Analize și opinii Politică

Anticorupţia se execută, nu se discută

Conducerea ţării s-a specializat în lupta anticorupţie şi cu asta se îndeletniceşte de dimineaţă şi până seara. Lupta anticorupţie le mănâncă tot timpul preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Dacian Cioloş şi de aceea nu mai au timp de altceva. Prim-ministrul a participat la dezbaterea publică privind Strategia Naţională Anticorupţie, ocazie cu care a spus că „aplicarea măsurilor din strategie nu este opţională”.

Cum ar veni, anticorupţia se execută, nu se discută. Domnul Cioloş i-a chemat la lupta cea mare cu corupţia pe toţi cetăţenii României, cerându-le să nu mai ofere „atenţii” pe la ghişee şi să nu mai bage plicuri cu bani în buzunarele medicilor. E al naibii de simplu să-i asmuţi pe procurori împotriva doctorilor şi să vorbeşti pe la simpozioane despre plicurile care se învârt în sistemul de sănătate, dar este foarte complicat să-i determini pe medici să nu mai plece în străinătate, să modernizezi şi să dotezi spitale, şi să reduci numărul infecţiilor nosocomiale.

Preşedintele nu scapă nici un prilej de a spune că lupta împotriva corupţiei nu trebuie să înceteze nici o clipă şi răspunde cu plăcere tuturor invitaţiilor de a participa la evenimentele organizate de instituţiile de forţă ale statului. Când programul nu-i permite să fie prezent la vreo manifestare unde sunt procurori, judecători sau ofiţeri superiori, Klaus Iohannis îşi trimite consilierii. Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Ion Oprişor, a transmis un mesaj din partea preşedintelui României, cu ocazia festivităţii de absolvire a promoţiei2016 aAcademiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. Însă nici un consilier prezidenţial nu a participat la festivitatea de absolvire de la Medicină sau de la Inginerie. Dar ce nevoie are România de medici şi de ingineri, că doar planul Preşedinţiei şi al Guvernului este acela de a lupta împotriva corupţiei, şi nu de a dezvolta sistemul medical sau vreo industrie. Dacă simpozioanele ar şti să facă operaţii, iar anticorupţia s-ar pricepe să pună ceva pe mese, tare bine ar mai fi.

Sorin Avram

SursA: cotidianul.ro