Politică

Autorii morali ai violențelor din 10 august

O bună parte a mass-media a pus violențele de la mitingul Diasporei pe seama unor grupuri de huligani prezente în Piața Victoriei. Este o explicație comodă, care trimite violențele din 10 august într-o zonă marginală și care îi absolvă pe toți cei care în aceste zile nu au făcut decât să pună lemne pe focul urii ireconciliabile din societate.



Această explicație este în mod evident, incompletă. Dacă nu înțelegem cauzele violenței șocante care a avut loc pe durata mitingului, riscăm să le perpetuăm la nesfârșit pe viitor. Și să încurajăm spirala urii în care ne-am pomenint cu toții.

Cei care au legitimat un astfel de discurs în societatea noastră nu sunt niște marginali, așa cum ne-ar plăcea să credem. Nu sunt nici huligani, nici ultrași. Sunt, din păcate, chiar reprezentanții elitei intelectuale și politice, ale acestei țări, cea care ar trebui să cultive dialogul civilizat și să ofere un model de comportament pentru ceilalți cetățeni.

Or, ce exemplu au avut de oferit intelectuali de marcă precum Gabriel Liiceanu care au încercat să facă apologia expresiei ”M…e PSD”, găsindu-i explicații și profunzimi nemaiîntâlnite (vezi aici:)? S-a întrebat vreodată filosoful Liiceanu ce efect va avea acest demers de legitimare a bădărăniei colective?

Ce concluzie au putut să tragă românii din chemarea președintelui PNL, Ludovic Orban? Poate să explice autointitulatul lider al dreptei româneși ce a vrut să transmită prin mesajul ”Luptăm până la capăt” și dacă este conștient care sunt consecințele unui astfel de mesaj?

Dar, de departe în acest peisaj plin de ură al anului Centenar se remarcă Realitatea TV. Această televizune care fură statul român cu 7 $ pe minut, adica 9000 $ pe zi a ajuns să reprezinte în peisajul mediatic românesc un pol al violenței verbale și al îndemnurilor la nesupunre civică.

Rădăcinile Irealității TV

Realitatea TV reprezintă cam tot este mai rău în presă. Trecut dubios (Sorin Ovidu Vântu, Maricel Păcuraru, Sebastian Ghiță), lipsă de credibilitate, influența covârșitoare serviciilor de informații în politica editorială, 7 ani de insolvență și audiențe sub nivelul mării. Cu toate astea, Realitatea merge și continuă să fie folosită ca ciocan mediatic.

Pe lângă vedeta incontestabilă a postului, nuntașul perpetuu Rareș Bogdan și geostrategul, consultantul politic și eminența cenușie Cozmin Gușă pe post, apar tot felul „jurnaliști” care au un trecut comun, și anume, postul de mult trecut în neființă,  Money Channel.

Uitându-te la Realitatea TV apare aproape instantaneu întrebarea ce caută Denise Rifay la televizor? Ce caută Octavian Hoandră sau Ionel Dancă? Ce caută toți foștii ”experți” de la Money Channel la Realitatea TV? Produc ei o atât de mare audiență încât să scape postul de insolvență? În mod evident nu, dar ei au acolo o altă misiune.

Toată ziua, acesti talentați jurnaliști se chinuie să ridice teme la fileu pentru domnul Rareș. Seara, Rareș Bogdan le mediatizează și toată lumea e fericită. Pe durata protestelor, Realitatea TV s-a tranformat într-o stație de amplificare a mesajelor violente de pe Facebook. Rareș Bogdan, Denise Rifay și Oreste Teodorescu au înjurat, au blestemat, au țipat, au făcut orice să se uite lumea și la ei, să-și aducă și ei aportul la lovituara de stat încercată în Piața Victoriei.

Nu ne mai facem bine!

Toate aceste exemple demonstrează cum, prin intermediul elitelor care susțin partidele de Opoziție s-a produs o contaminare nu doar a discursului public, dar și a mijloacelor de luptă politică. Un astfel de discurs nu avea cum să nu altereze atmosfera din societate și să o incite la o răbufnire violentă, de tipul celei produse la mitingul din 10 august.

Este perfect legitim demersul președintelui Iohannis de a cere Procurorului General să ancheteze de urgență modul în care a intervenit Jandarmeria. Orice abuz, dacă a existat unul din partea acestei instituții, ar trebui descurajat. Dar marea ipocrizie a demersului prezindențial este aceea că un gest similar nu se va realiza niciodată în raport cu autorii morali ai violențelor stradale. Și asta pentru că o astfel de anchetă ar duce, inevitabil, chiar către domnia sa și către grupul său de susținători, care au încurajat și stimulat ieșiri de tipul ”M…e PSD” (dovezile aici).

Autor: Alexandru David