Politică

Domnule Ponta şi domnule Băsescu, aţi trecut definitiv linia roşie! Alburnus Maior se delimitează de violenţele fizice. Protestele continuă (comunicat)

wolf_in_sheeps-clothingDeclaraţii la televiziuni ale preşedintelui şi premierului României. Conferinţă de presă specială a şefului Poliţiei Capitalei. Peste 40 de persoane “audiate” sau în curs de “audiere”. Ştiri despre cum ministrul Culturii ar fi fost “atacat cu pietre”. Catalogări de genul “grup turbulent”. Acuzaţii de “neofascism” şi “legionarism”. Pentru ce? O spune chiar şeful Poliţiei: o persoană a lovit cu mâna (sublinez, cu mâna) luneta maşinii în care urcase Daniel Barbu, care a căzut când acesta a trântit portiera. Sper că nu sunt prea mulţi cei înzestraţi cu o minimă raţiune care să catalogheze lovirea unei maşini cu mâna drept o agresiune capabilă să pună în pericol câtuşi de puţin integritatea corporală a vreunei persoane care se afla înăuntru.

Asta nu înseamnă că încurajez în vreun fel violenţa (îndreptată fie şi doar împotriva unor bunuri) şi sunt suficienţi martori de la puţinele incidente din timpul protestelor de la Cluj, când am intervenit pentru a calma câţiva manifestanţi mai agitaţi, care încercau să provoace o reacţie în forţă a jandarmilor. Habar nu am dacă cel care a lovit cu mâna maşina ministrului era un protestar ori un provocator (deşi este destul de dubioasă amânarea cu care identitatea acestuia este păstrată sub tăcere, lăsând să planeze îndoiala asupra tuturor contastetarilor ministrului Culturii – cei care strigau, se aude cât se poate de clar pe înregistrările video, “Nu-l agresaţi!”, “Nu-l atingeţi!”).

Ma dezgustă însă total, amploarea pe care oficialităţile o dau incidentului, dublate de o ipocrizie maximă: invocarea calităţii de “cetăţean” a lui Daniel Barbu. O dublă măsură revoltătoare: de peste zece ani, localnicii din Roşia Montană şi opozanţii proiectului minier al RMGC sunt agresaţi. De la agresiuni psihice, ameninţări şi până la agresiuni fizice cât se poate de directe, care au ajuns până la punerea cuţitului la gâtul uneia dintre membrele Asociaţiei Alburnus Maior (despre acest episod, puteţi citi aici).

După cum am scris şi în articolul anterior, personal am fost ameninţat şi lovit de către angajaţi ai companiei, iar cazul a fost muşamalizat (“nu au fost identificaţi agresorii”). Calitatea mea de cetăţean şi a celorlalte persoane supuse ameninţărilor şi agresiunilor de ce au contat mai puţin? De ce nu au ieşit premierul şi preşedintele să solicite în mod expres ministrului de Interne identificarea de urgenţă a agresorilor, în condiţiile în care şi acele agresiuni au fost publice?

Domnul Victor Ponta vorbeşte despre necesitatea respectării legii. Asta în timp ce în Parlament a ajuns o lege specială (să nu inducă pe nimeni în eroare cosmetizările din ultimele zile, esenţa proiectului de lege specială pentru Roşia Montană a rămas aceeaşi) prin care sunt încălcate numeroase alte legi care apără drepturile cetăţenilor (cel de proprietate şi liberul acces la justiţie), patrimoniul cultural, pădurile, apele, bunurile publice etc. Şi aceasta este o AGRESIUNE, domnule Ponta. O agresiune îndreptată împotriva localnicilor din Roşia Montană, împotriva a zeci de mii de moţi ale căror vieţi vor fi puse în pericol dacă proiectul minier va începe şi împotriva tuturor cetăţenilor României, pentru care ideea de lege nu va mai avea nicio valoare: Aceasta este, domnule Victor Ponta, adevărata trecere dincolo de linia roşie!

Pentru a protesta împotriva acestei agresiuni ridicate la nivel de politică de stat se adună moţii, mâine, la Câmpeni. Împotriva acestei agresiuni au ieşit şi vor ieşi în continuare zeci de mii de oameni în stradă. Pentru că legile trebuie să-i apere pe toţi CETĂŢENII României, nu doar pe CETĂŢEANUL Daniel Barbu. Sau mai ştiu pe mai ştiu eu ce corporaţie născută din mintea bolnavă a unui condamnat pentru posesie de droguri prin Australia.

***

Din comunicatul de presă al Alburnus Maior:

„Campania Salvați Roșia Montană se delimitează de eventualele acte menite să afecteze integritatea fizică a oamenilor politici, oricât de servili ar fi aceștia intereselor companiei miniere. Campania încurajează totodată protestatarii din întreaga lume să continue acțiunile de nesupunere civică, non-violente, precum flash-mobul desfășurat în aceeași seară la Club A când Ministrul Barbu a primit bani imprimați cu figura sa. Suntem în stradă pentru a cere respectarea statului de drept, iar protestele vor continua și în această duminică. Dezinformările evidente din relatarea incidentului din fața Club A nu fac decât să distragă atenția de la publicarea raportului independent al specialiștilor de la Oxford şi Leicester ce recomandă includerea Roșiei Montane în Unesco.” (comunicatul integral aici)

Autor: Mihai Goțiu

Sursa: Vox Publica

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • O rugaminte:nu va mai adresati cu apelativul”domn”atunci cind faceti referiri la Ponta,Basescu sau orice alt nemernic tradator si vinzator de tara!