Economie

Vom muri de foame pentru combustibil?

bioetanolOmenirea s-ar putea gasi in viitor intr-o criza a alimentelor. Productia tot mai crescuta de bioetanol reduce din stocul de mancare al planetei noastre. La producerea acestui combustibil sunt folosite multe produse pe care oamenii le pot consuma.

Printre ele se afla porumbul si zaharul. In plus, culturile agricole care sunt destinate hranirii populatiei sunt micsorate si ele in favoarea celor care au ca produs final biocombustibilul, se arata intr-o analiza a EU Times.

Din aceasta cauza, preturile alimentelor sunt in continua crestere. Cresterea din februarie a fost cea mai mare incepand cu 1990, adica 2,2%. Acest procent cuprinde fluctuatia preturilor la 55 de tipuri de alimente. Un raport al Bancii Mondiale confirma acest lucru.
Analiza acestora arata ca din octombrie 2010 pana in ianuarie 2011 s-a inregistrat o apreciere cu 15% a pretului alimentelor.

Tot mai multi oameni vor fi sub limita saraciei

In viitorul apropiat, afirma expertii, se va ajunge la ingrijoratoarea cifra de un miliard de oameni subnutriti. Anul trecut, informeaza ONU, erau 925 de milioane de persoane aflate in aceasta situatie. Pretul crescut al alimentelor ii impinge pe tot mai multi spre saracie, fiind afectati in special cei din paturile sociale vulnerabile.
De exemplu, sunt vizate persoanele care cheltuie jumatate din venitul lor pe mancare. Din octombrie anul trecut pana in ianuarie 2011, 44 de milioane de oameni au fost impinsi sub limita saraciei, afirma specialistii Bancii Mondiale.
Fermierii sunt preocupati acum de cresterea productiei agricole destinate biocombustibilului. In SUA, se estimeaza ca, pana in 2022, consumul de combustibil obtinut din culturi agricole va ajunge la 160 de miliarde de litri, iar in Europa, pana in 2020, 10% din combustibil va fi obtinut din aceasta sursa.
China si-a luat masuri in acest sens, fata de americani si europeni. Asiaticii au interzis culturile destinate biocombustibilului inca de acum 10 ani. Cauza a fost cresterea pretului porumbului.
In viitor, este nevoie de revizuirea legislatiei in domeniu. Altfel, pretul hranei va continua sa creasca din cauza presiunii exercitate de biocombustibil. Iar resursele de petrol ale planetei noastre nu sunt inepuizabile.

Autor: Mirel Anghel

Sursa: Ziare.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu