Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Conform actelor oficiale, 350 de morţi vânează cerbi carpatini

Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România (AGVPS) a înaintat o plângere penală împotriva fostului ministru al pădurilor Laszlo Borbely, actualmente deputat, pe motiv că ar fi încurajat 350 de morţi să vâneze cerbi şi urşi în pădurile munţilor Carpaţi. În opinia AGVPS ar fi vorba despre fals şi uz de fals în atribuirea fondurilor cinegetice din România

Cele 350 de stafii au fost incluse în afacerea cu vânat în urma aplicării Ordonanţei de Urgenţă nr. 102/2010, privind modul de atribuire a 1.441 de fonduri cinegetice de pe tot cuprinsul României. Conform acestei ordonanţe, proprietarii de păduri, mulţi dintre ei posesori de arme de vânătoare, au primit dreptul de a se asocia şi a decide singuri cine să administreze vânatul de pe terenurile lor. Potrivit AGVPS, interesul pentru modificarea de urgenţă a legislaţiei privind vânătoarea a constat, de fapt, în atribuirea gestionării vânatului pe principii politice clientelare. Din investigaţiile AGVPS a rezultat că foarte multe asemenea asociaţii de proprietari de păduri au fost constituite în mare viteză prin fals şi uz de fals. Conform semnatarilor plângerii penale, nefiind suficienţi proprietari de păduri care să semneze actele de constituire ale asociaţiilor, în cel puţin 350 de cazuri s-a recurs la datele personale şi semnăturile unor persoane… decedate.

Sunt fapte de înaltă corupţie

“Avem sute de cazuri de decedaţi care au semnat liste pentru fonduri cinegetice. De ce este grav? Pentru că vânatul este o proprietate publică, nu una particulară, iar faptul că fondurile au trecut în gestionarea unor persoane care nu se pricep în acest domeniu va duce la vânarea haotică a fondului, la diminuarea efectivelor şi la scoaterea României de pe piaţa vânătorii, în beneficiul altor ţări europene”, ne-a spus dr. ing. Neculai Şelaru (foto), director general AGVPS. Mai mult, membrii asociaţiei au scris în plângerea înaintată procurorilor: “Apreciem că în spatele unei pretinse voinţe politice se găsesc interese şi fapte de înaltă corupţie, în care sunt implicaţi actori ce pot depăşi graniţele ţării, dar şi foarte multe persoane din ţară”.

Statul – zgârcit cu viii, dar foarte darnic cu cei trecuţi în nefiinţă

Vânătoarea nu este singurul domeniu în care sunt invocate spiritele decedaţilor în România. Anul trecut, un raport al Curţii de Conturi a descoperit o gaură de 1,8 milioane de euro la Casa Naţională de Pensii. Suma considerabilă a fost plătită morţilor, adică unor pensionari care decedaseră cu mult timp înainte, dar cărora instituţia continua să le trimită beneficiile. “Pentru o persoană care decedează, noi avem ca pârghii de verificare când se vine cu ajutorul de deces, aceasta este modalitatea cea mai precisă. Apoi, când nu se solicită acest ajutor, poştaşul are obligaţia să dea pensia doar în mână. Există persoane care primesc pensia prin cont, acolo avem o convenţie ca pensionarul să se ducă la şase luni la bancă să demonstreze că este în viaţă”, a declarat Doina Pîrcălabu, preşedintele de atunci al Casei de Pensii.

400.000 € pe «sănătatea» morţilor

Un scandal răsunător zguduia anul trecut lumea medicală românească-22 de persoane, din care 12 medici şi farmacişti, storceau bani de la stat folosind reţete false. O parte din acestea erau emise chiar şi pe numele unor pacienţi morţi. Mecanismul era simplu: pentru fiecare reţetă eliberată cu datele unui om sănătos tun, care nici măcar nu a trecut pe la cabinet pentru a fi consultat, fie pe numele unui mort, act care intra apoi în circuitul financiar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), farmacistul primea şpagă între trei şi cinci la sută din valoarea prescripţiei medicale false.
Prejudiciul estimat de anchetatori a fost de 400.000 de euro.
`
Decedaţi din Teleorman au votat la referendum

Şi la alegerile de anul trecut, sute de morţi din România au fost… “activi”. Cea mai mediatizată “minune” de acest gen s-a petrecut în satul Ciuperceni, comuna Cosmeşti, judeţul Teleorman, unde cei “duşi” dintre noi au apărut pe listele de la referendumul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Un alt caz răsunător s-a petrecut în comuna timişeană Cenei. Şi aici, câteva zeci de persoane decedate în urmă cu 20 de ani figurau cu drept de vot.

Deputatul nu a comentat nimic despre dosar

Am trimis deputatului Laszlo Borbely, în data de 7 martie, o copie a plângerii penale şi am solicitat un punct de vedere asupra acestui dosar. Din păcate, până astăzi nu am primit nici un răspuns. Aceasta nu este prima problemă pe care fostul ministru o are cu Procuratura. Cu un an în urmă, DNA a cerut începerea urmăririi penale împotriva lui Laszlo Borbely pentru trafic de influenţă – ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 € contra unor atribuiri preferenţiale de contracte publice – şi fals în declaraţii: nu a trecut în declaraţia de avere un apartament de 80.000 € achiziţionat în Bucureşti. Camera Deputaţilor a respins, în vara anului trecut, cererea DNA de suspendare a imunităţii parlamentare a lui Borbely pentru a începe investigaţia.

sursA: libertatea.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Acest Domn mi-a fost simpatic. Acum m-a dezamagit. Il credeam curat, dar m-am inselat. Ar putea sa mai iasa la vedere si altele, cum ar fi dezastrul prin taierea padurilor.

  • Daca procurorilor ati spus de vanatoare nelegala ati nimerit bine. Mai bine nici ca se putea. De ce credeti ca dintre juristi procurorii detin in procente incredibile arme de vanatoare ? Si asa, din experienta dvs de viata, cati dintre dvs au asa ceva, pentru a vana cand le spune regulamentul lui peshte prajit si-au luat acesti magistrati arme ?Ori nu stiti ce se petrece de-adevaratelea in codrii tarii si in acest caz va rog sa nu va bagati, ori stiti dar ne credeti pe noi fraierii de serviciu.

  • Niciodata nu poti fi prea discret cand e vorba de coruptie . Mai trebuie si dovezi clare plus vointa parchetului .

  • procuratura ce face? doarme?nu-si face datoria.pentru asemenea infractiuni se stie,inchisoare pe viata si confiscarea averii

  • “Avem sute de cazuri de decedaţi care au semnat liste pentru fonduri cinegetice. De ce este grav? Pentru că vânatul este o proprietate publică, nu una particulară, iar faptul că fondurile au trecut în gestionarea unor persoane care nu se pricep în acest domeniu va duce la vânarea haotică a fondului, la diminuarea efectivelor şi la scoaterea României de pe piaţa vânătorii, în beneficiul altor ţări europene”

    Va implor mai cititi odata textul asta este incredibil!!!
    Vanatul este o crima nu o propietate publica ce cumva si-a cumparat *** planeta si nu ma informat si pe mine? Dupa ce ca i-ai micsorat, poluat, infometat sursele de hrana si ecosistemul acum mai vrei sa-i si tragi un glont in cap. Tre sa fi *** sa gandesti asa. Auzi tu la el ca “gestionarea a trecut in mana unor persoane care nu se pricep”. Cel mai tare mi se pare faza cu “scoaterea romaniei de pe PIATA vanatorii in beneficiu altor tari”. Pai *** cu specimene deastea sa mor daca nu m-as apuca de crime in serie. NATURA nu apartine nimanui, ce nu ai creat tu nu ai voie sa distrugi. Planeta asta este tot ce avem mai de pret si zicala zice :”SA NU TE *** PE PRESUL PE CARE MANANCI”. Sa ma *** in sistemul de educatie *** care te-a licentiat mai ziaristule. Si voi de la gandeste.org va credeam mai inteligenti dar daca ati ajuns sa preluati de pe LIBERTATEA articole este clar pentru mine ma pot reapuca linistit sa ma uit la tembelizor ca nu mai este nici o sansa de scapare si imi irosesc timpul. Astept raspuns inteligent…

  • @Tudor Vecerzan
    Modalitatea de exprimare a ziaristului este frustranta/gresita insa sa considerat mai importante informatiile/problemele sesizate.
    Sursa articolului a fost o alegere nefericita si intr-adevar gazduieste o serie de ziaristi de un anumit nivel care nu se potriveste pentru gandeste.org. Datorita sesizarii facute de dvs nu vom mai prelua articole de pe acest site.
    Nu agream comentariile care incalca regula bunului simt si contin un limbaj vulgar dar pentru ca important a fost mesajul dvs (mai putin modalitatea de exprimare) si pentru ca am dorit sa va oferim un raspuns in comentariul dvs in locul cuvintelor “nepotrivite” apare: ***.

    Ne cerem scuze atat pentru calitatea articolului dar si pentru decizia de a aproba si modifica cuvintele nepotrivite din comentariul domnului Tudor Vecerzan.