Analize și opinii Politică

Yuanul ar putea deveni valută de rezervă în lume

În cel mai apropiat timp, lumea ar putea fi dominată de o nouă valută. Astfel a dat de înţeles şeful Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, în cadrul China Development Forum, care s-a desfăşurat la Beijing.

Directorul general al FMI, adresându-se statelor cu economii emergente, Lagarde a spus că este nevoie de politici economice de apărare faţă de consecinţele crizelor prin care au trecut în ultimii ani economiile avansate, precum şi de măsuri de prevenire a “supraîncălzirii”.

Dacă Beijingul va continua reformele economice şi se va angaja în consolidarea şi flexibilizarea sistemului de schimb valutar, yuanul ar putea deveni valuta dominantă în lume, consideră directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Oficialii chinezi par dispuşi să implementeze măsurile necesare care ar putea transforma a doua cea mai mare economie a lumii într-un “motor de creştere globală”. Totusi, Lagarde a insistat asupra faptului ca autorităţile trebuie să majoreze veniturile gospodăriilor din China şi să se asigure că toată lumea va beneficia de creşterea economică. FMI sprijină, în principiu, eforturile Chinei de a transforma renmibi-ul într-o valută de larg interes internaţional.

Acest lucru se va întâmpla doar dacă vor fi întrunite unele condiţii. “Este nevoie de o hartă, care să afişeze un schimb valutar mai flexibil şi mai stabil, o lichiditate sporită şi un management monetar mai eficient, o mai mare calitate a legislaţiei fiscale, o piaţă financiară mai matură, cu depozite flexibile şi rate accesibile la dobânzi şi în final o deschidere a capitalului”, a mai precizat Lagarde.

În prezent, cursul yuanului este strâns controlat de China. Cu toate acestea, guvernul de la Beijing vrea să crească gradul de utilizare a yuanului pentru încheierea tranzacţiilor comerciale internaţionale. Pentrui acesta, autoritățile chineze au implementat mai multe reforme pentru a facilita tranziţia.

Nimeni nu neagă faptul că moneda chineză începe să devină o valută importantă. Hang Seng Bank a lansat în premieră mondială un fond bursier de tranzacţionare a aurului în yuani, primul din lume, la Bursa din Hong Kong, într-o încercare de a lărgi circulaţia monedei naţionale pe o piaţă importantă.

Profilul internaţional al yuanului a mai primit un impuls în luna decembrie anul trecut, când Japonia şi China au convenit asupra unui pact monetar pe scară largă, în care instituţiile japoneze vor putea vinde obligaţiuni în yuani, în China. În schimb, Tokyo va cumpara până la 10 miliarde de dolari din datoria guvernului chinez pentru rezervele sale valutare.

Lucia Beiu
sursa: cronicaromana.ro