se vor simţi cei care, efectiv şi intens, au fost pregătiţi în noile tehnici de investigare a corupţiei şi criminalităţii organizate după manuale americane, cu instructori americani, unii chiar în instituţii de profil din SUA ori centre înaintate ale acestora din estul Europei.

Putem intui doar spaimele pe care i le provoacă reformatorului perspectiva de a cădea el însuşi în roţile malaxorului pe care l-a creat, fără a se gândi nepărtinitor la consecinţe. Dacă ceva este sigur şi temeinic în “Codex Băsescus”, acesta este şirul tot mai lung al excepţiilor de neconstituţionalitate.

Ieşirile sale publice sunt, de asemenea, tot atâtea prilejuri de guantanamizare a comunicării publice. Ce a promovat în spaţiul media, idei generoase, iniţiative politice benefice, apeluri la calm social şi raţiune politică, sau, dimpotrivă, diversiuni, provocări, ameninţări şi dihonie politică antinaţională? Când ne-a demonstrat “moralizatorul” de azi un dram de omenie şi de simţire, de drag de compatrioţi, dincolo de spectacolul propriilor lacrimi?

Ex-preşedintele autoexilat în parcela Scroviştea din Codrii Vlăsiei are, totuşi, şi o performanţă absolută, de dimensiuni cu adevărat istorice. A reuşit să golească ţara de câteva milioane de locuitori. Raportat şi la intervalul de timp foarte scurt în care s-a produs această dislocare, românii sunt cel mare val migrator din istoria erei noastre, după migraţiile primului mileniu. Pentru ce, ca să fie transformată România în Guantanamo?

Merită, oare, creatorul acestui imens deficit demografic să fie creditat şi impus atenţiei publice, altfel de cum a fost şi este în realitate? Cât a tăcut, cât nu l-am mai auzit, nu au mai lătrat câinii şi nu s-au sculat din somn, speriaţi şi plângând, pruncuţii.

Nu personajul în discuţie este vinovat pentru perpetuarea sa în spaţiul public. Vinovaţi sunt cei care-i înlesnesc proliferarea alegaţiilor, după ce au ţinut, în repetate rânduri, să invite în platouri experţi care să se pronunţe în privinţa unei structuri de personalitate şi tip de comportament, asupra cărora ar plana ameninţarea unor diagnostice devastatoare.

Autor: Aurel I. Rogojan

Sursa: Cotidianul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Forte corect,o realitate de care nu ar trebui sa ne simtim prea mandrii.In loc sa punem mana pe par,am privit si tacut.

  • Corect! Ar trebui facut un Studiu de caz-dar sa cuprinda toata perioada de jaf,infintate tribunale speciale,desfintate serviciile si constituite altele ,romanesti.In toate razboaiele purtate in secolul 20,Romania nu a pierdut,cat a fost jefuit in ultimi 25 de ani.PIB-ul a scazut cu 80 la suta,industria,agricultura,invatamantul,sanatatea au fost distruse,subsolul,solul,aerul au fost vandute,generarea celui mai mare exod din istorie pe timp de pace-copii si tineri apti de munca.Acesti ultimi 25 de ani au fost un blestem pentru Romania.

  • Sa recapitulam: “Comunismul” si “capitalismul”sunt produse construite de suprastructura care ne are sub observatie continuu, si nu numai pe noi. Ceausescu e produsul izvorat din conditiile impuse de communismul scapat de sub control datorita lui Stalin. El a reusit sa creeze din natiunea Romana o forta fara precedent. Basescu e produsul creat de conditiile impuse de capitalism. El a reusit intr-un timp record sa produca distrugeri la fel de fara precedent. Nimic nu e intamplator, totul a decurs dupa un plan prestabilit si alcatuit minutios bazat fiind pe studii superioare de manipulare. Aceeasi suprastructura care a creat comunismul si a avut sub control Uniunea Sovietica, are acum sub control SUA si demareaza luarea controlului in Europa prin Germania, ei intotdeauna fiind ascunsi in spatele unor forte economice, politice si militare.
    Vezi mai jos despre metode de manipulare:
    DECALOGUL CHOMSKY

    Noam Chomsky (n. 1924) este un reputat lingvist american, profesor emerit la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
    În afara mediilor academice, Chomsky este mult mai cunoscut în lumea întreagă pentru activitatea sa politică, îndeosebi în ceea ce priveşte critica vitriolantă la adresa politicii externe a Statelor Unite, dar şi a guvernelor altor mari puteri. Drept care este considerat şi o personalitate marcantă a stângii politice din Statele Unite.
    Noam Chomsky a identificat şi a explicat, într-o formulare pe înţelesul tuturor, regulile de bază ale manipulării pe care se bazează puterea politică în criza de legimitate şi pe care el le numeşte strategii ale diversiunii. Ele au fost sintetizate în ceea ce poate fi numit “Decalogul Chomsky”.
    Decalogul Chomsky
    1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate
    Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.
    2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii
    Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile.
    Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice.
    3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău
    Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.
    4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său
    Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.
    5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte
    Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.
    6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor
    Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.
    7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare
    Pentru aceasta: Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tine cetăţenii în ignoranţă şi a manipula opiniile colective după bunul-plac.
    8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă
    Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.
    9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei

  • Cum a golit Base tara ? In toate situatiile tot ce s-a facut rau s-a dat vina pe guverne. Doar in cazul lui Basse se da vina pe el. Cand isi baga nasul undeva ca de pe foc se sarea pe el ca isi depaseste atributiile. Atributiile lui sa fie doar asa de protocol la Cotroceni, nici la Bruxelles sa nu mai mearga, i s-a luat si avionul. Cand vine vorba ca au plecat romanii avem tapul ispasitor : Basescu. E bine asa, nu ? L-am ales ca sa avem pe cine scoate vinovat si ca ploua si ca e soare. Ce sa facem saracii de noi, infantili si pielea p… lii daca asa ne invata Gadea, nu ?

  • Domnu Horea-nu trebuie nominalizat numai maleficul basescu-trebuie inclusi toti emanatii raului incepand cu ilici,roman,brucan,brates,spionul rus,da militaru,si toata gasca care a lucrat sub paza serviciilor pentru a putea crea cel mai mare jaf din istoria moderna a lumii si cel mai mare exod pe timp de pace.

  • In acest caz articolul discuta tema Basescu. In ultimii 10 ani, inafara lui toate posturile cheie au fost si in continuare sunt ocupate de “cantareti” facand parte din aceeiasi orchestra, dirijata de Basescu. Serviciile sunt sub comanda CIA din vremea lui Ceausescu. Cum va explicati ca nimic nu se intreprinde pentru tara, ci totul impotriva ei ? Rolul DNA-ului e sa se ocupe de corupti, in nici-un caz de corupatori.

  • Articolul d-lui Aurel I. Rogojan se adreseaza unora care ‘au deschis ochii’ ieri si se incadreaza foarte bine printre punctele lui Chomsky prezentate de Horea. Dl.Aurel I. Rogojan uita (intentionat sau nu) sa prezinte vinzarea industriei la fier vechi si situatia locurilor de munca inainte de 2005. Poate domnia sa era prin alta parte atunci si nu stie de ‘comunismul cu fata umana’ si ‘avem nevoie de liniste’. Ca-n reclama ‘dormiti linistiti statul are grija…sa va beleasca’. Sa-i pui marinarului in carca plecarea ‘tinerilor patrioti’ e pur si simplu o aberatie. Nu a facut mare rah… sa-i pastreze dar e pe la coada listei de invinuiti.
    Fiecare presedinte are cite un merit :
    Iliescu : Liniste. Daramati industria.Vin noii capitalisti..de cumetrie.
    Constantinescu : A zis cineva ceva ?
    Basescu : Justitie independenta. Auuu! M-au ciuruit.
    Joianinis : Somnul .. ratiunii naste monstri ? Eu zic ca are dreptate Eminescu .
    “Trăind în cercul vostru strâmt
    Norocul MA petrece,
    Ci eu în lumea mea mă simt
    Nemuritor și rece.”
    ‘Ca concluzie’ tre sa reamintesc o vorba mai veche:
    ‘Au facut si bine si rau. Binele l-au facut rau si raul l-au facut bine.’

  • Specificatie:
    Fac parte din categoria parintilor care au copiii plecati din tara.
    Una a plecat in 1996(cu peripetii) dupa ce a terminat liceul pedagogic , cealalta in 2014 dupa ce a devenit arhitect cu ‘drepturi depline’. Le-am sustinut si consider ca au luat o decizie buna.