Economie

Primul film documentar despre Mihai Eminescu (1914). Comoara cinematografică, găsită întâmplător în arhive

646x404Un documentar filmat în urmă cu 100 de ani despre viaţa lui Mihai Eminescu şi a celor mai apropiaţi oameni din existenţa poetului, Veronica Micle şi Ion Creangă, a fost descoperit în Arhiva Naţională de Filme.

Documentarul a fost realizat de Octav Minar, pseudonimul literar a lui Octav Popovici (1886 – 1967), unul dintre primii şi cei mai importanţi cercetători ai vieţii lui Mihai Eminescu.

Filmările au fost făcute pe parcursul anului 1914 în principal în judeţele Botoşani, Neamţ şi Iaşi, dar documentarul conţine şi imagini filmate în Italia şi Egipt. Primul film dedicat poetului şi prietenilor săi a fost intitulat “Eminescu, Veronica, Creangă” şi a avut premiera pe 15 ianuarie 1915, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de naşterea lui Eminescu, în sala Ateneului Român. Au participat la prezentarea oficială, printre alţii, Barbu Ştefănescu Delavrancea, George Enescu sau Maria Ventura.


Filmul a mai rulat ulterior la Casa Şcoalelor, pe 14 februarie 1915, şi la Cinema “Palace”, pe 9 noiembrie 1915. Publicaţiile importante ale vremii, precum Adevărul, Dimineaţa, Viitorul, Universul, Cronica Moldovei sau Rampa, au menţionat difuzarea peliculei.

Documentarul a fost procesat, la vremea respectivă, de către casa franceză de producţie Pathé Frères Paris în trei exemplare. Unul dintre ele a fost descoperit întâmplător în urmă cu câţiva ani la Arhivele Naţionale de Filme, de către cercetătorii bibliofili Ion Rogojanu şi Dan Toma Dulciu, iar existenţa documentului istoric a fost semnalată de către cercetătorul Miron Manega. Din filmul original, care conţinea 1.500 de metri de peliculă, s-au mai păstrat 650 de metri, cu o durată de 21 de minute.

Realizatorul documentarului, Octav Minar, este contestat de nume mari ale literaturii. George Călinescu l-a numit în epocă “necrofor eminescian” şi l-a acuzat că a falsificat documente sau că a lucrat cu documente neautentificate. Cu toate acestea, cercetătorul a adunat multe informaţii în premieră, care stau şi astăzi la baza biografiei recunoscute a lui Mihai Eminescu.

Filmul documentar conţine imagini în premieră cu casa de la Ipoteşti, mormântul scriitorului de la Cimitirul Bellu sau locuri de promendă ale poetului din Iaşi, precum Hanul “Trei Sarmale”. În acelaşi timp, mai pot fi vizionate toate cele trei fotografii cunoscute şi acceptate ale poetului, precum şi o fotografie a lui Matei şi Gheorghe Eminovici.

Realizatorul filmului a reuşit să filmeze mai mulţi membri încă în viaţă ai familiei lui Ion Creangă şi a inserat în documentar ultima fotografie cunoscută a marelui povestitor.

Autor: Cezar Padurariu

Sursa: Adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu