Politică

Academicianul Dinu Giurescu, la 88 de ani! TVR l-a omagiat printr-o emisiune cenzurată cinci ani: Mărturii pentru viitor. VIDEO

dinu giurescu„La americani, patriotismul are o formă foarte subtilă. Eu, ca proprietar de casă, arborez drapelul nu numai la 4 iulie. Îl arborez şi duminica, când îmi convine mie, şi nimeni nu îmi reproşează că aş fi naţionalist.”

Profesorul Dinu C. Giurescu, vicepreşedinte al Academiei Române, şi-a petrecut cea de a 88-a aniversare discret, acasă, pe Calea Victoriei, fiind încă într-o perioada de refacere după operaţia de 12 ore pe cord deschis, la care a fost supus anul trecut. În urmă cu doi ani, profesorul era celebrat de ziua sa în plenul Academiei, la lansarea Enciclopediei Regimului Comunist elaborată de INST. Anul acesta, TVR a avut lăudabila iniţiativă de a prezenta în patru părţi o emisiune realizată de regizorul Radu Dănilă: “Mărturii pentru viitor”, serial încheiat chiar înainte de ziua marelui istoric, 15 februarie. Surse din TVR afirmă că emisiunea a trebuit să aştepte dispariţia directorilor “Andi” Lăzescu, Radu Călin Cristea si Elwis Săftoiu pentru a fi dată pe post. De altfel, realizatorul Radu Dănilă a fost “disponibilizat” din TVR la epurările din 2013.


Pentru românii de pretutindeni, interviul cu marele istoric reprezintă o adevărată „lecţie de istorie”, dar şi un act de promovare a identităţii poporului român. „Istoria este cea care, împreună cu creaţia culturală, îţi conferă legitimitate”, de aici începe discuţia cu academicianul, scrie TVR. Serialul încheiat sâmbăta trecută a fost structurat în patru episoade, transmise începând cu aniversarea Unirii Principatelor Române. Documentarul regizorului Radu Dănilă aduce în atenţia publicului o pertinentă abordare a istoriei din ultimii 150 de ani şi conţine imagini şi materiale de arhivă, dar şi secvenţe din arhiva TVR cu mari personalităţi precum istoricul Constantin C. Giurescu sau acad. Henri Coandă, mai arată sursa citată.

Interviul în care reputatul profesor, nepot al istoricului Constantin Giurescu dar şi al marelui geopolitician Simion Mehedinţi, vorbeşte despre naţionalism, istorie, destrămarea României, atacul la valorile fundamentale, poşete de mii de euro, intelectuali comunişti transformaţi peste noapte în dizidenţi anticomunişti, revoluţia română, securişti şi terorişti, poate fi vizionat integral prin TVRPlus – AICI.

„Ca tânăr student la Arte plastice, profesorul Giurescu este unul dintre dascălii care m-au marcat. Mi-a insuflat dragostea pentru istorie, cultură şi adevăr”, mărturiseşte realizatorul emisiunii, citat azi de TVR.

Academicianul Dinu C. Giurescu oferă amănunte plecând de la adevărul Unirii Principatelor Române din 1859; va analiza statutul oamenilor politici înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, radiografiind perioada comunistă şi apoi raportându-le la prezent. Pentru ca, în final, concluzia să se desprindă firesc: „Istoria este memoria umanităţii sau a fiecărei societăţi în parte: ce au făcut înaintaşii, cum s-au descurcat, unde suntem astăzi.” – Dinu C. Giurescu

Academicianul Dinu C. Giurescu face parte dintr-o adevărată dinastie de mari istorici ai României.  Bunicul său, istoricul Constantin Giurescu (1875 – 1918 ), a fost conferenţiar de Istoria modernă a românilor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi membru activ al Academiei Române, iar tatăl, academicianul Constantin C. Giurescu (1901 – 1977), a fost profesor universitar, istoric, diplomat şi om politic. Dintre marile opere pe care ni le-a lăsat moştenire fac parte: „Istoria românilor”, patru volume apărute între anii 1935 şi 1942 la Editura Fundaţiilor Regale , „Istoria Bucureştilor”, „Cinci ani şi două luni în penitenciarul de la Sighet”- carte de memorii despre perioada petrecută în detenţie.

Dinu C. Giurescu  este membru activ şi vicepreşedinte al Academiei Române. A fost profesor la Universitatea de Artă, Secţia Istoria şi Teoria Artei-Muzeografie (1968-1987), Universitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie (1990-1997). Este autorul mai multor lucrări de istorie, dintre care: „Istoria ilustrată a românilor” , „România în al Doilea Război Mondial”, „Imposibila încercare. Greva regală, 1945″ , „Lichidatorii. România în 1947”.

Radu Dănilă este deţinătorul unui Mare Premiu APTR, pe care l-a primit în anul 2008 pentru documentarul „Dali necunoscut”, mai precizează TVR.

Şi Radu Tudor de la Antena 3 a realizat o emisiune omagială cu profesorul Dinu Giurescu la 88 de ani, în care academicianul a definit “epoca Băsescu” drept “deceniul destrămării României”. Aceasta poate fi vizionată AICI.

De asemenea, RADOR a prezentat de ziua profesorului extrase dintr-un interviu realizat de Silvia Iliescu.

Sursa: Ziaristi online