Politică

Ambasada nu a avut bani pentru vizita lui Iohannis la Madrid?

klaus-iohannis-manuel-rajoy-465x390

Întâlnirea președintelui României cu românii din Spania a fost sponsorizată de o firmă de telefonie mobilă și de trustul său de presă, un fapt fără precedent în istoria administrației publice.

Românii care au fost invitați aseară la Madrid, la luxosul hotel Intercontinental, ca să-l cunoască pe Klaus Iohannis, au fost surprinși de afișul de la intrare pe care scria „sponsor Digi Mobil”.

În salonul hotelului în care președintele și-a susținut discursul și a dat mâna cu reprezentanții românilor, reprezentanții de la Digi Mobil au împărțit pungi cu articole promoționale ale companiei.

De asemenea, în sală se putea vedea un banner de câțiva metri pătrați pe care se putea citi un slogan publicitar, precum și un afis de promovare a televiziunii Digi 24.

Ambasada României la Madrid nu a dat încă explicații clare cu privire la acest conflict de interese, dar biroul de presă al instituției ne-a spus că „Administrația prezidențială nu a dat bani pentru organizarea întâlnirii cu românii de la Madrid, iar Ambasada nu avea bani ca să închirieze această sală”. De aceea, s-a apelat la o sponsorizare care a venit din partea unei companii private.

Din păcate, această situație a transformat în cele din urmă o întâlnire oficială într-un eveniment promoțional pe care firma Dibi Mobil l-a exploatat la maximum.

In salonul Plata, în care Iohannis își făcea poze cu românii, angajații Digi Mobil aveau un stand la care se împărțeau de zor punguțe albastre.

Mai mult, potrivit Ambasadei României de la Madrid, nu se cunoaște cât a costat închirierea sălii de care s-ar fi ocupat firma Digi Mobil, care se află acum în inedita postură de sponsor al unui eveniment prezidențial.

Întrebări pentru MAE, Ambasada României la Madrid și pentru Administrația Prezidențială

Publicația noastră a trimis deja o scrisoare (prin email) cu întrebări pentru Ministerul Afacerilor Externe, Administrația Prezidențială și Ambasada României de la Madrid. În așteptarea răspunsurilor, le puteți citi în continuare:

Vă solicităm din partea ziarului Românul din Spania câteva răspunsuri urgente cu privire la situația descoperită la întâlnirea de la Madrid cu românii din Spania a președintelui Klaus Iohannis, de la hotelul Intercontinental, unde compania Digi Mobil a folosit evenimentul ca să-și promoveze serviciile.

– De ce compania Digi Mobil și televiziunea Digi 24 au fost lăsate să transforme un eveniment cu președintele României într-unul comercial?

– Cât și cum a plătit Digi Mobil ca să fie sponsorul întâlnirii președintelui României cu cetățenii români de la Madrid?

– Este legal ca deplasarea președintelui României în străinătate să fie sponsorizată de firme private care folosesc aceste ocazii pentru a-și vinde serviciile?

– Dacă este legală această formulă, de ce nu a fost organizată o licitație sau o convocare publică pentru cei care ar fi dorit să sponsorizeze acest eveniment și, implicit, să-și promoveze serviciile?

– De ce Ambasada României la Madrid nu a avut bugetul necesar pentru o astfel de întâlnire?

– De ce administrația prezidențială și, mai exact, angajații biroului de presă, a insistat ca Digi 24 să pună întrebarea presei românești de la Madrid, la conferința de presă susținută de Iohannis și Mariano Rajoy, cu toate că decizia nu a fost unanim acceptată de jurnaliștii români stabiliți în Spania?

– A fost președintele României, Klaus Iohannis, obligat să promoveze serviciile sponsorilor întâlnirii cu românii de la Madrid?

– A fost Ambasada României de la Madrid, prin angajații săi, obligată să promoveze serviciile sponsorilor de la întâlnirea președintelui cu românii de la Madrid?

Autor: Felix Damian

Sursa: Romanul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • si atunci te intrebui ca un om normal acest presedinte? nu are creierul dezvoltat- pentru a gandi?????? Nu isi da seama ca este o rusine-????