Politică

Au început prospecţiunile. Primii senzori care indică de unde s-ar putea extrage gaze de şist, montaţi la Plopeni

5255773095f9cf422f000000În judeţul Constanţa, Chevron a început prospecţiunile pentru gazele de şist. Pe un câmp din localitatea Plopeni au fost instalaţi senzori, care permit cartografierea resurselor subterane. Localnicii spun însă că, odată cu instalarea aparatelor s-ar fi auzit zgomote ciudate în zonă.

Firma de prospecţiuni a închiriat o hală industrială în comuna Chirnogeni, la 6 km distanţă de locul în care au fost montaţi senzorii. Acolo-şi ţine utilajele şi aparatura pentru prospecţiuni. Dispozitivele pe care muncitorii le-au instalat pe terenurile localnicilor vor face deocamdată o hartă a zăcămintelor din subteran.

“Prospecţiunile au început de săptămâna trecută efectiv. Ca şi activitate au început-o undeva la jumătatea lunii august, când şi-au luat acceptul de la proprietarii terenurilor şi de la arendaşii suprafeţelor de teren pe care fac aceste prospecţiuni”, a spus George Manta primarul comunei Chirnogeni.

Fiecare proprietar de teren ar fi primit o anumită sumă de bani pentru ca senzorii să fie instalaţi acolo.

Agricultorii nu vor să spună despre cât anume este vorba, dar oamenii din sat cred că unii dintre ei ar fi primit şi despăgubiri materiale.

Localnicii nu ştiu care este rolul senzorilor instalaţi de firma de prospecţiuni şi sustin că nimeni nu i-a anunţat de lucrările care se fac acum în zonă.

Mai mult, unii afirm[ că s-ar fi auzit zgomote ciudate după începerea lucrărilor.

“Am auzit bubuituri, am zis că a fost o bombă când au făcut ei acolo ce au făcut. Ne e frică de treaba asta”, a spus o localnica.

Un comunicat al companiei Chevon încearcă să convingă lumea că explorarea gazelor de şist nu este periculoasă.

„Un studiu poate dura de la câteva zile până la câteva luni, până la finalizare, în funcție de mărimea zonei de explorare. Activitățile sunt desfășurate în timpul zilei, la distanțe sigure față de clădiri și puțuri cu apă. Aceste studii nu sunt invazive și nu afectează populația, animalele sau clădirile”, se arata in comunicatul Chevron.

În cazul în care aparatura sofisticată va arăta că în zona cercetată există gaze de şist, exploatarea ar putea începe până la sfârşitul deceniului.

“Dacă se va decide şi se vor obţine autorizaţiile de exploatare, acest lucru, din informaţiile mele se va întâmpla prin anul 2019-2020”, a declarat George Manta primarul comunei Chirnogeni.

Tot în sudul Dobrogei, la Costineşti, Limanu şi Mangalia localnicii au respins categoric montarea sondelor pe terenul comunităţilor. În fiecare duminică, la Constanţa au loc manifestaţii prin care militanţii ecologişti îşi exprimă nemulţumirea faţă de decizia Guvernului României de a aproba explorarea zăcămintelor de gaze de şist.

Autor: Liviu Ghinea

Sursa: Digi24