Politică

21 de ani de politica, 21 de ani de sperante ale oamenilor spulberate

Dupa 21 de ani de asa zisa democratie,oamenii isi pun aceleasi intrebari precum: “Ce punem pe masa?”, ”Cand vom avea un trai decent?” Macar copiii nostri vor avea ei o viata mai buna?,intrebari la care s-au adaugat altele mai noi, “ Cu ce bani imi intretin copiii la scoala?”, ” Cu ce bani imi platesc facturile? “Voi mai avea maine un loc de munca?”… Raspunsurile la aceste intrebari elementare n-au putut fi oferite niciodata de clasa politica in 21 de ani. Singura iluzie de libertate ramasa cetateanului este ca odata la 4 ani sa mai mearga la vot, perioada in care majoritatea politicienilor il ridica in slavi pe cetatean,il periaza, il linguseste,spunandu-i ce viata frumoasa il asteapta, vorbindu-i despre ce va fi si cum va fi, dar niciodata despre ceea ce este si de ce traieste el-cetateanul atat de rau dupa doua decenii de democratie.Sunt multi care nu mai asteapta aceste raspunsuri si au plecat deja. Sunt tinerii care s-au saturat de vorbe si care au inteles ca nu are rost sa-si iroseasca tineretea,visele intr-o tara fara speranta.

Dupa 21 de ani, aceiasi politicieni, cu aceleasi metehne, atitudini si comportamente, ce au reusit sa genereze toata aceasta situatie anormala din societate, vin cu acelasi zambet fals spre cetatean, cu aceeasi placa ce -i zgaraie urechile, sa-i ceara din nou votul spunandu-i cate lucruri minunate vor face de maine incolo ei…

Daca ne uitam la vecinii nostri, Polonia,Cehia,Ungaria,constatam ca suntem intre ei -vecinul cel mic si amarat, copilul cel mai sarman. Aceste tari au reusit sa progreseze, au pornit dintr-un punct si au ajuns in alt punct in sens ascendent in toate domeniile, democratia s-a simtit in politic,social,economic, progresul fiind evident. In timp ce ei aspira spre maxim, progresand in fiecare an spre acest ideal, noi nu reusim sa atingem nici minimul.

In schimb, la noi, in 21 de ani s-a reusit performanta compromiterii ideii de politica, de democratie, de partide, de sindicate, de intreprinzatori,de valoare, de principii.Efectul este acela ca nivelul de participare politica,interes spre politica al cetateanului descreste cu fiecare nou ciclu electoral.Astfel, partidele care ar fi trebuit sa fie niste organizatii care sa coaguleze principii,valori, indreptate spre interese colective s-au transformat, din punctul meu de vedere, in niste organizari tribale, ma refer indeosebi la PSD.

O zi, odata la 4 ani, cetatenilor li se creeaza iluzia democratiei,iluzia ca participa la procesul de decizie,in fond ei sunt totalmente exclusi de la orice proces decizional, toata puterea fiind concentrata in mana unor grupuri restranse exact ca si in organizarile tribale, singura diferenta este ca membrii triburilor se inchinau la totemuri si comportamentul lor era cenzurat de tabuurile instituite, in timp ce aceste organizari tribale ale zilelor noastre se inchina la zeul banilor si al interesului pur personal,eludand propriile principii proclamate si orice cenzura morala.

Intre vorbele spuse in 21 de ani si realitatea concreta in care oamenii sunt ancorati, exista o prapastie adanca plina cu saracie,neincredere, izolare,neliniste, sperante spulberate resimtite de majoritatea celor ce suntem in aceasta prapastie. Aceste organizari tribale au generat o societate nefunctionala, bolnava in 21 de ani, in care anormalitatea e prezenta in fiecare domeniu al vietii sociale si politice. Au generat tipare de comportamente,de atitudini si au generat o societate in care meritocratia si competenta dreptatea, onestitatea, principiile nu mai isi au locul,o politica in care intelectualii au devenit o minoritate din ce in ce mai marginalizata, a carei voce este acoperita de gangavelile semianalfabetilor si ignorantilor. Societatea creata in 21 de ani sta doar pe niste piloni de carton, o temelie de nisip.
Aceste organizari tribale, din punctul meu de vedere, partidele cum se autodenumesc, desi din punct de vedere juridic, PSD-ul cel putin nu cred ca are nimic de a face cu sensul unei organizatii politice, definit de lege si Statut, dar si prin prisma intentiilor ce anima din cand in cand aceasta mumie politica. Cei ce-si pun speranta si vin cu buna credinta spre un patid, membrii sau simpatizantii sai, desigur ca n-au nicio vina,decat aceea ca cred in ceea ce acel partid proclama.

Partidele ce se invart pe scena politca de mai mult de doua decenii, si-au epuizat discursul, vorbe de 21 de ani in care nu mai crede nimeni, nu mai starnesc nicio emotie colectiva, si-au epuizat “traiul”, resursele umane, ideologice,fapt atestat si de cercetarile sociologice, adica 8-10 % increderea in partide – ultimul loc la incredere in institutii. Ele au demonstrat in 21 de ani ca nu pot genera un nou tip de politician si nici un standard minim de trai pentru cetateni,fiindca la un nivel de trai similar democratiilor occidentale am inteles definitiv ca nu putem spera si ca acesti politicieni nu vor si nu pot sa ne implineasca sperantele.

De 21 de ani se tot rotesc aceiasi actori pe scena politica prafuita, ce scartaie din toate incheieturile si vedem, simtim pe propria piele ce au generat acestia. Aceiasi chelneri politici de 21 de ani ne servesc aceeasi ciorba chioara,searbada, anosta reincalzita odata la 4 ani si pusa in farfurii colorate ca sa ne fure ochii. Ca sunt aceiasi chelneri, n-ar fi asa mare problema, dar ca ei vin spre cetatean cu aceleasi atitudini,comportamente si vorbe goale este o problema.

Raul porneste din aceste organizari tribale care in loc sa promoveze inspre societate si in clasa politica personaje competente,oneste,principiale,profesionisti care sa formeze o clasa politica mai responsabila,mai principiala,mai plina de competente si al carui rezultat ar fi fost altul dupa 21 de ani, au propulsat exact opusul, iar ca si consecinta vedem ca unde intoarcem capul in societate, nu functioneaza nimic.

Oamenii nu cred ca mai doresc sa inghita galuste politice rancede, sa fie pusi intr-o falsa dilema, adica de a vota intre nimic si nimic, a votului negativ impotriva cuiva si niciodata pentru ceva,pentru o idee,pentru un proiect, o constructie politica onesta, insuflandu-le in subconstient prin mesaje subliminale ca nu ar exista alta alternativa decat cea pe care ‘Ei’ le-o servesc.
Cred ca inca exista alternative. Una dintre ele ar putea fi candidati independenti, ca un vot de blam dat partidelor ce functioneaza de 21 de ani fara rezultate pentru cetateni,desigur daca respectivii candidati sunt oameni de calitate animati de intentii bune si capabili sa lupte pentru interese colective, in folosul oamenilor.

Am mai sustinut ideea, in primul rand, a schimbarii legii partidelor politice, in sensul sanctionarii partidelor mergand pana la dizolvarea lor, daca Statutul partidului respectiv este incalcat (Statut in baza carora sunt inregistrate la tribunal si primesc dreptul de a functiona), daca drepturile constitutionale ale membrilor nu sunt respectate, daca vand iluzii si calca in picioare credintele, sperantele atat ale membrilor (asa cum unul dintre ei am fost si eu),in majoritatea lor oameni onesti care cred in idei, principii,valori, cat si ale cetatenilor ce-si pun speranta in ele.
Si, de asemenea, am sustinut o idee ce razbate de la din ce in ce mai multe personalitati din societatea civila si anume, necesitatea incurajarii formarii a noi partide, vazute ca o alternativa la partidele ‘vechi’ ce- si impart viata politica de 21 de ani si ca o alternativa capabila sa faca viata politica mai acceptabila, mai digerabila si poate mai corecta, cu mai multe foloase pentru cetateni. Existand mai multe partide noi cu ideologii diferite, optiunile oamenilor poate se vor regasi mai bine intr-o paleta mai larga,partide noi, insa,care cu necesitate ar trebui sa aibe ca puncte comune un alt mod de a face politica, intentii noi, buna credinta, preocupare reala spre cetatean si membrii/simpatizantii lor si care sa genereze ceea ce se asteapta de doua decenii, adica alte atitudini fata de cetatean, fapte nu vorbe,alte comportamente, interes pentru oameni si problemele lor si,de asemenea, sa functioneze ca organizatii in adevaratul sens al cuvantului si nu ca niste organizari tribale. Cred ca in felul acesta, pilonii de carton pe care a fost asezata societatea, s-ar putea transforma in niste piloni solizi consistenti ai unei societati mai bune pentru toti membrii sai si mai principiale.

Insa daca si aceste partide noi vor incerca sa copieze tiparele, metehnele, atitudinile celorlalte, daca vor incerca sa triseze in relatia cu cetateanul sau cu membrii sai, daca nu vor fi animate de intentii bune, oneste,daca vor genera acelasi tip de personaje arhicunoscute, nu cred ca vor avea succes nici ele ca partide, dar nici cetatenii sau societatea in ansamblu n-ar avea nimic de castigat.

Ni se prezinta tot mai des ca alternativa un conglomerat politic nonidentitar, adica USL, care in afara de aceleasi vorbe pe care le-am tot auzit in ultimele doua decenii, aceleasi promisiuni si, care fiecare din componentele sale, luate separat dar si impreuna s- au tot perindat pe la putere,dar si in momentul de fata sunt la putere in judete prin sefii lor de consilii judetene, acesti cneji care conduc cnezatele autarhice ale vremurilor moderne,dar si prin primarii sau aliantele formate la nivel local ce functioneaza de ani de zile in aceste locuri. Acest USL care se proclama si are pretentia ca este ceva nou, de fapt este o ‘mancare veche’, fiindca adaposteste in el aceiasi oameni, aceleasi mentalitati vechi, expirate,si mai mult decat atat este la putere de ani de zile in judete,fie impreuna, fie separat cele doua/trei partide componente. Aceste partide nu sunt in opozitie decat la nivel parlamentar, dar la nivel local sunt in majoritatea locurilor la putere de ani si ani de zile. Si s-a reusit sa se parceleze Romania in feude conduse ca si in Evul Mediu. Si aceasta gogoasa numita USL ce are pretentia ca este proaspata, este de fapt o gogoasa veche, statuta, de 21 de ani.

Deocamdata, solutia /’alternativa’ pe care au gasit-o cetatenii,ca reactie la ceea ce le-au oferit partidele pana acum, a fost aceea de a nu merge la vot!

Este nevoie de o schimbare, dar nu de una superficiala,adica a schimbarii unui partid cu altul, ci a unei schimbari profunde, de esenta, in sensul schimbarii din temelii a unui mod de a face si intelege politica si de a ne reaminti dupa 21 de ani menirea politicii, aceea de a genera bunastare in societate, respect pentru cetatean,dreptate sociala, de a crea o societate cu temelii sanatoase.

sursa: manzatu.blogspot.com

Despre autor

contributor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Solutia exista,dar nu convine acestor jefuitori si de aceea au organizat un embargou mediatic etans,servindu-se de tradatori ca Dan Diaconescu.Este vorba de dr.in economie Constantin Cojocaru.Mai informati-va,o sa aveti surprize.

  • Dar vi se pare ca se pune accent pe valori in societatea asta generata de clasa politica in 21 de ani ,dupa chipul si asemanarea sa? Din contra, valorile sunt marginalizate,fiindca exact pe non-valoare este asezata societatea de catre clasa politica .Credeti ca de economisti,doctori,profesori,ingineri ,tineri ,intelectuali,valori are nevoie politicul de la noi? Asa cum a demonstrat prin ce fel de societate si modele au creat ,are nevoie de semianalfabeti,ignoranti,fosile cu mentalitati arhaice,nicidecum de oameni de valoare,care cred in principii,oameni onesti,competenti…Este o clasa politica exclusivista,dar din pacate nu in sensul pozitiv,al unei elite ,ci intr-un sens negativ,al carui tipar il gasim de la nivel national pana la ultimul catun,(orase,judete,sate,comune)