Politică

1 pauză/2 final. Germania vs. Franța, meciul pentru Cotroceni

La depunerea semnăturilor, președintele României a declarat:  „Da, am fost un fel de pompier atomic care a prevenit să se prăbușească România”. Practic, Iohannis joacă în filmul copilăriei sale, se vede un erou care salvează România, chiar dacă România nu avea nevoie să fie salvată.



După 5 ani la Cotroceni, atât a putut spune președintele României. Aceasta este auto-caracterizarea lui Iohannis înaintea alegerilor prezidențiale. Pentru că trebuie spus, pe 10 noiembrie, începe concursul de dosare pentru fotoliul de la Cotroceni.

Iohannis are un dosar aproape impecabil, nu are antecedente penale (problema cu casele este a soției), are sânge aproape albastru, fiind etnic german, iar varianta lui integrată de comandă – control este updatată la zi cu circuite nemțesti de cea mai bună calitate.

Pe de altă parte și Dan Barna este un cadru de nădejde cu dosar curățel și o carieră solidă. Acesta a demonstrat că înțelege administrație locală și că se pricepe la fondurile europene în timp ce manageria firma sa de consultanță, iar principalii clienți erau primari PSD. Marele lui plus nu sunt însă cunoștințele, ci mai ales dărnicia deja proverbială – acesta a dat ordin să fie mazilit Nicușor Dan, a dat o parte din câștigul lui și altora cu grade mai mari și mai ales a dat dreptate celor care-i puteau face rău. În ceea ce privește placa de comandă-control și el este adus la zi, are tehnică franțuzească, mult mai fin lucrată decât cea germană, chiar dacă se zice că nu e de anduranță.

Alegerile pe scurt

Aceste două dosare par să sară peste lista turului 1 și sunt propulsate direct în turul doi. Restul candidaților aleargă în această cursă ca să fie drumul cu oameni. Toți ceilalți candidați au și ei realizări și colaborări interesante în CV dar nu se ridică încă la gradul primilor doi.

În turul doi vom avea o luptă de toată frumusețea între campionul Franței și cel al Germaniei pentru scaunul cu spătar înalt de la Cotroceni. Are totuși și România un rol în povestea asta, are locuri în primele rânduri la spectacolul de talie europeană între Franța și Germania.

Iohannis va câștiga fluierând turul 1 și Barna va câștiga mai greu turul doi după o revenire spectaculoasă. Practic, vom asista la scenariul din 2014, doar că Iohannis va schimba locul cu Barna.

Autor: Alexandru David