Extern Politică

…apocalipsa virtuala e cat se poate de reala!

joi, cateva zeci de mii de jucatori la bursa au pierdut MILIARDE de dolari in mai putin de o secunda! Nu, nu e nici o gluma – chiar daca in presa din Romania nu a aparut nici o stire. De ce? Nu stie nimeni. Asa au decis computerele, de capul lor. Specialistii se scarpina acum in cap, incercand sa descifreze misterul. Asta e stirea.

Acum, background-ul: despre high-speed trading am mai scris acum vreun an, cand am aflat ca intre 60 si 75% din actiunile tranzactionate zilnic la bursa din New-York sunt vandute si cumparate de catre … computere. Simplu spus, oamenii sunt lenti, ca ardelenii:) Paaaana ridica ei telefonul sa afle ca au inceput sa scada actiunile companiei X, paaana dau un alt telefon sa-si intrebe clientul daca vrea sa vanda, melcul tzusti dupa piatra! Si-atunci de ce sa nu creezi un program de computer care sa raspunda unor trenduri? Incep sa scada actiunile companiei X? Vindem! Cresc? Cumparam! Si asta in cateva milisecunde. Intr-un singur minut un computer face cateva zeci de mii de tranzactii.

Spuneam atunci ca ceva nu e “kosher” in toata aceasta poveste. Computerele, oricat de sofisticate, sunt – in esenta – proaste. Se iau, ca oile unele dupa altele. Asa ceva, pare-se, s-ar fi intamplat si joi. Pe undeva, prin Chicago, s-a “infundat teava” pentru o miime de secunda. Un computer destept, mai oltean:), a sesizat pauza si a inceput sa vanda. Alelalte computere, mai ardelene:), au inceput si ele sa se “prinda”. Au inceput si ele sa vanda actiuni la un pret din ce in ce mai mic. Asa erau, bietele, programate. Actiunile la Exelon, bunaoara, s-au prabusit de la 44 de dolari la o fractiune dintr-un cent. De ce? Nimeni nu stie. Computerele stiu. Oamenii, adica brokerii – aceasta categorie pe cale de disparitie, ca si ziaristii:) – au fost asaltati cu telefoane. Ce se intampla? E vreo revolutie? Vreun razboi care ne-a scapat? Oamenii nu aveau raspuns si nici timp sa-l caute – trebuiau sa raspunda la telefon.

Din fericire, la un moment dat computerele au decis ca mai e timpul sa si cumpere. Asa se face ca dupa ce Dow Jones se prabusise cu 1000 de puncte intr-o singura zi, a si urcat cu 700. Tanda pe manda s-a dovedit a fi o zi normala la bursa.

Pana data viitoare, cand se va duce totul in spuma marilor – dispar conturile din banci, pleaca rachetele nucleare sau avioanele sunt ghidate pe te miri unde. In toate Statele Unite exista trei mari noduri de retea. Cine ajunge la ele cucereste America fara sa traga vreun glont. Dar nu asta ma ingrijoreaza pe mine. In definitiv, teroristii sunt si ei oameni. Computerele, nu.

PS Pana il mai poti injura pe Basecu, pe Obama, Boc sau Sarah Palin, mai o satisfactie. Dar ce satisfactie mai ai cand injuri un computer? Injuratura are nevoie de un chip.

Alin Fumurescu

sursa: voxpublica.realitatea.net

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Foarte bine. Sa speram ca vor pierde tot. Oricum sistemul high-speed trading este o forma de ciolire, mai ales cand marile companii de capital isi construiesc datacenter fix in cladirea bursei sau in imediata vecinatate. Acesti escroci exploateaza cele mai mici trenduri si urca pretul actiunilor automat – de asta reprezinta 75% din activitate.

  • Eu cred ca romanul care a scris articolul, cat si astia care citesc, isi dau seama ca nu computerul a declansat “razmerita”. Variabila care a declansat “apocalipsa” a venit cu siguranta din partea unui om. Daca demonizatele computere nu erau programate bine, bursa nu si-ar mai fi revenit. Diferentele intre reactia computerelor si cea a brokerilor sunt rapiditatea si certitudinea ei, adica stii exact cum va reactiona si ca va reactiona foarte rapid. Dar asta e stiuta de toti brokerii, nu numai de “olteni”. Iar daca intradevar a fost doar un computer mai “oltean”, atunci cu siguranta a fost un experiment. Oricum, lumea asta a bursei e de o falsitate crasa, iar acest experiment sau greseala umana a confirmat inca o data asta. Dar asta e capitalismul, cel mai bun sistem pe care l-a conceput omenirea(socialismul sau comunismul nu e pe gustul vanzatorilor de iluzii). Sa traiti bine, ca si pana acum, mai capitalistilor!