Politică

Am terminat-o cu ruşii. Gazul de import nu mai contează în consum

05-gaze-rusia-plasmaDoar 2% din gazul care alimentează aragazurile românilor mai vine de la ruşi. Pentru industrie, procentul este de doar 4%.

Structura amestecului de gaze de consum, pentru aprilie, arată o diminuare drastică a importurilor. Coşul de consum aprobat de ANRE arată 98% – 2%, amestec pentru populaţie, şi 96% – 4%, amestec pentru fabrici. Practic, nu se mai importă mai nimic, România bazându-se aproape în totalitate pe resursele de gaz interne.

Coşul de gaze, luna trecuta, avea o structură de 95%-5%, local-import, pentru gospodării, şi circa 80%-20%(90% – 10%, în sezonul cald), pentru fabrici.

Acest trend de reducere a importurilor de gau rusesc a fost instituit în criză. Astfel, dacă înainte de 2008 consumam şase miliarde de metri cubi de gaze din import, dintr-un consum anual de 18 miliarde, anul trecut s-a ajuns ca importurile să nu mai fie decât de circa 1 miliard de metri cubi, pentru care am plătit o factură de 400 de milioane de euro. Cu peste 1,1 miliarde de euro mai puţin decât în 2012.

Scăderea masivă a importurilor s-a făcut atât din cauza scăderii consumului, mai mulţi consumatori industriali reducându-şi activitatea, dar şi din cauză că gazul ruşilor este scump, aproape de două ori mai scump decât cel de producţia locală.

În acelaşi timp însă, rezervele interne sunt limitate la 15 ani şi, în condiţiile în care noi rezerve nu vor intra în exploatare sau nu se găsesc alte surse de provenienţă a gazului, este posibil să ne întoarcem la ruşi pentru această resursă.

România are acum un consum anual de 10-11 miliarde de metri cubi, mare parte asigurat de producătorii Romgaz şi Petrom. Până în 2018, trebuie liberalizată piaţa gazului pentru populaţie. Pentru cosnumatorii industriali, acest lucru se va întâmpla până la sfârşitul acestui an.

Autor: Florin Cojocaru

Sursa: Economica.net

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • In 15 ani trecem pe electricitate 100%, indiferent ca se mai gasesc rezerve de gaze sau nu – asa ar fi cel mai benefic pentru noi, asa fac si bulgarii de mult timp, desi nu au deloc resurse de gaze si petrol – importa de la rusi, dar nu sunt dependenti energetic de ei tocmai datorita acestei alternative foarte viabile si pt Romania, dupa cumxa admis si managerul Hidroelectrica.

  • In mod sigur insolventa provocata politic hidrroelectricii are legatura cu interesele corporatiste pt gaze de sist.Cu toate astea, suntem asigurati de companie ca exista capacitatea de a suplini oricand absenta gaselor pt consumul intern, la un pret similar cu al gazelor.

Abonează-te la newsletter