Politică

AFARA CU STANCIU SI KOVESI!

stanciu-kovesiPresedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si alti 4 senatori ii cer lui Iohannis sa le inlature pe sefele ICCJ si DNA: “Exista suspiciunea rezonabila si indicii temeinice ca au utilizat abuziv intregul dispozitiv al puterii represive a statului impotriva unui cetatean obisnuit pentru atingerea unui interes privat de natura patrimoniala… Libertatile fundamentale ale unui cetatean au fost incalcate de catre doi inalti magistrati cu rea credinta”.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si senatorii Daniel Barbu, Petru Ehegartner, Ioan Ghise si Nicolae Nasta sunt primii politicieni romani care iau pozitie in cazul Marianei Rarinca, femeia tinuta 6 luni in arest nevinovata, dupa o plangere a sefei ICCJ Livia Stanciu, si achitata apoi definitiv. Al doilea om in stat i-au transmis presedintelui Romaniei Klaus Iohannis o scrisoare in care ii cere sa le inlature pe Livia Stanciu si pe Laura Codruta Kovesi de la sefia Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Directiei Nationale Anticoruptie.

In respectiva scrisoare, pe care o gasiti atasata la finalul articolului, Tariceanu si cei patru senatori precizeaza ca cele doua ocupa nedemn functiile si ii solicita lui Iohannis sa ceara CSM declansarea unei anchete in urma careia sa se stabileasca daca Stanciu si Kovesi mai indeplinesc conditiile morale pentru a mai activa in magistratura. Tariceanu, Barbu, Ehegartner, Ghise si Nasta ii transmit lui Klaus Iohannis ca exista suspiciunea rezonabila si indicii temeinice ca Livia Stanciu si Codruta Kovesi si-au folosit abuziv puterea impotriva unui cetean roman obisnuit in interese personale.

Prezentam integral scrisoarea presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu:

Domnule Presedinte al Romaniei,

Avem onoarea de a va ruga sa dati curs urmatoarei solicitari pe care v-o adresam in calitate de membri ai Senatului Romaniei si de liberali.

Permiteti-mi mai intai sa evocam evenimentul a carui gravitate ne-a determinat sa va scriem. Pe 21 mai, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit definitiv nevinovatia cetateanului Mariana Rarinca. Judecatorii au constatat ca aceasta a petrecut mai mult de sase luni in arest preventiv pentru o fapta pe care nu a comis-o si pentru care nu au existat vreodata probe. Doamna Rarinca, un cetatean fara influenta ori legaturi politice, a fost arestata pe nedrept si cu sfidarea oricaror garantii constitutionale de catre Directia Nationala Anticoruptie, condusa de Laura-Codruta Kovesi, in urma unui denunt calomnios facut de Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu.

Intr-o asemenea situatie, in care drepturile si libertatile fundamentale ale unui cetatean obisnuit au fost incalcate de catre doi inalti magistrati in mod deliberat si cu rea-credinta, va cerem, Domnule Presedinte, sa folositi atat instrumentele constitutionale si legale de care dispuneti, cat si autoritatea morala inerenta institutiei Presedintelui Romaniei pentru a le inlatura, prin demitere ori prin demisie, din functiile pe care le ocupa in mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu si Laura-Codruta Kovesi.

De asemenea, va rugam sa utilizati pozitia pe care o aveti on Consiliul Superior al Magistraturii prin efectul atributiilor dumneavoastra constitutionale pentru a solicita Consiliului declansarea unei anchete disciplinare pe numele celor doi magistrati, pentru a determina daca acestia mai indeplinesc conditiile profesionale si morale pentru a activa in magistratura.

Avem convingerea, Domnule Presedinte, ca impartasiti indignarea noastra fata de pervertirea notiunii de stat de drept, oricum am defini-o, de catre cei doi inalti mgistrati. Daca intelegem statul de drept ca Rechtsstaat sau Etat de droit, acesta inseamna limitarea puterii represive a statului si protectia sporita a sferei libertatilor individuale fata de abuzul autoritatilor publice; daca intelegem statul de drept ca Rule of Law, ne asteptam sa domneasca legile si nu bunul plac al celor care ar putea manipula normele si procedurile legale in propriul lor interes. Exista in acest moment atat suspiciunea rezonabila, cat si indicii temeinice ca Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Procurorul Sef al Directiei Nationale Anticoruptie au utilizat abuziv intregul dispozitiv al puterii represive a statului impotriva unui cetatean obisnuit doar pentru atingerea unui interes privat de natura patrimoniala.

In final, va rugam Domnule Presedinte sa va alaturati neintarziat si fara rezerve Parlamentului Romaniei in demersul acestuia de a modifica Codul de Procedura Penala in sensul eliminarii arestului preventiv pentru infractiunile comise fara violenta si a inlocuirii ‘suspiciunilor rezonabile’ prin ‘indicii temeinice’ ca preconditie pentru punerea in miscare a actiunii penale. Avem in cazul Rarinca dovada scandaloasa si peremptorie a modului abuziv in care unii magistrati, chiat de la cel mai inalt nivel, recurg la practiva arestului preventiv in temeiul unor banuieli a caror rrezonabilitate nu poate fi argumentata. Este acum evident ca arestul preventiv nu este o temere a oamenilor politici, ci un flagel real ce distruge viata si incalca demnitatea a mii de cetateni obisnuiti care au dreptul sa se bucure de protectia legii. Nu trebuie sa mai ingaduim ca cineva sa mai cada vreodata victima bunului plac si intereselor oculte ale unora dintre cei insarcinati cu aplicarea legii.

Domnule Presedinte, ne permitem sa consideram publica aceasta scrisoare.

Cu deosebita consideratie,

Calin Popescu Tariceanu

Daniel Barbu

Petru Ehegartner

Ioan Ghise

Nicolae Nasta

Sursa: Lumea Justitiei

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • de ziua copilului intra in conditii de pensie inca 4,2 milioane de cetateni ,liber practicieni-cugetatori din ultimii 25 de ani ,cu speranta de numai 90 euro/luna! …fiindca n-au studii superioare la zi in Roumania,vechime integrala ori patronatul a platit contributia la salariu minim indiferent de studii ori deloc .sau au contract numai pentru 2ore/zi la inspectia muncii! ..adica , PENSIA SA NU DEPASEASCA ALOCATIA COPILULUI..!..Eu simt ca -cine vrea sa mai scape viu din ” URAGAN” -S-0 INTINDA URGENT…,desigur in Germania ca acolo SALARIUL minim orar.. e 8 EURO/ORA..!.

  • Mai intai ar trebui tinute si aceste doua magistre magistrate cate sase luni in arest. Iar din buzunar sa plateasca daune multor romani pe care i-au nedreptatit, ca sigur au mai facut multe potlogarii.
    Sa li se retraga definitiv diplomele si dreptul de practica.

  • Nu mai bine afara cu toti politicienii ? Nu mai bine arestarea tuturor politicienilor si eliberarea doar a putinilor care s-ar dovedi nevinovati ? Nu mai bine confiscarea averilor tuturor politicienilor si returnarea averilor doar pentru cei dovediti nevinovati ? Zic si eu… De ce am pierde si 5 secunde din viata analizand initiative parlamentare cand hotiile pleaca din Parlament ? Ne facem ca nu stim ? ca nu vedem ? Sa ne facem atunci in continuare si ne “vor face” in continuare.

Abonează-te la newsletter