Politică

Academician Dan Berindei: Sa iesim de pe calea gresita!

berindeiAm mers pe un drum nepotrivit, deşi aveam perspectivele unei redresări. Am pornit atunci, în decembrie 1989, pe o nouă cale, în euforia libertăţii, fără datorii, cu un însemnat fond de rezervă. Este adevărat, trebuia să schimbăm direcţiile fundamentale ale existenţei noastre, felul nostru de a acţiona, felul nostru de a fi. Dar ce am făcut?

Am îngăduit cu toţii fără a protesta şi a ne împotrivi un uriaş jaf! Bogăţia ţării, a noastră, a tuturor, s-a irosit, până şi pământul roditor a luat în unele locuri calea străinătăţii. Am distrus o economie, care ar fi putut fi repusă în funcţiune pe noi parametri, cum s-au petrecut lucrurile în Germania răsăriteană fără a se irosi un cui şi am pierdut oportunităţile edificării unei noi economii prospere şi proprii. Pe plan spiritual, am urmat tot o cale greşită. N-ar fi trebuit să renunţăm la noi înşine, să încercăm să ieşim din hainele noastre milenare pentru ne îmbrăca în alte haine, care nu ni se potriveau, nu că am fi fost lipsiţi de însuşirile necesare, dar deoarece nu  rezultau din propria noastră devenire.

Naţiunea noastră a intrat într-o stare de criză din care nu s-a mai redresat. Ea  şi-a pierdut coeziunea, treptat s-a desprins din starea ei ancestrală, solidaritatea  comunitară i-a fost grav afectată. Din zi în zi, o populaţie nedefinită a luat locul naţiunii! Desţărarea  a devenit un fenomen  de masă şi zi de zi am ajuns să ne întrebăm unde sunt românii? Mai grav este că această evoluţie nu a fost doar încurajată, ci chiar a fost forţată. Dragostea de ţară  a ajuns  să fie văzută  ca un  delict, fără a se ţine seama că modelul american,  în alte privinţe îndrituit invocat, n-a fost urmat şi în această direcţie. Cu uşurinţă se ironizează patriotismul, iar în şcoală el nu mai este amintit. Noroc de filmele americane pentru a ne aminti cum trebuie onoraţi cei care se jertfesc pentru ţara lor, respectul pe care-l datorăm steagului  şi locul pe care trebuie să-l ocupe cântecul patriotic în  inima fiecăruia! Am ajuns să ne creştem copiii şi tinerii ca pe neromâni şi nici măcar ca pe nişte viitori cetăţeni.

Avem în preajma noastră  pe concetăţenii maghiari, care ne dau zilnic măsura în care ei acordă însemnătate identităţii lor, afirmării şi apărării ei. Este o lecţie de comportament! Când oare ne vom trezi? Când vom reînvăţa că o ţară nu este un hotel trecător, ci o parte din sufletul fiecăruia, din fiinţa sa, o patrie faţă de care avem  datorii, iar îndreptarea stărilor nepotrivite de lucruri ne revine nouă, cetăţenilor, a o face şi nu doar a pretinde satisfacerea de drepturi şi să aşteptăm ca alţii din afară să îndrepte lucrurile în propria noastră ţară!

Autor: Acad. Dan Berindei

Sursa: Ziaristi online

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • D-le Berindei,nu cred ca am mers pe un drum nepotrivit,cred doar ca unii dintre noi sunt nepotriviti pentru acel drum.Cat despre evaluari economice,mai bine nu va bagati daca nu-i domeniul d-voastra.Am pierdut o industrie care in anii 90 era la nivelul anilor 60.Va dau un exemplu? Avem incaltamintea Guban cu care ne-am mandrit.O sectie romaneasca de 300 de salariati facea aceiasi cantitate de incaltaminte ca un la mana a doua italiana cu 80 de salariati si ca una ultramoderna cu 40 de salariati.Era eficienta sau numai dadea de lucru la oameni?Rezista in lumea libera?Industria romaneasca era construita linear.Cum cadea o fabrica,pica toata centrala.Cat despre nationalisti,Romania n-are decat nationalisti de stanga.S-a strans acolo tot cretinismul si pleava.Altceva este ceace s-ar fi putut numi patriotism.Ar fi trebuit sa se descchida calea pentru nationalismul arian al intregii Europe,leaganul si statul arienilor.O data rezolvata aceasta problema,am fi avut timp sa ne punem de acord cupatriotismele locale .

Abonează-te la newsletter