Politică

Analist militar: Pilotii militari ai Turciei, la fel de lipsiti de onoare ca ISIS?

rusian-JetAvionul rusesc Su-24 a fost doborît în teritoriul sirian la 1 km de granita, de un avion F-16 C turcesc, cu o racheta aer-aer AIM-120 AMRAAM, cu raza de actiune dincolo de raza vizuala (70-105 km ). Doborîrea a avut loc dupa ce Su-24 si-a îndeplinit misiunea de bombardament, asupra unor tinte terestre din guvernoratul Latakia din Siria si se întorcea la baza aeriana Hmeimim. În acest caz, legile internationale privind spatiul aerian si tratatele internationale pe care Turcia le-a ratificat, au fost încalcate în mod grosolan.

Una din situatiile în care se considera ca o aeronava utilizeaza neautorizat spatiul aerian al unui stat semnatar al Convetiei de la Chicago, este intrarea în spatiul aerian, al al acestui stat, fara a avea autorizarea data de organele în drept ( autoritatea aeronautica civila pentru aeronavele civile si ministerul Apararii pentru cele militare ). În acest caz se monitorizeaza de la sol pozitia aeronavei, încercînd identificarea acesteia si stabilirea legaturii radio pentru transmiterea informatiilor si dispozittilor catre echipajul aeronavei.

În cazul imposibilitatii stabilirii legaturii radio cu aeronava care continua sa utilizeze neautorizat spatiul aerian al unui stat sau în cazul în care echipajul nu executa dispoztiile, primite de la organele de trafic aerian, urmeaza interceptarea acesteia, cu aeronave militare. Scopul interceptarii este identificarea vizuala a aeronavei care utilizeaza neautorizat spatiul aerian, dirijarea si însotirea acesteia în afara spatiului aerian, al statului respectiv.

Daca si dupa ce s-au parcurs acesti pasi, aeronava refuza intrarea în legalitate, avioanele de interceptare pot executa foc de avertisment, împotriva aeronavei care utilizeaza neautorizat spatiul aerian, al unui stat. Focul de avertisment se executa exclusiv cu armamentul artileristic ( în cazul F-16 turcesc cu tunul de bord M61A1-Vulcan, cal. 20mm ) pentru atentionarea echipajului aeronavei care utilizeaza neautorizat spatiul aerian, fara ca aceasta sa fie lovita. Daca si dupa executarea focului de avertisment, echipajul aeronavei refuza intrarea în legalitate, adica schimbarea directiei de zbor pentru a iesi din spatiul aerian, în care nu este autorizata, avioanele militare interceptoare executa foc de nimicire.

Pe scurt, aeronavele care încalca spatiul aerian al unui stat, sunt identificate vizual si escortate în afara acestuia, de avioane de vînatoare. Doar cînd nu se supun si prezinta un pericol iminent, atunci se ia decizia doborîrii lor. Pe întreg zborul, avionul rusesc s-a aflat doar 10-20 secunde în spatiul aerian al Turciei, într-o zona muntoasa, unde granita are multe sinuozitati si este greu de reperat vizual, de la mare înaltime. Din imaginile radarelor aviatiei turce se observa ca avionul Su-24 rusesc a zburat paralel cu granita turco-siriana, neexistînd nicio intentie de patrundere frontal, în adîncimea spatiului aerian al Turciei si ca în momentului decolarii avioanelor de vînatoare turcesti, avionul rusesc Su-24 lansase bombele din grinzile de pe aripi si era neînarmat. În imagine, linia rosie este traiectoria avionului Su-24, linia gri arata evolutia avioanelor de interceptare F-16 C turcesti. Granita Siriei cu Turcia fiind colorata în albastru.

Radar-trak-Turkey

Ca fost pilot de vînatoare pot spune ca între pilotii militari, indiferent caror tari sau tratate apartineau, exista întotdeauna un spirit cavaleresc, solidaritate si respect reciproc. Pilotul turc care a doborît acest avion Su-24 rusesc este un las. El n-a executat identificarea vizuala a avionului rusesc si n-a executat focul de avertisment cu tunul de bord. Dupa manevra de urcare la înaltimea de la care radarul avea bataie maxima, pilotul turc a încadrat avionul rusesc ( aflat la cel mai probabil la 60 km ) si a lansat racheta AIM-120 AMRAAM. Un adevarat pilot de vînatoare n-ar fi doborît niciodata un avion inferior si neînarmat, care nu evolua pe drumul de întîlnire cu el, ci perpendicular, de la stînga la dreapta si nu reprezenta nicio amenintare pentru Turcia.

Autor: Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

Sursa: Ziarul de garda

Foto: http://www4.evoke.ie/

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Dar cand a fost omorata floarea politico-economica si juridica a Poloniei cu foc marsav executat de armata rusa, sau cand a fost doborat avionul civil Amsterdam-Kuala Lumpur de catre teroristii rusi a fost corect? Rusii au multe de platit ca sa mai ajunga lumea sa empatizeze cu ei.

  • Lasa-ne Ione. Spre informarea ta, Amsterdam-Kuala Lumpur a fost doborat de fortele aflate sub control si ordin direct CIA. Vezi cursul avionului. A fost redirectionat de turnul de control direct unde era AA-ul.