Politică

Ambasadorul Norvegiei către români: Puteţi hrăni 80 de milioane de oameni, dar importaţi două treimi din alimente. E o nebunie!

agriculturaØystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei, consideră că România are un potenţial enorm în energie şi agricultură, dar că situaţia actuală din industria alimentară este un adevărat paradox. „Puteţi hrăni 80 de milioane de oameni, dar importaţi două treimi din alimente. Este cel mai mare paradox, este o nebunie“, a spus ambasadorul în cadrul unei conferinţe de presă în care norvegienii au anunţat o finanţare nerambursabilă de 306 mil. euro pentru România.

Şi Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari agricultori români, care deţine grupul Racova Com Agro Pan din Vaslui, spunea în mai multe rânduri că România nu are o agricultură reală, care să asigure necesarul de consum intern, şi a ajuns să importe cireşe din Africa de Sud şi fasole din Etiopia.

Lipsa de industrializare din agricultură se vede clar în structura exporturilor şi a importurilor de produse agroalimentare. Dacă circa jumătate din exporturi sunt acoperite de marfa brută tranzacţionată bursier precum grâul, porumbul sau seminţele de floarea soarelui, în structura importurilor o greutate mai mare o au produsele finite. Spre exemplu, două dintre produsele cu cea mai mare greutate în totalul importurilor au fost carnea de porc şi zahărul.

„Vrem ca România să devină la fel de prosperă ca ţările din Vest, iar astfel să putem face mai multe afaceri împreună“, a mai spus Øystein Hovdkinn. Ambasadorul a precizat că 16 firme cu capital norvegian sunt prezente pe piaţa românească, însă majoritatea sunt companii mici, printre investitorii mai mari din România numărându-se Orkla Foods (indus­tria alimentară) sau R&M Ship Interior (construcţia navelor).

Sursa: Agrointel

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Cu asa guvernanti ce au incurajat importurile si care si-au batut joc de agricultura, la ce ne putem astepta. Pai ce ministrii la agricultura am avut: popa, electrician, istoric, etc.

  • Problema esenţială este găsirea unei forme de asociere prin care să demontăm întreg aparatul economic al proprietăţii aşa-zis capitalistă, dar care de fapt este ultracomunistă, aşa cum este acum Uniunea Europeană, cu 28 de state aşa-zis „unite şi integrate” în UE, cu o piaţă „unică” de peste cinci sute de milioane (locul trei în lume, după China şi India), mai comunistă decât defunctul Imperiu Maculist al URSS, care amândouă sisteme economice, dezcentralizate şi apoi ultracentralizate s-au dovedit a fi parazitare, pentru că absoarb toate beneficiile popoarelor în favoarea unui grup mic de doar 2% din omenire, care reprezintă Cercul Interior, şefii şefilor, sau 10% din ansamblu, din Cercul Funcţiunilor sau cei ce contează.
    Din Cercul Interior, care aparţine acum în întregime globaliştilor globalizaţi, provine acum tot răul care a cuprins ca o plagă întreaga omenire. Pentru că totul începe de la bani şi mâncare, soluţia nu-i alta decât să facem o reformă monetară la nivel social planetar, în care distribuţia banilor să fie între 100 şi 500 de euro, minim şi maxim, pentru toţi locuitorii planetei. Sau să schimbăm hrana, aşa cum de altfel se întâmplă acum la ordinul NOW prin noul Codex Alimentarius cu produse şi medicamente OMG – Monsanto, să hibridizăm toate popoarele, transformându-i pe toţi locuitorii planetei în sclavi moderni, nu-i aşa? Cu alte cuvinte, şapte miliarde îi facem ronţăitori de produse OMG – Monsanto, şi doar 2% din ansamblu vor mânca în rezervaţii speciale.
    Citesc şi mă cutremur cănd aud cum în Franţa mii de ţărani se opun cultivării câmpurilor cu organisme modificate genetic se strâng anual cu mic cu mare şi seceră tot, dând foc recoltelor marilor companii care folosesc OMG-uri. Au ajuns să facă ei înşişi constat de executor judecătoresc care atestă prezenţa lor şi să se roage de Parchet să-i urmărescă pentru acest lucru. Ceea ce procurorii francezi nu mai fac, după o decizie de justiţie răsunătoare ce recunoaşte dreptul oricărui om de a nu respecta legea când se află în stare de necesitate, în stare de rezistenţă împotriva opresiunii, în concordanţă cu Declaraţia drepturilor omului din 1789 şi cu Tratatul de la Lisabona, acesta din urmă fiind oarecum “constituţia” noastră din UE.

  • Domnul Porumboiu nu se mai ocupa cu agricultura a vandut terenurile, este de acord cu Chevron-ul. Curand isi ia talpasita si pleaca din Vaslui. Dac era interesat cu adevarat de agricultura ar fi luat atitudine fata de Chevron!!!!!!