Analize și opinii Politică

Atenţie, români: Băsescu vă pregăteşte o uniune bancară, fără comision de retragere.

Traian Băsescu a suportat la Bruxelles un protocol umilitor. Vroia probabil ca «victoria» la refrendum să îi fie confirmată printr-o fotografie de familie istorică cu Reding, Barroso şi Van Rompuy, strânşi uniţi în jurul lui. A venit însoţit de o suită personală de propagandişti de profesie, gata să consemneze pentru posteritate tocmai acest moment.

Dar, a fost obligat să facă anticameră şi a fost înghesuit în sala din Justus Lipsius din Consiliul European să îşi peroreze acolo obişnuitele lui reflecţii veninoase de pater familias supărat. A improvizat o conferinţă de presă, în care a apărut bronzat, dar ofilit şi cu o nouă grimasă: de câine bătut. Este poziţia tipic băsesciană de mimare a modestiei. A ţinut însă să demonstreze «pe sticlă», în faţa camerelor de televiziune, că eurocraţii îl iubesc, că sunt prieteii lui de suflet (nu ca cei peste 7 milioane de români nerecunoscători), şi că îi poate da cu tifla lui Ponta de la Bruxelles. He’s back in business now.

De obicei, în sala din Justus Lipsius ţin conferinţe membrii de rang secund, (miniştri, secretari de stat), nu şefii de stat. Şi, ca de obicei, Băsescu a improvizat pe maginea « importanţei» temelor abordate cu principalii săi susţinători din vară: Barroso, Reding şi Rompuy. Cu Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, cea mai importantă instituţie democratică a UE, a declarat că nu este prieten şi, ca atare, îi face o favoare social-democratului german, comunicând cu el doar prin scrisori postate pe site-ul oficial al Cotrocenilor.

A ţinut morţiş să se prezinte drept garantul absolut al «orientării spre Vest» a României, deşi trecutul său de fost căpitan de navă plimbat pe la Anvers, precum şi afacerile camarilei sale în ultimii opt ani cu grupuri de afaceri ruseşti, îl indică drept cel mai cameleonic exponent al intereselor Estului în România. Prietenul lui, Virgil Măgureanu, ştie de ce. În timpul conferinţei de presă, Băsescu a ţinut chiar şi lecţii de antropologie. El a explicat doct jurnaliştilor care sunt obiceiurile de îngopăciune la arabi. Cu cât mai mult insistau jurnaliştii să li se ofere explicaţii despre zborul prezidenţial la Ryad, cu atât se încăpăţâna şeful statului să explice cum decurg funeraliile la triburile din deşert. Or, la unele ritualuri de înmormântare la musulmani, se trag, în semn de respect pentru cel decedat, focuri de armă în aer. De aceea, ei au nevoie de armament.

Anunţul triumfal a venit spre finalul conferinţei de presă. Băsescu a declarat că i-a asigurat pe Barroso şi pe Rompuy că va introduce România în uniunea bancară. El, de unul singur, doar ici-colo sfătuit de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, magicianul oranj al aprecierii şi deprecierii monedei naţionale. Ca şi în cazul semnării Trataului Fiscal, Băsescu ignoră a câta oară instituţia suverană a Parlamentului României, nu se consultă cu partidele şi ne bagă pe gât ceea ce el însuşi a acceptat în genunchi de la eurocraţi, pupându-le condurii: aservirea necondiţionată a viitorului ţării, în schimbul garantării sprijinului pentru domnia sa. Atenţie, români, vi se pregăteşte pe nemestecate, şi fără să fiţi consultaţi, o uniune bancară de vis, fără comision la retragere.

sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu