Politică

ANAF va avea dreptul sa intre la tine în casă!

anafUn proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe stipuleaza ca indiferent de locul unde se desfasoara verificarea fiscala, contribuabilii supusi verificării fiscale vor avea obligatia de a permite intrarea functionarilor imputerniciti de organul fiscal in incaperi si in orice alte incinte, in masura in care acest lucru este necesar pentru a face constatari in interes fiscal.

Click aici pentru proiectul de Ordin al Ministerului De Finanţe

Carta drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice supuse verificării fiscale
Referat de aprobare

Persoanele fizice supuse acestei proceduri vor fi instiintate cu cel putin 15 zile inainte de inceperea procedurii, precizandu-se perioada ce urmeaza a fi supusa verificarii, temeiul juridic, locul desfasurarii verificarii si informatiile si inscrisurile relevante pentru verificare.

Dupa primirea avizului, termenul de prezentare a documentelor solicitate este de 60 zile.

Persoanele vizate au posibilitatea sa amane inceperea verificarii o singura data,  pot beneficia de asistenta de specialitate, pot cere schimbarea locului de desfasurare a verificarilor, iar termenul de furnizare a informatiilor poate fi extins cu maxim 30 zile, pentru motive intemeiate.

Sotul/sotia si rudele pana la gradul al 3-lea inclusiv pot refuza furnizarea de informatii. De asemenea, pot refuza sa furnizeze informatii de care au luat cunostinta in desfasurarea activitatii lor preotii, avocatii, notarii, consultantii fiscali, auditorii, expertii contabli si medicii, cu exceptia informatiilor necesare clarificarii si stabilirii situatiei fiscale a contribuabililor cu care au avut sau au raporturi juridice.

Personale fizice au dreptul de a fi verificate o singura data pentru fiecare perioada impozabila.

La inceperea verificarii, functionarii trebuie sa se legitimeze si sa prezinte ordinul de serviciu, semnat de conducatorul activitatii de verificare fiscala.

Persoanele au dreptul sa cunoasca rezultatele verificarii fiscale si pot contesta ulterior decizia, in maxim 30 de zile de la comunicarea acesteia.

Autor: Costin Pietraru

Sursa: Fără contabilitate

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Contribuabilii au totusi dreptul de a refuza intrarea functionarilor în domiciliu sau in resedinta, caz in care intrarea in domiciliul sau in resedinta lor se face cu autorizarea instantei judecatoresti competente.

  • E ok. Sa verifice… Dar ma intreb – si poate o fac absolut retoric… – cine o sa verifice si cand o sa ajunga sa verifice cineva si pe cei care au dobandit averi nejustificabile (Legea 18 de pe vremuri…)??? Aici pe langa marii spagari – ma refer si la etnia roma care are averi uriase, detin proprietati imobiliare “fara numar”, dar ei nu au sau nu au avut nici un venit impozabil ani de-a randul, inainte de a-si dobandi aceste averi imobiliare “fara numar”!!!

  • Bun, si nu am inteles, daca eu ca persoana fizica fara activitati comerciale , fara firma, fara nimic , decat cu venituri anterioare provenite din serviciu, am un apartament la care am intarziat 1 an plata impozitului,pentru ca sunt in somaj de 1 an,ce face Fiscul in cazul asta? Imi intra in casa sa vada CE ?! Sa ia ceva sau cum? Sa-mi ia chilotii de pe sarma? chiar nu inteleg, de ce sa intre?! Daca oricum te avertizeaza din timp ca urmeaza sa te viziteze, duci obiectele de valoare la vecini de exemplu sau la parinti, prieteni etc., si ei CE fac in casa TA cand vin ?!