Analize și opinii Politică

20 de ani de sfidare a Romaniei

20 de ani de scandaluri politice interminabile.
20 de ani de decredibilizare accentuata a institutiilor. 20 de ani de esecuri guvernamentale. 20 de ani de jaf national, sub pretextul unor privatizari necesare bunei evolutii a economiei. 20 de ani in care dramele populatiei au atins cote paroxistice. 20 de ani de dispret generalizat la adresa milioanelor de romani. 20 de ani de “reforme” esuate in Educatie, ce au condus la degradarea unui sistem de invatamant pana nu demult competitiv. 20 de ani de implicare grosolana intr-un sistem judiciar macinat de coruptie, orgolii si influente politice. 20 de ani de subfinantare cronica a Sanatatii, acolo unde pana si un banal zambet trebuie platit de bolnavi. 20 de ani de sfidare a pensionarilor, cei ce sunt condamnati la o suferinta fara de sfarsit. 20 de ani de confiscare a sperantelor celor tineri. 20 de ani de politizare iresponsabila a administratiei publice. 20 de ani de haos politic si institutional. 20 de ani in care libertatea nu exista decat in prevederile unei Constitutii pe care alesii o folosesc in luptele lor politice murdare. 20 de ani in care romanii s-au saturat sa mai duca pe umerii lor jugul asta blestemat al neajunsurilor, fie ele generate de democratia incipienta, tranzitie sau obligatoria austeritate. 20 de ani de atacuri concertate la adresa unei economii ce a fost confiscata de clientela politica a fiecarei guvernari. 20 de ani de sperante risipite in interminabile razboaie electorale…

Actuala clasa politica ar trebui sa isi declare falimentul. Sa iasa de pe scena politica, plecand capul in huiduielile unei populatii ce nu mai poate suporta umilinta si incompetenta celor ce i-au condus. Nu cred in viabilitatea unei clase politice in care modestia financiara a celor care o compun sa fie un element definitoriu. Imi doresc, insa, lideri politici competenti, profesionisti, capabili sa faca o disociere clara intre interesul populatiei si cel personal. Nu exista ales care sa nu fie tentat de privilegiile guvernarii. Sa nu se linga, cum se spune, pe degete atunci cand umbla in borcanul cu miere (a se citi bani publici). Insa la noi, pe taramurile dambovitene, se fura “mierea” cu galeata. Nu se multumesc sa ia doar pentru ei. Isi cheama si clientela politica, amicii, rudele, cunoscutii… Consideri ca totul iti este permis atunci cand ai ajuns la guvernare.
La randul sau, Opozitia acuza uitand, brusc, ca a procedat in acelasi mod cand a fost la Putere. Nu putem iesi din acest cerc vicios al ipocriziei, demagogiei si iresponsabilitatii generalizate. Carnetul de partid a inlocuit criteriul profesionalismului. Guvernantii dau vina pe criza, omitand ca ei au adus mai multe prejudicii populatiei decat recesiunea insasi. Incompetenta traverseaza Romania in lung si in lat. Nu exista judet in care numirile pe criterii politice sa nu isi lase apasat amprenta. In tot acest timp, milioane de romani se intreaba pana cand vor mai fi tratati ca niste cobai in aceasta tara. Pana cand vor mai face parte dintr-o generatie de sacrificiu pe care, in primele luni ale anului 1990, o credeau apusa. Mirajul binefacerilor simplei apartenente la un regim democratic nu mai insala pe nimeni in Romania anului 2010, o Romanie bantuita de probleme si strivita de neajunsuri…

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Parerea mea este ca amestecul exploziv in Romania a fost definitivat in 20 de ani de catre clasa politica. Asteptam scanteia….. si sa te tii bubuiala !

  • Cei mai multi dintre noi ne multumim doar sa “maraim” pe la colturi! Pana si grevele noatre generale si mult organizate nu sunt pentru cei multi ci tot pentru cei care impart si au acces la “ciolan”! Trebuie sa ne trezim! Cu cat mai multi ne vom ridica si ne vom exprima cu tarie nemultumirea cu atat sansele de a vedea “luminita de la capatul tunelului” cresc! Cu cat vom fi mai ignoranti si mai pasivi cu atat vom fi mai inrobiti si mai prostiti! Daca vom sta si vom tot astepta solutii si pomana tot de la altii, soarta noastra nu are cum sa se schimbe in bine sub nici o forma!

    Împreună vom putea modela o ţară mai bună.