Politică

Aleșii europenilor, reduși la rolul de chibiți ai lobby-ului și ai avocaților corporațiilor

FB59E96B-628A-4E99-924A-FFB992F46522_v0_hModul în care singura instituție a UE cu legitimitate democratică are acces la documentele deja bătute în cuie ale Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții întărește ideea că este vorba despre un tratat al avocaților marilor multinaționale și al lobby-iștilor, negociat în secret între administrația Obama și o serie de lideri nealeși de la Bruxelles.

Eurodeputatul irlandez independent Luke Flanagan a prezentat recent procedura kafkiană prin care aleșii cetățenilor europeni au accest la versiunile ”consolidate” ale acordului de liber schimb. Flanagan este un politician ce trebuie privit cu circumspecție – condamnat pentru posesie de droguri, autorul unor declarații excentrice – însă imaginile prezentate de acesta nu pot să nu atragă atenția. La sediul Parlamentului European sunt amenajate ”camere de lectură” speciale pentru acest acord de liber schimb. Nu se intră aici cu telefonul, nici cu alte aparate de înregistrat audio sau video. Eurodeputații pot pătrunde doar cu o coală de hârtie și un pix, dupa completarea unor formulare. Acest tip de acces la documentele care ar putea schimba modul de organizare al pieței muncii și al societăților europene pe termen mediu și lung este însă considerat o mare victorie de către responsabilii Parlamentului European, cărora inițial nu li se permitea să aibă niciun acces la rezultatul negocierilor secrete UE-SUA. Legea e făcută de lobby și de birocrați, iar PE, un colos lipsit de drept de inițiativă legislativă, e un chibiț.


În urmă cu un an, Statele Unite au decis să mai facă o mare concesie, de data aceasta pentru politicienii din statele UE, prin amenajarea unor ”camere de lectură” speciale le sediile ambasadelor americane. Cu alte cuvinte, dacă aleșii europenilor vor să afle ce se spune in textele consolidate ale unui acord la care UE este parte, cel mai bine este să se adreseze ambasadelor americane.

Cu un asemenea sistem de acces la aceste informații, principalele surse rămân ”scurgerile”, mai mult sau mai putin controlate. Un asemenea document a intrat in posesia grupului Corporate Europe Observatory și a ziarului britanic The Independent (deținut de oligarhul si fostul KGB-ist Alexander Lebedev, copilul de suflet al lui Mihail Gorbaciov). Documentul cu pricina expune o mulțime de proceduri ce ar urma să fie prevăzute în viitorul acord, un labirint birocratic care ar duce la excluderea oricăror propuneri europene ce ar afecta interesele Statelor Unite, după cum scrie Corporate Europe Observatory. Sunt măsuri care ar reduce până aproape de zero rolul Parlamentului European. ”În esență este vorba de a oferi corporațiilor mai multă putere și o serie de legi și regulamente favorabile. De fapt, lobby-ul chiar spune public că aceste companii doresc să redacteze aceste legi împreună cu guvernele. Iar acest principiu nu este unul secundar în tratat, este chiar miezul său”, spune Nick Dearden, directorul grupului Justice Now.

Recent, Noam Chomsky a caracterizat astfel așa-zile acorduri de liber schimb: ”În ordinea globală contemporană, instituțiile stăpânilor au puteri uriașe, nu numai în arena internationala, ci și în statele de origine, state pe care se bazează pentru a le proteja puterea și a le oferi sprijin economic in diferite moduri. Când vorbim despre rolul stăpânilor omenirii vorbim de fapt despre priorități ale politicii de stat precum Parteneriatul Transpacific, unul dintre acordurile ce promovează interesele investitorilor și care au fost eronat etichetate drept „acorduri de liber schimb” de către propagandă. Intenția este ca ele să fie adoptate în stilul stalinist, prin proceduri rapide menite să blocheze discuțiile și sa nu lase loc decât de ”da” sau ”nu” (așadar ”da”). Cei care concep asemenea acorduri o duc bine, deloc suprinzător. Restul oamenilor sunt un amănunt nesemnificativ, iar consecințele le putem anticipa”.

Autor: Calin Marchievici

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Sa-i spuna cineva autorului ca nu e frumos sa caacterizezi astfel o persona pe care nu o cunoaste.
    Zice: “– condamnat pentru posesie de droguri, autorul unor declarații excentrice…”
    ——————
    Pai, astazi medicamentele legale produc efecte similare cu cele nelegale, drogurile.
    SI unele si altele sint in cea mai mare parte inutile si daunatoare norganismulu dar si sanatatii mintale.
    Apoi, declaratii excentrice…
    Ce este mai ex-centric, sau des-centrat decat sa sustii ca homosexualitatea este ceva normal (!?!) – adica perversa normalitate a Occidentului lepadat de Dumnezeu?
    … Orice apel la normalitate si bun simt a devenit excentricitate, ori habotnicie, xxx-fobie s.a.m.d.
    ============
    Spun asta inainte de a citi articolul… consider ca exprimarea mentionata este manipulatorie, nedemna pentru un jurnalist (si nu numai).