Politică

Aproape 70% dintre polonezi se opun aderării la zona euro

20110312_eud001Un sondaj realizat de firma CBOS arată că 68% dintre polonezi se opun renunțării la zlot și adoptării monedei euro în timp ce doar 24% sunt în favoarea aderării la zona euro, transmite Reuters.

Potrivit termenilor tratatului de aderare la Uniunea Europeană, Polonia este obligată să adere la zona euro la un moment dat. Cu toate acestea, Guvernul de la Varșovia nu a fixat o dată țintă la care ar urma să adere la euro, iar ministrul de Externe, Grzegorz Schetyna, a apreciat că acest lucru ar fi ‘prematur’.

‘În perioada care a trecut după luna februarie 2013 procentul susținătorilor aderării Poloniei la zona euro a scăzut cu cinci puncte procentuale și în prezent este la unul din cele mai scăzute niveluri din istoria sondajelor noastre’, a informat joi CBOS într-un comunicat.

Sondajul CBOS mai arată că 64% dintre polonezi se așteaptă la o creștere a prețurilor dacă Polonia va adera la zona euro iar 42% se așteaptă la un curs de schimb nefavorabil euro-zlot. De asemenea, 27% dintre cei intervievați se tem că Polonia va pierde controlul asupra politicii sale monetare.

Analiștii intervievați luna trecută de Reuters au declarat că nu se așteaptă ca Polonia să adere la euro în cursul acestui deceniu, iar opoziția opiniei publice și obstacolele constituționale ar putea face ca Polonia să utilizeze zlotul și în cursul deceniului următor.

Calitatea de țară membră a zonei euro ar obliga Polonia să modifice Constituția, care prevede că zlotul este moneda națională. Însă, Guvernul de centru-dreapta al premierului Ewa Kopacz nu are majoritatea de două treimi necesară în Parlament pentru a amenda Constituția.

În România, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a declarat în luna august că România îndeplinește toate criteriile de aderare la euro, dar ținta convenită politic — 1 ianuarie 2019 — ar trebui cuprinsă într-o lege adoptată de Parlament.

Sursa: Financiarul, preluare dupa AGERPRES

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu