Politică

Alo, DNA, DIICOT, ANI!! Primarul din Pungeşti face afaceri personale cu Chevron pe terenurile sale private?

11_shale-gas_resizedSe pare că DIICOT, DNA şi SRI sunt tari pe poziţie când se ocupă de afacerişti români fără spate politic, de evazionişti fără conexiuni partinice sau guvernamentale şi de traficanţi turci, arabi sau de un politician care îl supără pe Traian Băsescu. Când e vorba să demanteleze marile afaceri ale multinaţionalelor care dau şpagă la politicieni şi pun economia României pe butuci, serviciile secrete şi de combatere a corupţiei se fac mici, în poziţia ghiocelului, să nu deranjeze mai marii lumii care ne conduc ţara.

Cel mai recent exemplu este cel din comuna Pungeşti, unde primarul Mircia Vlasă de la PSD face afaceri personale cu Chevron pe terenurile sale private şi ale statului, ca pe feuda proprie. Faptul că Chevron este compania de casă a preşedinţilor americani şi a departamentului de stat, DNA, DIICOT şi SRI tac mâlc şi nu acţionează împotriva acestei afaceri a primarului care încalcă legea, folosind funcţia de primar pentru interese personale. De asemenea, nici ANI nu se sesizează pentru că primarul este incompatibil în această afacere, care satisface interesele unei multinaţionale ce are, se pare, pe statele de plată politicienii de top din guvernul şi parlamentul ţării.

Chevron s-a pus pe treabã la Pungesti. Pe 14 octombrie, lucrãtori ai companiilor implicate, Chevron, Dafora, MIF SA Târgu Mures, firma care va executa lucrãrile de infrastructurã, ori SGG, firma de pazã, au fost prezenti pe perimetrul de la Silistea, acolo unde vor fi amplasate primele sonde de explorare a gazelor de sist. Imediat, sãtenii din Silistea si Armãşoaia au sãrit pentru a protesta împotriva acestei initiative, în scurt timp stârngându-se peste 300 de persoane care protestau împotriva exploatãrii gazelor de sist la ei în comunã.

Ulterior, acestora li s-au alãturat protestatari din Bârlad, Iaşi sau Galaţi, care nu sunt de acord cu metoda fracţionãrii hidraulice pentru extragerea gazelor de sist. În timp ce sute de persoane protestau, chiar în dreptul perimetrului împotriva deciziei luate de guvernanti, de a permite explorarea gazelor de sist, reprezentantii si lucrãtorii companiilor implicate în aceastã operatiune, si-au vãzut linistiti de treabã. În tot acest timp, utilajele erau în pozitia de asteptare, undeva la marginea judetului, pregãtite pentru a intra în actiune odatã cu plecarea protestatarilor. De menţionat cã acestea sunt parcate la câtiva kilometri, în curtea fratelui vicepresedintelui Consiliului Judetean Vaslui. În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea. Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri. Localnicii spun că sonda a fost amplasată pe unul din terenurile primarului Vlasă Mircia, care de fapt ar aparţine satului. În toiul scandalului, primarul comunei şi-a luat concediu de frica oamenilor, nu de cea a autorităţilor.

Ceea ce se întâmplă la Pungeşti, cu complicitatea penală a primarului Vlasă Mircia de la PSD fără să fie, încă, săltat de instituţiile de forţă ale statului, dovedeşte că DNA, DIICOT, SRI, ANI sunt doar nişte instituţii în subordinea unor politicieni corupţi aflaţi, ca marionete, la cheremul marilor companii multinaţionale şi a intereselor străine de neam. Deocamdată, primarul PSD din Pungeşti poate încălca legea liniştit, pentru că e un pion al intereselor economice transatlantice, care manevrează cum doresc politica de la Bucureşti.

Autor: Ionut Tene
Sursa: Napoca News

Abonează-te la newsletter