Politică

Atac “artistic” frontal la Biserica Ortodoxă Română şi Patriarhul Daniel. Trupa Taxi, cu Cărtărescu în faţa şi câţiva artişti autentici în spate, contra Catedralei Mânturii Neamului

gethumb.detailsPrintr-un videoclip cu un “timing” bine ales – cu scopul de a îngropa apariţia unei statistici net favorabile Bisericii Ortodoxe Române privind locaşurile de cult din România – trupa Taxi încearcă să speculeaze abil chestiunea “prea grandioasei” Catedrale a Mântuirii Neamului vs – vezi, Doamne! – “lemnul şi spaţiile mici”, adâncind o falie existentă deja în societatea de azi pe această temă.

Discursul este fals: catedrala nu are nici o legătură cu smerenia. Catedrala este un simbol, smerenia este o stare.

Sofismul utilizat – cu contribuţia unor anticreştini notorii (ca Cărtărescu, de exemplu, un filo-homosexual şi anti-ortodox declarat) aflaţi într-o ciudată companie cu nişte artişti autentici, posibil duşi de nas -, este parcă scos din manualele speciale de manipulare.

În plus, după cum aminteam, cea mai recentă situaţie a Secretariatului de Stat pentru Culte arată că peste 60% din locaşurile de cult construite în prezent în România nu aparţin Bisericii Ortodoxe Române, în contextul în care credincioşii acesteia reprezintă majoritatea covârşitoare a naţiunii.

Mai mult, demersul “artistic” – care ar fi fost, poate, de înţeles, ca formă de protest, la momentul punerii pietrei de temelie –  nu poate schimba cu nimic, în acest moment, construcţia Catedralei. Ca atare devine doar ceea ce este: un atac nedrept, parte a unei campanii atent pregătite de subminare a fundamentelor naţionale, în care sunt folosiţi clasicii “idioţi utili”, atât pentru a  constitui o masă de manevră, atunci când e cazul, cât şi pentru funcţia mai elevată, de factori de influenţă. Şi, conform sondajelor, strategia merge.

După părerea noastră, actul “artistic” al trupei Taxi & Co se va înscrie în istoria recentă a României ca un atac perfid la Biserica Naţională, un atac care nu face cinste deloc celor care “au pus botul”, un atac lansat, “întâmplător”, cum ne-am obişnuit deja în ultimii ani, chiar în Postul Sfintelor Paşti.

Sigur, catedrala e mare. Poate prea mare. Poate şi România este prea mare. Să o facem bucăţi şi să o punem într-un spaţiu mai mic, din lemn, cum ar fi un coşciug, şi apoi să-i dăm drumul la vale? Jenant şi trist, totodată. Pacat.

Au participat ( o ciudată adunare – N.N.):
Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianțu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ștefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oțil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoș, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieș, Emilia Popescu, Grigore Leșe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.

Înregistrări audio/video: Fat Studios și FX International.
Montaj: Tudor Olaru.

Trupa: Taxi

Sursa: Ziaristi Online

 

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Sa nu confundam Religia cu CREDINTA cea ADEVARATA! Relatia omului cu Dumnezeu (Inteligenta creatoare universala) este asemeni unei picaturi de apa dintr-un ocean in rel cu oceanul. La momentul prezent date fiind evenimentele globale care influenteaza evolutia fenom interne, oamenii treb sa fie uniti!!! Catedrala sau Megamoscheea?!
    Preotii inzestrati sa se uneasca cu poporul in numele Legii celei drepte, stiu dumnealor!!! iar schimbarile de capete sa le facem pasnic si cu intelepciune!!!

  • “Dumnezeu preferă lemnul. Lemnul şi spaţiile mici”……….,iar Satana ii prefera pe ăștia 38, care verifica cati bani le-au intrat pe card, de la Soros cu dedicatie.

  • La acest meci dintre tzicnitii de la TAXI si Biserica eu stiu garantat scorul final. Cei tineri care veti apuca fluierul final al Arbitrului imi veti da retro dreptate. BISERICA ORTODOXA versus TAXI-TZICNITZII 3 – 0.

  • Un sincer bravo pentru cei care au facut piesa respectiva. M-am saturat de popime si religia lor absurda. Aici nu e vorba doar de crestinism. Orice religie e absurda.

  • pt Adrian: “Aici nu e vorba doar de crestinism.”

    Intr-adevar, ai perfecta dreptate! Este vorba de CRETINISMUL de care dai dovada!

  • Nu va lasati influentati, amagiti oameni buni, in jocuri manipulatoare; priviti miza: lovirea in BOR, constr. Mega moschee, vezi cate locasuri de cult de alte confesiuni sunt in tara comparativ cu ale noastre crestin-ortodoxe raportat la nr de credinciosi(cu mult mai putine crestin-ortodoxe). Nu tin partea si nici nu judec preotii care s-au abatut de la legea divina, ca-s tot oameni, supusi greselii omului ca noi toti(“nimeni dintre cei vii pe pamant nu este fara pata”), insa pericolul consta in dezbinarea oamenilor pe criterii religioase!!!in numele lui Dumnezeu, Allah si cum s-o mai numi sau denumi aceasta forta/inteligenta suprema creatoare!!! Fara obiceiurile si traditiile noastre in jurul Bisericii ne ratacim de tot, iar Biserica noastra crestin-ortodoxa trebuie aparata, la randul ei, sa ne ocroteasca…sa veghem impreuna!!!

  • Se creeaza o falsa problema, aceea a dezbaterii.Zicti dvs.: “adâncind o falie existentă deja în societatea de azi pe această temă”. Nu este nici o falie adancita in societatea romaneasca. Avem in Romania doua categorii : credinciosi (ortodocsi 86.7+ romano-catolici 4.7, reformati 3.7,penticostali 1.5 si uniti 0.9) adica in total 99.3% si pe de alta parte necredinciosi adica atei cu 0.7%(din care oricum trebuie sa-i scadem pe musulmani si mozaici care desi cred in alt Dumnezeu sunt tot credinciosi, dar fiind atat de putini in statistici nu s-au mai dat procente pt. ei).
    Marea majoritate a credinciosilor ortodocsi, isi vad de traba lor, sunt cu frica de Dumnezeu si chiar daca mai are fiecare cate o nemultumire fata de cativa dintre prelatii bisericii, sunt de acord cu ea in general si o apara pt. ca asta este datoria fiecarui membru al ei. Omul, in vremuri grele(din pacate doar atunci) isi intoarce fata catre Dumnezeu,fiecare simte si stie ca numai prin credinta si unitate poate venii acea salvare pe care o asteptam cu totii. Orice ti-ai folosi, instinctul sau logica analitica ajungi la aceeasi concluzie, fara biserica, fara credinta, fara transformarea si transfigurara ficaruia dintre noi intr-un om mai bun, nu mai exista nici o speranta pentru acest neam, si chiar a intregii umanitati. Nu este logic sa-ti distrugi singura speranta de regenerare, prin atacarea bisricii. Ceilalti crestini din Romania nici ei nu au nici un interes sa o atace ca la o analiza atenta se vede de departe ca ei sunt mult mai “constructori” decat noi, si n-au nevoie de publicitate negativa. Este un consens in toate articolele care s-au publicat in presa despre importanta bisericii in unitatea si supravietuirea acestui neam. Dusmanii acestei tari, a acestui neam si al lui Dumnezeu in general stiu lucrul asta si prin oameni care n-au frica de Dumnezeu, adica prin atei,ataca constant biserica. Acestia din urma, ateii, platiti sau nu, in mandria lor prosteasca de “oameni educati” ce cred ca ceea ce sunt astazi li se datoraza lor si numai lor, si-au facut chiar un titlu de glorie, o misiune si chiar o datorie de a ataca si distruge biserica. In final, daca vor continua, singurii care vor fi distrusi voe fi chiar ei.
    Asadar, ateii, fiind in genere oameni mai preocupati de indeplinirea misiunii pe care si-au ales-o sau le-a fost transmisa,( in bucuria si folosul dusmanilor acestei tari), sunt foarte activi in media “mainstream” care-i sustine fara rzerve punand si ea umarul la aceasta mascarada. Acest atac nu apare doar in articole ci si la comentariil din josul acstora. Prin prezenta lor insistenta si prin faptul ca marea majoritate a credinciosilor care apara biserica nu sunt la fel de dedicati prin comentarii sau raspunsuri fiind de fel mai linistiti sufleteste, fara frustrari sau intrese, se creaza falsaimpresie a unei oarecarei egalitati. Asa zisa falie, societatea este impartita in doua, etc. Nici pomeneala. 99.3 fata de 0.5(sa zicem), nu pra aduce la o impartire in doua a societatii.
    Se face mult zgomot pt. nimic, ca asta rprezinta ateismul, si matrial si spiritual, nimic. Material sunt 0,ceva% adica zero iar spiritual, anulandul pe Dumnezeu se anuleaza pe ei insasi. Se cred un produs accidental, un rod al unui hazard norocos, un ceva nascut din explozia nimicului ajungand azi, nui asa, niste fiinte superintligente si superioare. Din pacate, din cauza ratacirii lor in secolul trecut au aparut si roadele acestei credinte in nimic, comunismul si capitalismul doua idologii ce au dus la uciderea a peste 100 de milioane de oameni. Ii depalgem pe cei ce au murit, ii compatimim pe atei si ne rugam pentru toti, inclusiv pentru noi.