Politică

Adevărul despre nava rusă Liman

În primul rând trebuie să ne uităm la sursa a ceea ce se presupune că știm. Ziarele spun că nava Liman, scufundată de un vapor din Togo care transporta oi românești, era, de fapt, o navă spion. Dar de unde știm asta?De la mass-media occidentală sau, mai bine zis, mass-media pro-occidentală. Adică dușmanii Rusiei. Dușmanii Rusiei spun că au scufundat o navă spion rusă și noi îi credem. Nu este foarte inteligent din partea noastră, nu?

oaie-cu-casca--620x264

A văzut cineva aparatura de acolo? Ați văzut-o dumneavoastră?

În definitiv, ce face o navă spion? Spionează. Scanează mediul înconjurător și adună informații folosind de vărf. O navă spion ar fi ultima scufundată “din greșeală”. Nu?

Ce am scris mai sus este un exercițiu de manipulare. Nu există îndoieli rezonabile despre natura navei Liman. Toată lumea zice ca este o navă spion iar rușii evită subiectul. Dar situația poate fi, oricând rescrisă. Dacă aș fi în slujba lui Putin pus să mint, probabil aș scrie cam cum am făcut mai sus.

Am ales aceste exercițiu ca să ne uităm puțin la unele din mecanismele propagandei. Este mai greu să le vezi unde adevărul este discutabil dar, poate, este mai simplu să le arăți acolo unde tu ai formulat manipularea.

Deci, ce este în neregulă cu textul scris în italic? Păi….

Echivalează declarațiile Rusiei lui Putin (lipsa lor în cazul nostru) cu ale restului lumii, deși:

  • Putin este unul, restul lumii sunt mai mulți ȘI
  • Putin are un istoric de ignorare a adevărului

Pune toată mass-media occidentală într-o singură categorie. Desigur, media este plină de “fake news”. Dar soluția este să te orientezi către organizațiile al căror model de business se bazează pe furnizarea de informații rapide și precise, adică agențiile de știri. Desigur, agențiile occidentale vor avea o înclinație privească lumea prin ochii occidentalului. Dar în ceea ce privește faptele, interesul agenției de presă independente este să nu mină.

Cititorul devine judecător. Eu sau dumneavoastră, dacă am vedea aparatură de spionaj, foarte probabil nu am recunoaște-o. De aceea apelăm la experți. Dar articolul e întreabă ce am văzut noi, de parcă noi ne-am pricepe.

Construiește scenarii plauzibile dar nu probabile. Scenariul cu nava spion care spionează tot are un oarecare sens. Dacă și numai dacă nava spionează (și) vecinătatea imediată. Știm noi asta? Nu. Dar propaganda ne face să credem că știm mai mut decât știm. Mai mult chiar, că ceea ce nu înțelegem în detaliu este o minciună a cuiva.

*

Mai există și alte tehnici pe care nu am putut să le exemplific aici. Dar morala este că propaganda nu pornește neapărat de la ideea că suntem proști. Ci (și) de la ideea că suntem suficient de deștepți pentru a ne crede mai deștepți decât suntem.

Autor: Andrei Tiut

Sursa: Stiri pe surse

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Pai cred ca daca inca cateva nave rusesti s-ar tampona de oile romanesti si ar ajunge pe fundul mari pe unde trebuie nu ar mai putea trece nave de la o anumita marime in sus.Asa ca cred ca ar fi rentabil pentru rusi sa -si piarda navele care ar cam bloca un pic din traficu maritim si submarin de pe bosfor.

  • “Iarna nu-i ca vara” si, jurnalistii ar trebui sa stie ca, oitele nu-s focoase si ca, rachetele sunt puse in capsule utilizate in sist de rachete cu raza lunga de actiune “Tomahawk” si ca, instalatiile de rachete… care “ameninta” Rusia sunt pozitionate” – UK, Polonia, Devese-lie, Turcia (sist radar), M. Mediterana. “Amenintarea iraniana” nu exista, motiv pt care indiciile temeinicile si suspiciunile rezonabile cu privire la scufundarea vasului- spion, taman “Liman”, “exista” da’ lipsesc cu desavarsire.

Abonează-te la newsletter