Politică

Ambasadorul SUA la București, pe picior de plecare: călătorie sprâncenată, yankee!

Ultima decizie luată de preşedintele ales al SUA pare să încalce tradiţia diplomaţiei americane, iar ambasadorii numiţi de Barack Obama sunt forţaţi să renunţe la mandate. Printre aceştia se numără desigur şi reprezentantul Statelor Unite în România, Hans Klemm, care se pregăteşte deja să işi facă bagajele şi să plece din ţara noastră înainte de 20 ianuarie, atunci când noua administraţie Trump va prelua în mod oficial puterea de la Washington.

hans-klemm

Echipa de tranziţie a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, a emis un ordin general prin care cere ca ambasadorii numiţi politic de Barack Obama să plece din posturi până la data învestirii noului şef al Administraţiei americane, potrivit mai multor diplomaţi familiarizaţi cu planul respectiv, care întrerupe o tradiţie de decenii, refuzând să le mai acorde acestor trimişi externi şi cea mai mică ‘perioadă de graţie’, scrie vineri cotidianul New York Times, conform agerpres.

Ambasadorul SUA în Noua Zeelandă, Mark Gilbert, a confirmat pentru Reuters informaţia, precizând că ordinul a fost emis ‘fără excepţii’ şi transmis printr-o telegramă concisă a Departamentului de Stat pe 23 decembrie. ‘Voi pleca pe 20 ianuarie’, a scris ambasadorul Mark Gilbert într-un mesaj pe Twitter.

New York Times citează surse diplomatice conform cărora administraţiile americane anterioare, atât democrate, cât şi republicane, au acordat în mod tradiţional prelungiri pentru a le permite câtorva ambasadori, mai ales celor având copii de vârstă şcolară, să mai rămână la post pentru câteva săptămâni sau luni.

Ambasadorii ‘politici’, mulţi dintre ei donatori majori care au fost numiţi în funcţie în virtutea relaţiilor apropiate cu preşedintele, pleacă aproape întotdeauna la sfârşitul mandatului, spre deosebire de diplomaţii de carieră, care adesea rămân în posturi.

Departamentul de Stat şi echipa de tranziţie a lui Trump nu au fost disponibili deocamdată pentru comentarii.

Ordinul ameninţă să lase pentru mai multe luni Statele Unite fără reprezentanţi confirmaţi oficial de Senat în ţări foarte importante precum Germania, Marea Britanie sau Canada, remarcă New York Times.

Un responsabil de rang înalt al echipei de tranziţie a lui Trump a explicat, pentru aceeaşi publicaţie, că în spatele deciziei nu se află o rea intenţie, ea fiind menită doar să garanteze că trimişii în străinătate ai administraţiei Obama vor părăsi guvernarea la termen, la fel ca mii de asistenţi politici de la Casa Albă şi din agenţiile federale.

Donald Trump a adoptat o poziţie dură faţă de posibilitatea ca oficiali numiţi politic de Obama să fie menţinuţi în funcţii, în contextul în care se pregăteşte de preluarea preşedinţiei la 20 ianuarie şi îşi propune să întoarcă multe dintre realizările emblematice, în plan intern şi de politică externă, ale predecesorului său, mai scrie cotidianul newyorkez.

Autor: Cristian Gheorghe

Sursa: Stiri pe surse

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Barack Hussein Obama’ s U.S.A. = the United Syndicates of Abuse

    Donald John Trump va scoate S.U.A. din latrina ratarii (i.e. 20 trilioane U.$.D. datorie externa etc.) si o va aduce la nivelul de hyperputere geopolitica la care era in sfintii ani ’80.

    http://www.GreatAgain.gov

  • In primul rand industria de productie si distributie energetica (e.g. termo, cryo, hydro, nucleara, eoliana, solara, bio etc.) trebuie renationalizata in conditii de maxima transparenta si in maxim un an de zile; in al doilea rand daca pleaca societatile comerciale cu capital strain din Romania vor trebui inlocuite cu firme cu capital autohton de stat si private competitive si performante din absolut toate domeniile comertului, economiei, stiintei si tehnologiei care in momentul de fata nu exista si nici nu pot exista deoarece nu are cine sa le creeze. Salariul minim si salariul mediu din Romania au fost create pentru a incuraja nemunca si pentru a obliga la emigrare! Vae Victis!!!