Analize și opinii Politică

Arta farsei ridicata la culme

Am facut si eu la viata mea, ca tot omul, niste farsulici. Am si scris cateva, caci asta mi-a fost meseria. Am stat cu gura cascata de admiratie in fata marilor mesteri ai farsei, ca Molière, Beaumarchais, chiar Shakespeare… Caci ce e Othello decat o farsa din cauza unei batiste ratacite? Si la noi O noapte furtunoasa a lui Nenea Iancu se tine intr-un cui: era sa iasa na­sulie fiindca numarul de casa 6, lipsindu-i un cui, se rasturnase si facuse 9.

Traiesc intr-o tara cu multe, nesfarsite far­se, cu numerosi farsori la tot pasul, si nu numai in politica.

Dar unde mi se pare ca se atinge o sinis­tra culme e in dosarul irakian. Lasa ca si aici, noi romanii, avem participarea noastra re­pre­zentativa, mai intai in farsa cu cei trei gazetari rapiti, si apoi in farsa cu Omar Haysam muribund de cancer, scapat intr-un vapor cu oi si traind bine-merçi si astazi intr-o tara din sud. Chiar daca nu te crede nimeni ca esti atat de tampit, noi reusim sa ne facem crezuti. E tara lui Peste.

Tin minte cum a plecat dosarul irakian: Statele Unite ale Ame­ricii pun Irakul sa zgandere Kuweitul, sa-l dezmorteasca, sa-i dea o leapse si sa-i ia petrolul. Apoi Statele Unite se supara pe Irak ca a zgandarit Kuweitul, fiindca vor ele sa ia petrolul. Cum sa-l ia? Bineinteles, inlaturandu-l pe dictatorul Saddam Hus­sein in numele Drepturilor Omului, reteta garantata. Pentru ce motiv sa-l inlature? Fiindca fabrica bombe de exterminare in masa si arme bacteriologice.

Si acum vine partea cea mai nostima, pe care am citit-o cu ochii beliti si cu mintea uluita: Fabricarea de bombe pernicioase pentru exterminare in masa e colportata de un irakian necajit, care se da agent secret si care pandeste o viza germana, ca sa sada langa nevas­ta-sa pregatita sa nasca. El trebuie sa se faca util, si pentru un pasa­por­tel inventeaza groaznica acuza in seama poporului sau si a se­fu­lui sau, de care ar dori sa scape. Si vine compania de spionaj cea mai harazita, indopata si instruita din lume, CIA, si ia de buna farsa, si o transmite guvernului sau. Acesta pica in capul Irakului cu mii de bombe, inhaitand si pe altii (inclusiv pe noi) si face proasca in cautarea armelor secrete. Pier irakienii cu sutele de mii, dar pier si vreo doua mii de americani, si alte mii de colaterali, fiindca amaratul, vrand sa stea langa nevasta-sa cand aceea naste, ca sa umfle o viza, a ticluit o minciuna gogonata! Si cauta baietii, si cauta! Si zic: pardon, n-am gasit! Si lasa o stiva de ruine si de cadavre, fiindca a vrut un amarat sa stea, cu viza germana, langa nevasta-sa cand nas­te! Shakespeare e mic-copil cu Iago si Desdemona lui, iar nea’ Iancu un tiriflic cu coana Veta a lui! Irakul in schimb e facut arsice, cu san­ge, desi n-a fabricat deloc arme de exterminare in masa.

Cu aceasta farsulica, SUA au asmutit contra sa toata arabimea. Pe care a trebuit apoi s-o stipendieze ca s-o tie in frau. Dar care acuma isi roade fraul si zabala cam peste tot. Iar daca Irakul, de la care s-a pornit in farsa, n-a fabricat arme atomice, Iranul ar putea sa le fabri­ce, si sa le presare in zona, bagandu-ne pe toti intr-o caldare morta­la, doar fiindca un irakian amarat a vrut sa obtina viza germana ca sa stea langa nevasta-sa cand naste, si a ajuns de a pacalit cea mai buna organizatie de spionaj din lume, care a amagit la randul ei guvernul cel mai luminat din lume, democratia cea mai pasnica, facand-o sa ploua cu bombe peste Saddam Hussein si comparsii.

Mai sunt farse in istorie, una legata de cucerirea Constantino­po­lului, alta care a dat prilej de razboi lui Ludovic al XIV-lea, mai sunt coincidente si qui-pro-quo-uri nenumarate. Dar asta mi se pare ca intrece de departe totul, e o capodopera intre farse. Si de-aici, de la lehuza amaratului mincinos, se misca azi cu dus­ma­nie Tu­ni­sul, Egiptul, Libia, Bahrainul, Iordania, Yemenul, si chiar Iranul, ace­la facator de arme de exterminare in masa. Si e greu de spus, de atata bogata farsa, cine o s-o mai ia peste coaja ca natiu­ne, ple­cand de la acel mic amarat de nemernic doritor de viza germana ca sa stea la nastere langa nevasta-sa!…

Paul Everac

sursa: cronicaromana.ro