Analize și opinii Politică

Another BRIC in the wall: acordarea de credite in yuani statelor doritoare de cash, contra achizitia de produse “made in China”

In timp ce Zona Euro traieste conectata la aparatele BCE si i se administreaza LTRO dimineata la pranz si seara, China face miscarea secolului in comertul international: acordarea de credite in yuani statelor doritoare de cash, contra achizitia de produse “made in China”. Cum ar veni, vreai matalutza unasutacatralioane de renmimbi frumos impachetati in punga? Cumpara atunci si aceste minunate batistutze chinezesti sa ai cu ce sa te stergi la nas cand o sa te izbeasca hohotele de plans. Miscarea e sustinuta de statele BRIC, reunite de ieri la New Delhi sub inaltul patronaj al toa`shului Hu Jintao Primul Manufacturier al Chinei.

Miscarea Beijingului face parte dintr-o strategie anuntata deja, de a duce yuanul la o cota de 20-30% din comertul international (acum au cam 8%). Tarile BRIC (plus Africa de Sud, care participa si ea) ar cam vrea sa se rupa de dolar, pentru ca urmeaza o perioada in care USD se va duce in balarii, vorba lui Eugen Radulescu. Statistic, comertul BRIC reprezinta 15% din comertul mondial (date ONU valabile pentru 2010). Africa de Sud e cea mai entuziasmata de proiect. “Utilizarea yuanului inlocul dolarului va ajuta economia Africii de Sud prin costuri de tranzacţie mai mici. Până în 2015,  cel puţin 100 miliarde dolari in schimburile comerciale dintre China şi Africa vor fi denominate in renminbi”, spune un oficial al celei mai mari banci din Africa de Sud, Standard Bank. Urmeaza lansarea unei banci alimentate de rezervele statelor BRIC plus Africa de Sud,  acum discutandu-se despre cum o sa se cheme noua institutie (se merge pe variantele “South-South Bank” sau “BRICs Bank”).

Ca Beijingul nu glumeste in intentiile sale, amintim faptul ca saptamana trecuta China  a semnat un contract swap valutar in valoare de 30 miliarde de dolari australieni (23,5 miliarde de euro), faţă de yuan. Un astfel de acord stabili o rată de schimb convenita de către ambele părţi, eliminand pierderile asociate cu volatilitatea monedei si oferă un impuls comerţului bilateral). Australia este un important furnizor de materii prime în China, în schimbul importurilor masive de bunuri şi servicii “Made in China”.

Beijingul a mai negociat, de asemenea, swapuri valutare identice, precum şi credite de import cu mai multe ţări din Asia de Est, începând cu Japonia.

In rest, in Zona Euro e bine si cald. Vine primavara si florile incep sa infloreasca. Pacat ca vor trebui cosite ca sa fie loc pentru groapa careia i se pregateste Greciei. Doamne miluieste!

PS Oare noi nu amputea proceda la fel? Sa creditam statul Togo, pentru ca el sa ne cumpere barabule locale? Ce-ar mai inflori comertul cu cartofi, cum ar mai flutura agricultorii romani in soare sapele, de atata bucurie…

sursa: hymerion.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu