Politică

Abecedar samizdat şi bastonaşe digitale

images4Un comunicat aproape triumfalist al Ministerului Educaţiei anunţă că manualele pentru clasele I şi a II-a pot fi descărcate gratuit de pe platforma manuale.edu.ro. De fapt, în spatele comunicatului se află o realitate care nu poate fi coafată: manualele tot nu sunt gata. Şi nu se ştie când vor fi.

Aerul aproape triumfalist rezultă din două fraze prin care cine a scris comunicatul o fi vrut să arate ce lucru bun a făcut Ministerul: “Accesul pe platforma www.manuale.edu.ro este liber pentru oricine doreşte să utilizeze materialele didactice. De altfel, de la lansare şi până luni, 20 octombrie, ora 17:00, platforma a înregistrat 70.000 de vizitatori şi peste 28 de milioane de accesări”. Ce succes, domnule! Mii şi mii de oameni de pe tot cuprinsul ţării au făcut scurtă la mână dând click după click pe platforma cu manualele: la o simplă împărţire, rezultă că fiecare vizitator a dat 400 de click-uri! Orice site de pe planetă s-ar mândri cu un asemenea trafic.

Ministerul oferă manualele în format pdf cu aerul că îi ajută pe profesori şi elevi, punându-i de fapt la treabă şi la cheltuieli suplimentare: ca să poată fi folosite, manualele trebuie descărcate şi imprimate/multiplicate pentru fiecare elev. Abecedarul apare, care va să zică, la fel ca samizdatul pe vremuri: se multiplică prin mijloace artizanale şi circulă din om în om. Cine n-are imprimantă şi copiator, n-are decât să mai aştepte! Sau să meargă la un centru de copiere şi să plătească – orice sacrificiu merită făcut pentru educaţia copilului, nu? Manualele adevărate vor ajunge în şcoli, zic editorii, după alegeri, căci acum tipografiile sunt ocupate cu materialele electorale. În cel mai bun caz, aşadar, elevii vor găsi manualele în ghetuţe, de Moş Nicolae. Şi ministerul va avea atunci ocazia să mai dea un comunicat triumfalist. Între timp, a comandat şi retipărirea manualelor vechi, despre care învăţătorii zic că sunt inutilizabile.

Toate acestea ar fi putut fi evitate dacă piaţa manualelor ar fi fost cu adevărat liberă, iar cadrele didactice ar fi fost lăsate să aleagă manualele pe care le consideră potrivite. Dar ministerul se ţine scai de procedurile complicate, cu o licitaţie în care comisii şi para-comisii declară nişte câştigători, apoi urmează contestaţii, alte comisii, amânări etc. Nu era mai simplu ca editurile să fie lăsate să producă manualele, iar apoi selecţia să se facă natural şi liber?

În mod normal, această uriaşă bâlbâială ar fi trebuit să se termine cu demisii în lanţ: e inacceptabil să nu poţi pune pe bănci manuale la începutul anului şcolar. Şi e cinic s-o ţii după aceea din cârpeală în cârpeală, recomandând întâi “lucrul cu fişe” şi apoi oferind nişte pdf-uri. Pe scurt, elevii şi învăţătorii sunt puşi să se descurce cum pot, iar ministerul emite comunicate în care se laudă cu “adaptarea învăţământului românesc la tendinţa mondială de utilizare a tehnologiei informaţiei în procesul de predare-învăţare”.  Lucrul cu fişe scrise de mână şi pusul pdf-urilor pe site reprezintă “tendinţa mondială”? Dar, evident, ministerul ştie bine ce face: nimeni nu protestează faţă de această situaţie. Sindicatele cadrelor didactice n-au nimic de zis, deşi, practic, învăţătorii sunt împiedicaţi să-şi facă meseria cum trebuie şi sunt supuşi unor presiuni şi eforturi suplimentare. Părinţii – nici atât.

Pluteşte în societate un aer de re-obişnuire cu răul, ca pe vremea lui Ceauşescu: aşteptăm să vedem ce-or mai zice “ăştia”, stăm cuminţi să nu se supere ministerul, poate ne-ajută Dumnezeu şi om avea manualele de Crăciun… E de rău augur pe termen lung: copiii intră cu stângul în sistemul educaţional, iar lumea tace şi înghite. Da’ nu-i nimic, o să vină ele şi manualele (tipărite şi digitale), şi să vezi atunci ce bastonaşe digitale vor face ţâncii noştri, în deplin acord cu “tendinţa mondială”…

Autor: Mircea Vasilescu

Sursa: Adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Vor asocia “digitalelor” şi o noua “ideologie”. E mult mai uşor de controlat aşa-zisa “istorie” a poporului român. Un nou curent şi un nou caracter.

  • Cand ma uit in viitor si vad ce ne asteapta … Doamne , ce furie , ce prapad … Abia astept sa recunosc Adevarul ! …

Abonează-te la newsletter